Mozaik
ALTER EGO GORANA BARETA

Garažni sevdah Hali Gali Halida izlazi na remasteriranom vinilu
Objavljeno 22. svibnja, 2024.
36 godina prošlo je otkako je Goran Bare 1988. u Vinkovcima, u trenutku dok su Majke mirovale, udahnuo život Hali Gali Halidu
Ljubitelji gramofonskih ploča, ali i glazbe s dušom - što Hali Gali Halidov garažni sevdah svakako jest, bit će sretni zbog informacije o skorašnjem izlasku LP remasteriranog izdanja kultnog EP-a "Vo-zdra" pod okriljem diskografske kuće Dancing Bear.

Od 25. svibnja


Reizdanje, sada u LP formatu, već je dostupno za pre-order, a u regularnu prodaju stiže u subotu, 25. svibnja, na datum kada se obilježavao Dan mladosti. Baš kao što je navedeni datum imao veliko značenje za sve mlade u bivšoj državi, tako i jednaku težinu ima i ovo izdanje koje živi i danas kroz dokumentarni štih toga doba, zbog čega nije izgubilo na značenju.

Nakon hvaljenog vinilnog reizdanja kompilacije "Bombardiranje New Yorka", Dancing Bear nastavlja sjajnu suradnju sa Zdenkom Franjićem objavljivanjem izdanja iz bogatog kataloga njegove etikete Slušaj najglasnije. Originalno objavljeno 1991. godine, danas kultno izdanje "Vo-zdra" sadržavalo je četiri pjesme objavljene na 7" EP-u i šest pjesama na kasetnom izdanju. Ovo reizdanje, na 12" ploči, donosi svih šest pjesama, snimljenih početkom 1991. godine u zagrebačkom studiju "Mirror Image" kod tada mladog Denisa Mujadžića Denykena. Posebna zanimljivost reizdanja su i dvije dosad neobjavljene bonus pjesme, snimljene uživo na Hali Gali Halidovom nastupu, održanom 14. prosinca 1991. godine u Zagrebu, u okviru Franjićeva festivala "Neovisnost ‘91".


Dugih 36 godina prošlo je otkako je Goran Bare 1988. u Vinkovcima, u trenutku dok su Majke mirovale, udahnuo život Hali Gali Halidu, koji i danas ne prestaje oduševljavati slušatelje diljem svijeta. Inspiriran istovremeno garažnim rockom i bendovima poput The Stooges i Sonic Youth, ali i folk-pjevačima poput Halida Muslimovića, Hali Gali Halid je na kasetnom izdanju "Samo za tebe", objavljenom početkom 1989. godine predstavio jedinstveni mutirani spoj navedenih utjecaja. Iza Hali Gali Halida su, uz Bareta, tada stajali i Goran Dujmić Dujma, Nedeljko Ivković Kilmister i Hrvoje Tuček Hrco, članovi vinkovačkih Majki, Nepopravljivih i Pokvarene mašte.

Dvije godine poslije Goran Bare samostalno snima novo Hali Gali Halid izdanje - spomenuti EP "Vo-zdra". Poseban i po tome jer je sve instrumente (bubanj, bas, gitare, ritam-mašinu...) odsvirao i otpjevao sam Bare aka Hali Gali Halid – lično, kako stoji na omotu ploče! Rezultat je bio impresivan - šest pjesama koje su zvučale kao ništa što se do tada moglo čuli. Spoj sirovog i bučnog garažnog rocka isprepleten s Halidovim ‘novokomponovanim narodnim kafanskim pjevanjem‘ vrlo brzo je osvojio srca slušatelja svojim zdravim humorom i neposrednošću. Ni nadolazeći rat nije spriječio da Hali Gali Halidovi hitovi steknu popularnost, prvo na prostorima bivše države, a potom i u inozemstvu, zahvaljujući pouzdanim vezama Zdenka Franjića. Potom se dogodio i internet i inozemni blogovi poput Little Black Egg koji su oduševljeno pisali o Hali Gali Halidu - "Dear Reader, throw all that Erkin Koray shit out the window because the future of Turkish music is here, and it‘s from Croatia in 1991. I know a thing or two about a thing or two and this thing is killer." Pojavljivanje pjesama "Hajde da se drogiramo" i "Ne pitaj me" u kultnoj komediji "Mi nismo anđeli" dodatno će zacementirati kultni status koji danas ima Hali Gali Halid.

Baretovi crteži


Na pitanje "Pa ko je zapravo Hali Gali Halid?" Bare je Denykenu tijekom snimanja ovog materijala odgovorio: "Denise, to ti je biće iz svemira, koje se spustilo u okolinu Brčkog." Bare je Halida 1992. godine poslao natrag u svemir i nikada nije snimio novi Hali Gali Halid album, što mu je originalno bila namjera. Srećom, "Vo-zdra" se ponovno spušta iz svemira među svoje ljude, na ovom novom i proširenom izdanju.

Originalni omot, sada na gatefold formatu, donosi i dodatne fotografije Tomislava Brkića, Baretove crteže buduće naslovnice kao i tekst Darka Kujundžića, jednog od urednika izdanja. Pjesme je s originalnih master traka iz arhive Zdenka Franjića restaurirao i masterirao Višeslav Laboš. Upravo zahvaljujući njegovu zvučnom tretmanu, "Vo-zdra" na ovom reizdanju zvuči bolje nego ikad dosad i najbliži je originalnom zvuku materijala snimljenom u studiju 1991. godine. Uvjerite se u to prilikom preslušavanja reizdanja i dopustite da vas glazba Hali Gali Halida ponovno dotakne svojom jedinstvenošću i iskrenošću.

Tanja Kvorka
“Denise, to ti je biće iz svemira, koje se spustilo u okolinu Brčkog”, rekao je Bare o Hali Gali Halidu

Možda ste propustili...

OBOŽAVATELJI IZAZVALI SEIZMIČKE AKTIVNOSTI

Taylor Swift doslovno uzdrmala Veliku Britaniju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana