Crna kronika
DJECA U PROMETU I ODGOVORNOST RODITELJA

Majka kažnjena, kćeri je dopustila vožnju biciklom preko zebre i bez kacige
Objavljeno 21. svibnja, 2024.
Tridesetpetogodišnja majka iz Slavonije osuđena je na novčanu kaznu jer je svoju kćer dovela u prometnu opasnost. Sud ju je proglasio krivom što je 10. rujna 2021. u jednom gradu u Slavoniji na križanju ulica dopustila djetetu da, krećući se biciklom po nogostupu, nastavi voziti preko obilježenog pješačkog prijelaza a da prije toga djevojčica nije propustila automobil. Automobil je na zebri udario u desni bočni dio bicikla, pri čemu je djevojčica lakše ozlijeđena.

Majka je proglašena krivom i što kao roditelj propuštanjem nadzora djetetu nije omogućila nošenje zaštitne kacige za upravljanja biciklom na cesti, prije nego što stupi na kolnik, a bila je u njegovoj pratnji, čime je, "nepoštovanjem prometnih propisa, dovela u opasnost sigurnost djeteta". Slavonka je osuđena i što se kao vozač bicikla zajedno s malodobnom kćeri kretala nogostupom gdje ne postoji biciklistička staza ili biciklistički trak, ne vodeći računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu, zbog čega je došlo do prometne nesreće u kojoj je djevojčica zadobila lake ozljede.

Ukupno je za sva tri prekršaja dobila 240 eura kazne, a dužna ju je platiti u roku od 30 dana od primitka presude. Ako u tom roku plati dvije trećine iznosa, sud će smatrati da je kazna u cijelosti plaćena. Ako kaznu ne plati, bit će joj naplaćena prisilno. Dužna je platiti i troškove prekršajnog postupka u paušalnom iznosu od 20 eura.

Vozač automobila sudu je ispričao da je toga dana usporavao kako se približavao raskrižju. U jednom trenutku ispred njega se stvorila žena upravljajući biciklom preko pješačkog prijelaza, prema njegovu mišljenju, neprimjerenom brzinom. Odmah je zakočio, a ispred njega se stvorilo dijete na biciklu. Vozač je rekao da nije automobilom dotaknuo dijete, pretpostavlja da je dijete od straha palo s bicikla odmah ispred njegova vozila. Odmah je izišao iz automobila kako bi provjerio je li s djetetom sve u redu, a žena se, za koju je poslije shvatio da je majka djevojčice, već udaljila dvadesetak metara od mjesta događaja. U više navrata je rekao majci da pozovu policiju i hitnu službu, što je ona kategorično odbijala, odnosno inzistirala je na tome da nikoga ne zove, jer da djevojčica nije ozlijeđena, nego samo uplašena i da nema potrebe ikoga zvati. Također je ponudio da ih odveze najprije na hitnu, što je majka odbila, a zatim kući, što je također odbila. Pri odmjeravanju kazne sud je od olakšavajućih okolnosti 35-godišnjakinji uzeo u obzir što do sada nije kažnjavana za prekršaje iz područja sigurnosti prometa na cestama, pa se smatra da će se i ublaženom kaznom postići svrha kažnjavanja i da ubuduće neće počiniti takav ili sličan prekršaj.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, biciklom na cesti samostalno smije upravljati samo osoba koja je navršila 14 godina, a djeca s navršenih devet godina samo u pratnji osobe starije od 16 godina. Svi mlađi od 16 godina tijekom vožnje bicikla moraju na glavi imati kacigu, a i djeca, kao svi ostali biciklisti, noću i u uvjetima smanjene vidljivosti moraju nositi reflektirajući prsluk ili drugu odjeću s reflektirajućim dijelovima i na biciklu imati upaljeno prednje svjetlo. Policija godinama upozorava roditelje na dosljedno poštovanje tih zakonskih odredbi i da ne dopuštaju djeci ponašanja u suprotnosti sa zakonom i igru biciklima na cesti, jer je svaka vožnja biciklom po cesti sudjelovanje u prometu, u kojemu, kao što je iz statističkih podataka vidljivo, stradavaju i djeca.

Bez obzira na to što je zaštitna kaciga propisana za osobe mlađe osobe od 16 godina, policija preporučuje da ih nose i ostali biciklisti, s obzirom na to da su pri padu s bicikla ili pak u prometnoj nesreći u biciklista najčešće ozljede glave. Biciklisti su obvezni kretati se biciklističkom stazom ili trakom uz desni rub ceste u smjeru kretanja, a u traku ili na stazi uređenima za dvosmjerni promet bicikala desnom stranom traka ili staza u smjeru kretanja. Ako nema izgrađenih tih površina, bliže desnom rubu kolnika u smjeru kretanja. Cestu vozeći bicikl smiju prijeći jedino na obilježenom biciklističkom prijelazu, ali se biciklom nikada ne smiju voziti preko obilježenog pješačkog prijelaza.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...

BJELICA TREBAO SVJEDOČITI, ROČIŠTE ODGOĐENO

Zoran Mamić ostao bez odvjetnika

SUNCE NIJE JEDINO ČEGA SE TREBAMO ČUVATI NA PLAŽI

Vremešni Čeh (82) snimao golu djecu digitalnim fotoaparatom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RODITELJIMA ODUZETA OBA DJETETA

Djeci nisu osigurali hranu i grijanje, gledali su sebe

2

UHITILI SU GA

Povezao pa oteo djevojku

3

RAZBIJEN KOKAINSKI KARTEL

Među uhićenim dilerima i Hrvati