Zdravlje
MLADI ŠPINAT

Povrće koje jača organizam i daje snagu
Objavljeno 20. svibnja, 2024.
Sadrži velik postotak željeza, koje utječe na stvaranje i obnavljanje krvnih tjelešaca
Špinat je vrlo zdrava namirnica, lako ga možete uključiti u gotovo sva jela s povrćem, dodati ga sendvičima ili umacima. U umjerenoj klimi uspijeva cijele godine, ali je najkvalitetniji između ožujka i svibnja te rujna i listopada. Špinat je poznat kao povrće koje jača i daje snagu čovjeku, pa je zbog velike količine minerala, vitamina i karotina vrlo prikladan i koristan za liječenje anemije, bilo da se koristi u obliku čaja ili za jelo.

Rasterećuje srce


Špinat sadrži velik postotak željeza, što je važno jer utječe na stvaranje i obnavljanje krvnih tjelešaca. U špinatu su pronađeni i saponini te sekretin, tvari koje potiču rad žlijezda, izmjenu tvari, a djeluju i na lakšu probavljivost i brže primanje vrijednih sastojaka. U dojenčadi i djece preporučuje se konzumacija špinata s mlijekom, što je dobro za rast zahvaljujući velikoj količini karotina. Špinat potiče i izlučivanje mokraće iz organizma, zahvaljujući visokom postotku kalija, pa se zbog toga preporučuje kod bolesti mokraćnih organa i srca jer povoljno djeluje na njihove funkcije, a ujedno im olakšava i rad. Špinat rasterećuje srce i bubrege, a ujedno i snižava tlak. Pojačava rad gušterače i probave zahvaljujući sekretinu.

Sjeme špinata dobar je laksativ te se rabi za liječenje začepa (konstipacije), kao i kod upala jetre ili kod žutice. Rekonvalescentima i trudnicama preporučuje se davati špinat s mlijekom zbog velikog sadržaja minerala i vitamina te folne kiseline. U svakoj je prehrani bitno da ona utječe preventivno na zdravlje, tj. da sprječava najteže bolesti, primjerice rak, a u samom liječenju raka preporučuje se dijeta na bazi špinata jer djeluje kao detoksikant organizma. Djeluje i kao stimulator rada jetre, mokraćnih organa i probavnih organa. Špinat je nezaobilazan u dijetoterapijama kao namirnica koja povoljno djeluje na organe.

Bez peteljke


Špinat ima i štetna svojstva. Naime, oksalne kiseline najviše ima u peteljkama i rebrima listova, pa ih pri pripremi treba ukloniti. Štetno se djelovanje oksalne kiseline na organizam može ublažiti tako da se špinat priprema s mlijekom, jogurtom, kiselim mlijekom i sirom. Oksalna kiselina veže kalcij iz mlijeka i stvara nerastvoriv spoj kalcijev oksalat, koji organizam izlučuje. Nitrati podliježu brzoj oksidaciji (nastaju štetni oksidirajući nitrati - nitrozamini, koji su kancerogeni) te je potrebno špinat uvijek uzimati svježe ubran i pripremljen.

Stoga špinat ne smiju konzumirati bubrežni bolesnici jer se kristalićima oksalne kiseline mogu začepiti bubrežni kanali. Kontraindiciran je i kod bolesti kao što su giht, artritis i reuma jer sadrži dosta mokraćne i purinske kiseline, a ne smiju ga uzimati ni osobe koje imaju kamence u žuči ili bubregu, tj. mjehuru. Ni zdravim se osobama ne preporučuje konzumiranje veće količine špinata, osobito kad je riječ o dojenčadi. Nitrati u kuhanom špinatu mogu se fermentacijom, čak i u hladnjaku, pretvoriti u opasne nitrate pa su poznata otrovanja odstajalim špinatom. Špinat se priprema samo u onim količinama koje će se odmah potrošiti. J.Kn.
Špinat se priprema samo u onim količinama koje će se odmah potrošiti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana