Svijet
STUDIJA:

Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice ako napusti EU
Objavljeno 20. svibnja, 2024.

 Njemačka bi pretrpjela ozbiljnu gospodarsku štetu kada bi izašla iz Europske unije, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je vidjela njemačka agencija dpa.

Izlazak iz EU-a, napisali su ekonomisti u svojoj analizi, "doveo bi do ozbiljne gospodarske krize i dugoročnog gubitka prosperiteta za stanovništvo u Njemačkoj".

Krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) želi djelomično oslabjeti europske integracije. Prema njihovom gledištu, Europska unija bi trebala biti samo ekonomska i interesna skupina labavo povezanih individualnih država.

Istraživači kelnskog instituta procijenili su da se može očekivati smanjenje BDP-a za 5,6 posto, odnosno oko 690 milijardi eura, pet godina nakon njemačkog izlaska iz Unije.

Oko 2,5 milijuna radnih mjesta bi moglo biti izgubljeno u petoj godini. To otprilike odgovara gubicima ekonomske dodane vrijednosti zbog pandemije koronavirusa i krize cijena energenata nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Izračuni se temelje na događajima i podacima iz prošlosti, no budući bi troškovi bili podjednako visoki. Istraživači su izračunali što bi se dogodilo Njemačkoj da je napustila EU istovremeno kada i Ujedinjeno Kraljevstvo. Britanski glasači su odobrili izlazak iz Unije, što je poznato kao brexit, 2016., a proces je finaliziran 2020.

Kako bi to odredili, ekonomisti su analizirali gospodarski učinak brexita na Ujedinjeno Kraljevstvo od referenduma u ljeto 2016. do 2021., a zatim su prenijeli te učinke na Njemačku uzimajući u obzir razlike između dviju država.

Posljedice stvarnog njemačkog izlaska iz Unije bi vjerojatno bile veće, prema autorima, koji upućuju na bliske veze Njemačke s drugim članicama EU-a i njeno korištenje zajedničke valute euro. H

Možda ste propustili...

SEDAM GODINA NAKON ISLAMSKE DRŽAVE

Mosul ponovno postao siguran i miran grad

PRVI PUT U UKRAJINO OD RUSKOG NAPADA

Ultrakratka Povorka ponosa u Kijevu