Kultura
U MUZEJU SLAVONIJE PREDSTAVLJEN 39. OSJEČKI ZBORNIK

Kako muzeji i muzealci pomažu u istraživanjima
Objavljeno 20. svibnja, 2024.
Zbornik je dostupan digitalno na portalu Hrčak kao stručno-znanstvena publikacija A2 vrijednosne kategorije
Muzej Slavonije je obilježio Međunarodni dan muzeja predstavljanjem 39. broja Osječkog zbornika te vodstvom kroz izložbu "Čovjek iza glazbe: Stvaralački opus Julija Njikoša" i otvorenjem izložbe amaterskih radova polaznika kiparskih radionica.

Osječki zbornik, stručno-znanstvena publikacija Muzeja Slavonije, kontinuirano izlazi od 1942. i jedna je od najdugovječnijih publikacija ove vrste u Hrvatskoj. Najnoviji broj donosi radove sa znanstvenog kolokvija "Znanost u funkciji kulturne baštine", održanog u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku 18. svibnja 2023.

- Osječki zbornik rastao je i širio svoju čitateljsku publiku kao publikacija koju smo slali na više stotina adresa razmjene. Danas, u suvremeno doba, dostupan je digitalno na portalu Hrčak kao stručno-znanstvena publikacija A2 vrijednosne kategorije - rekla je dr. sc. Marina Vinaj, knjižničarska savjetnica i voditeljica odjela u Muzeju te dodala da zbornik dokazuje kako muzealci nisu samo čuvari kulturne baštine već i znanstveni autori koji doprinose kroz publikacije i kataloge. Istaknula je kako je Muzej Slavonije kroz gotovo stoljeće i pol postojanja uvijek nalazio načine da priredi nešto zanimljivo za svoje posjetitelje.


- Ovaj put pripremili smo zanimljivu izložbu, ali ne autora uvaženih umjetnika, nego amatera. Polaznici kiparskih radionica prošle su godine odlučili pronaći svoje talente i napravili su zanimljive skulpture koje smo danas svečano otvorili kao muzejsku izložbu. Cilj je da uz svaku izložbu koju muzej radi bude i edukativna radionica kako bismo se približili publici - rekla je.

Izložba "Čovjek iza glazbe: Stvaralački opus Julija Njikoša" obilježava stotu godišnjicu rođenja ovog osječkog melografa i skladatelja. Vinaj je pozvala posjetitelje da upoznaju Njikoša ne samo kao skladatelja već i kao zanimljivu osobu, naglasivši da je izložba prilagođena i najmlađim posjetiteljima.


Prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić izrazila je zadovoljstvo suradnjom između Akademije za umjetnost i kulturu i Muzeja Slavonije.

- Bila nam je čast kada smo početkom 2023. imali radni sastanak i odlučili da bi bilo dobro vidjeti kako se znanost može implementirati u kulturnu baštinu. Suradnja s Muzejom i sudjelovanje u Osječkom zborniku omogućila nam je da naši profesori ostvare značajan doprinos ovoj važnoj publikaciji - rekla je Sablić Tomić te istaknula kako su na sastanku s tadašnjim ravnateljem Denisom Detlingom i Marinom Vinaj razmatrali mogućnosti uključivanja u Osječki zbornik.

- Upravo ta ideja da povežemo važne dvije institucije koje se bave kulturnom baštinom i promocijom kulturne baštine činila nam se dobrom idejom. Kada smo to ostvarili, uključili smo i arhiv, te smo rekli da će oni sljedeće godine biti naši partneri - kaže Sablić Tomić.


Izv. prof. Jasminka Najcer Sabljak govorila je o važnosti promoviranja kulturne baštine kroz znanstveni rad.

- Cilj nam je prikazati što se sve radi u muzejima i kako se bave znanstvenim radom, te kako muzeji i baštinske ustanove pomažu u istraživanjima. Na kolokviju prošle godine pridružili su nam se brojni znanstvenici i muzealci iz Zadra, Zagreba i Osijeka. Radove smo objedinili u Osječkom zborniku. AUKOS ove godine 3. lipnja organizira drugi znanstveni kolokvij u suradnji s Državnim arhivom u Osijeku i kolegom Draženom Kušenom. Na kolokviju će sudjelovati kolege iz raznih institucija, uključujući Hrvatski državni arhiv, Institut za arheologiju, naše profesore s Akademije za umjetnost i kulturu, kolege s FFOS-a te stručnjake iz Hrvatskog instituta za povijest i Nacionalnog arhiva u Pečuhu - rekla je Najcer Sabljak.

Osječki zbornik nastavlja biti ključan alat u dokumentiranju i istraživanju bogate povijesti i kulture Slavonije, dok muzejske aktivnosti i izložbe pružaju platformu za edukaciju i angažiranje publike svih uzrasta.

Debora ŠIMIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LADY JADRANKA NJERŠ BERESFORD-PEIRSE

Važno odlikovanje kralja Charlesa III.

2

Domagoj Vidović dobio Hrvatski stećak

3

77. PUT DODIJELJENE AMERIČKE KAZALIŠNE NAGRADE

Prvi Tonyji za Radcliffa, Stronga i Paulson