Regija
SŠ STJEPANA SULIMANCA DOBILA SUGLASNOST

Strani će radnici od ove jeseni moći učiti hrvatski u Pitomači
Objavljeno 20. svibnja, 2024.
Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača dobila je pozitivno mišljenje Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) o zadovoljavanju materijalno-kadrovskih uvjeta za provođenje tečaja hrvatskoga jezika za strance. Ova edukacija preko HZZ vaučera ponajviše je namijenjena stranim radnicima na području naše županije, kao i svim zainteresiranima.

- Zbog nedostatka domaće radne snage, naše je tržište počelo uvoziti strane radnike iz udaljenijih zemalja. Kako više ovaj "balkanski bazen" nije dovoljan za zadovoljenje potreba tržišta rada, počeli su nam dolaziti radnici iz Filipina i Nepala, koji ni kulturno ni jezično ne pripadaju našem podneblju. Najčešće rade u poljoprivredi i proizvodnim pogonima. Razgovarali smo s lokalnim poslodavcima o potrebi uklanjanja jezičnih barijera i složili se kako su vaučeri odlično rješenje za to – objašnjava nam ravnatelj Srednje škola Stjepana Sulimanca Marko Marić.

Prema ravnateljevim informacijama, na području je županije 200 do 300 stranih radnika, koji imaju problema s komunikacijom, odnosno s osnovama hrvatskog jezika. Preko sustava obrazovanja odraslih, tečajevi hrvatskog jezika olakšali bi posao i radnicima i njihovim poslodavcima.

- U dogovoru s poslodavcima vidjet ćemo koja razina komunikacije njih zadovoljava. Ako uvidimo da postoji potreba za specifičnim vokabularom određenog zanimanja, uvrstit ćemo ga u našu edukaciju – govori Marić.

Škola je u fazi pripreme dokumentacije za slanje Ministarstvu, a detaljniji se uvjeti upisa još definiraju. Međutim, ono što je sigurno jest da će polaznici tečaja odslušati 140 sati nastave. Nakon završene edukacije bit će testirano usvojeno znanje polaznika, koji će dobiti službeni certifikat. Predviđeno je da tečaj počne ove jeseni.

- Ostavljamo otvorenu mogućnost da poslodavci šalju svoje zaposlenike direktno k nama. Potrebna je osnovna dokumentacija na temelju koje će biti moguće izdati pravovaljani dokument o završetku tečaja – ističe.

Na inicijativu Ministarstva znanosti i obrazovanja te Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport VPŽ-a, ta je pitomačka škola, uz spomenuti tečaj, prijavila i razne druge programe iz sljedećih područja: ekonomije i trgovine, elektrotehnike i računarstva, geologije, rudarstva, nafte i kemijske tehnologije, poljoprivrede, prehrane i veterine, turizma i ugostiteljstva, psihologije, edukacijske rehabilitacije, logopedije i socijalne djelatnosti, zdravstva.
Možda ste propustili...

TRODNEVNOM MANIFESTACIJOM „NEMA SELA NAD BABINE GREDE“

Babogredci se iznova potvrdili kao istinski čuvari tradicije i običaja

55. OBLJETNICA GIMNAZIJSKE MATURE GENERACIJE 1968.1969.

„Kakvi ste vi neotesanci!“

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODRŽAN 4.:BRUT - BARANJA RURAL TRAIL

Više od stotinu biciklista
pedaliralo je planinom

2

SPOMEN NA SUDIONIKE KRIŽNOG PUTA I MJEŠTANE NAŠIČKIH SELA

Komemoracija za nevine žrtve na gubilištu Crni potok

3

NA SREDIŠNJEM TRGU POSTROJILI SU SE ČLANOVI 30-AK BRANITELJSKIH UDRUGA

Održan četvrti Memorijal “Ivan Ćališ-Đeri”