Osijek
NASELJE STANKA VRAZA

Apel stanovnika: Ne ostavljajte šprice i krvave igle po naselju!
Objavljeno 18. svibnja, 2024.
Vidjela sam dječaka kako drži špricu s iglom na kojoj su bili tragovi krvi!? Jeziva scena, i sada protrnem kad se sjetim
Pomozite nam prije nego što se dogodi tragedija, pomozite nam da zaštitimo našu djecu prije nego što netko strada! Tim se riječima redakciji Glasa Slavonije obratila potresena stanovnica Naselja Stanka Vraza rekavši kako će nam biti sve jasno kada dođemo u samo naselje. I doista, svi su ulazi zgrada u naselju bili oblijepljeni upozorenjem kojim mole narkomane da svoj korišteni pribor ne ostavljaju po naselju i da ga ne odlažu u blizini dječjeg igrališta.

Upozorenja na ulazima


Majka dvaju sinova, starijeg od 4,5 godina i mlađeg od godinu i pol, ispričala nam je o događaju koji je stanovnike Naselja Stanka Vraza potaknuo na reakciju.

- Svaki sam dan s djecom na ovom igralištu i pješčaniku, a ono što sam vidjela neki dan oko 13 sati kod drveta ispred ulaza broj 11 užasnulo me je. Bila sam s mlađim sinom i vidjela sam dječaka kako drži špricu s iglom na kojoj su bili tragovi krvi!? Bila je to toliko jeziva scena da i sada protrnem od straha zamišljajući što se sve moglo dogoditi - prisjeća se E. V.


Kaže kako je pitala dječaka je li se slučajno ubo ili dirao iglu, a kada joj je rekao da nije, zamolila ga je da špricu pusti na tlo.

Upravo je u tom trenutku, tvrdi naša sugrađanka, naišao dječakov otac, kojega je užasnula scena koju je vidio.

- Dogovorili smo da nešto moramo poduzeti, da moramo upozoriti sve roditelje djece u naselju, što smo i učinili prvo preko naše grupe, a onda i upozorenjima koja smo polijepili po svim ulazima. Znate li vi što bi to dijete moralo proći da se kojim slučajem ubolo tom iglom - kaže E. V. i nastavlja nabrajati kakve bi sve pretrage i koje bolničke odjele morao proći.

- Dijete nije bilo ni svjesno što drži u ruci. Moglo je to kobno završiti, no srećom nije - upozorava E. V. dodajući da ovo nije ništa novo za njihovo naselje i da se znalo događati i prije da slični predmeti budu pronađeni u travi ili pješčaniku.

- Narkomani ovdje puše travu i preko dana, kao da se nikoga ne boje. Bijesni smo zbog toga, imamo osjećaj da to nitko ne primjećuje i da nikoga nije briga zbog toga - naglašava.

Prema njezinim riječima, na igralištu dnevno bude i stotinu djece. Obećana im je ranije, kaže, i sanacija igrališta.

- Također, s boljom bi se rasvjetom ljudi osjećali sigurnije, a mogli bi i bolje paziti na svoju djecu. Nadamo se pomoći Gradske četvrti i Grada u tome - kaže E. V.

Dodatni oprez


Na ljuljačkama smo u naizgled bezbrižnoj igri zatekli Antonelu sa svoje dvoje djece, koja nam je otkrila da ju je na oprez upozorio jedan susjed.


- Jutros mi je rekao da je netko pronašao špricu s iglom. Nisam do sada ni razmišljala da bi netko takvo što učinio. Sada pazim da mi se djeca u pijesku ne susretnu s takvim stvarima. Strah me je kada se nešto takvo dogodi u našem naselju - ističe Antonela.

U šetnji naseljem sa psom zatekli smo i Anju, koja kaže kako je vidjela obavijest, no da nije primijetila nikog sumnjivog tko bi mogao nešto takvo ostaviti.

- To je strašno! Ima ponekad i razbijenih boca i moram paziti da mi se pas ne ozlijedi. Ovdje se znaju parkirati i komunalni redari, pa se nadam da se narkomani i pijanci neće zadržavati i ostavljati koješta - smatra Anja.

Na upit upućen Policijskoj upravi osječko-baranjskoj o tome što su poduzeli s obzirom na apel stanovnika Naselja Stanka Vraza, dobili smo kratak odgovor da “nisu zabilježili dojavu o pronalasku šprica i igala kako na području Naselja Stanka Vraza tako ni u bilo kojem drugom dijelu grada već duže vrijeme”.

Tomislav Prusina
U udruzi Ne-ovisnost osuđuju neodgovorne

 

Predsjednik Udruge za borbu protiv ovisnosti Ne-ovisnost Tomislav Mišetić izrazio je zabrinutost zbog ovog događaja gdje je na dječjem igralištu pronađena korištena štrcaljka te osudio čin neodgovornog pojedinca.

- Takvim postupanjem stvara se velika opasnost od inficiranja krvno prenosivih bolesti - naglašava Mišetić.

Podsjeća da se udruga Ne-ovisnost između ostaloga bavi smanjenjem štete koja nastaje zlouporabom droga.

- Taj program koji provodimo u suradnji s Ministarstvom zdravstva podrazumijeva, uz niz aktivnosti, i zamjenu igala i štrcaljki te zbrinjavanje infektivnog otpada koji nastaje intravenskom konzumacijom droga. Korisnike programa educiramo o važnosti vraćanja korištenih štrcaljki kako bismo ih mogli adekvatno i sigurno zbrinuti - zaključuje.

Možda ste propustili...

TRŽNICA D.O.O. DODJELJUJE 78 CERTIFIKATA

Proizvodi s lokalne njive na stol

OSIJEK DOMAĆIN TURNIRA ŠAHISTA S INVALIDITETOM

Zagrepčani prvaci, Osječanima drugo mjesto

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana