Mozaik
ODRŽANA PRVA OVOGODIŠNJA VEČER VINA I UMJETNOSTI

Format koji popularizira vino i povezuje ga s drugim doživljajima
Objavljeno 20. svibnja, 2024.
Mato Lukić: Turističke brojke sve su bolje, dolaze nam turisti iz Istre i Zagreba,a i stranci su prepoznali manifestaciju
Vino zajedno s domaćim proizvodima uz glazbu i jazz u pozadini te umjetničke intervencije lokalnih umjetnika kombinacija je koja je na prvu ovogodišnju Večer vina i umjetnosti u organizaciji Turističke zajednice Osječko-baranjske županije održane u subotu u Perivoju Kralja Tomislava okupila brojne vinoljupce, ali i one koji to tek žele postati.

U art & lounge zoni građanima Osijeka ova je vrlo popularna manifestacija predstavila poseban ambijent za koji su se pobrinuli majstori good mood kotlića, ekipa In da Sofa. Pomoć u kuhanju osigurali su gospoda Umbo & Max. Za glazbeno su se putovanje pak pobrinuli Tihomir Pop Asanović, Goran Jurić i Zrinka Barić te Omke, koji su raskoš vina, umjetnosti i glazbe stopili u neponovljivo iskustvo. Za vizualni umjetnički dojam Večeri potrudili su se umjetnici Josipa Stojanović, Vlatka Škoro, Nikola Faller i Udruga ReArt.


- Riječ je o druženju nastalom u urbanom formatu 2013. godine u osječkoj Tvrđi i taj spoj galerija i atelijera stvorio je Večer vina i umjetnosti - podsjetila je Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice OBŽ, dodajući kako je preseljena u Perivoj kralja Tomislava, koji volimo zvati i Parkom vinske kulture. Ističe također da je te 2013. godine osnovni cilj bio odgoj vinske publike.

- S obzirom na broj ljubitelja ove večeri možemo reći da smo doista zadovoljni, da smo uspjeli i s nekih 700-800 došli na 4000-5000 posjetitelja - ističe Jurić držeći da su vinoljupci zahtjevni gosti, a da ovaj format pop-kulture popularizira vino i povezuje ga s drugim doživljajima.


Da se u sva četiri vinogorja na području OBŽ-a događaju velki pomaci u kvaliteti i promociji vina naglasio je Mato Lukić, obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana, dodajući da je ovo večer druženja s vinarima i sugrađanima, ali i promocija vina i ruralnog turizma. Podsjetio je također da su turističke brojke sve bolje, da nam u sve većem broju dolaze turisti iz ostalih dijelova Hrvatske, posebno Zagreba i Istre, a od lani i strani turisti koji su u ljetnom razdoblju na putu prema Jadranu prepoznali destinaciju na kojoj se zadržavaju po dva ili tri dana.


- Imamo jedinstvenu prirodu, dobre i srdačne ljude koji svakom gostu nude gostoprimstvo, a mi im pomažemo da stvore uvijek bolje uvjete, i to ćemo nastaviti činiti - zaključio je Lukić.

Grad Osijek uvijek je partner i podržava ovu manifestaciju, naglasio je zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin napominjući da su u dolascima i noćenjima posljednjih godina zabilježeni rekordni turistički rezultati od kojih je prošlogodišnja bila rekordno bolja i od onih pretpandemijskih.

Da je vino sve više način života i katalizator razvoja turizma u mnogim zemljama svijeta, ocijenila je Tatjana Turalija, pročelnica UO za turizam, kulturu i sport OBŽ-a, dodavši da smo i mi na jako dobrom putu.


- Istraživanja pokazuju da su vino i gastronomija drugi faktor kod privlačenja turista. Mi s naša četiri vinogorja, s vinskim podrumima i vinarima koji na jedan autohton i iskren način približavaju našim gostima prekrasnu božansku kapljicu dok manifestacije čine da se približe i građanima - istaknula je Turalija.

Mjesec promocije vina i umjetnosti nastavlja se brojnim manifestacija, a završit će na istom ovom mjestu drugom ovogodišnjom Večeri vina i umjetnosti.

Tomislav Prusina
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana