Magazin
BOJANA ŠANTIĆ, UDRUGA RODA IZ ZAGREBA

Suočavamo se s pandemijom neplodnosti
Objavljeno 18. svibnja, 2024.
Protekle srijede na zagrebačkom Medicinskom fakultetu udruga Roditelji u akciji - Roda organizirala je prvu konferenciju vezanu uz temu neplodnosti “Zajedno za plodnost”, što je bio povod da u Intervjuu Media servisa gostuje Bojana Šantić iz udruge Roda.

- Ovo je prva konferencija u Hrvatskoj koja je tu temu dovela široj publici. Doista smo se potrudile pozvati odlične predavače, trudili smo se maksimalno uključiti i publiku, pa je konferencija mogla biti zanimljiva svakome koga zanima tema plodnosti i neplodnosti, a ne samo stručnoj publici - kaže nam Šantić.

Roda već 20 godina informira osobe suočene s problemom neplodnosti, a udruga je stvorila i centralno mjesto za informiranje osoba s tim problemom:

- Kada se suočite s tako teškom situacijom, prvo ćete ići doktoru Googleu, gdje ćete pronaći jednu kakofoniju informacija i dezinformacija, pa ćete se u toj teškoj situaciji osjećati potpuno izgubljeno. Tu smo mi našle način da ljude opet fokusiramo i usmjerimo prema točnim informacijama i prema adekvatnom liječenju - naglašava Šantić.

U Hrvatskoj se s neplodnosti suočava oko 100.000 osoba, odnosno svaki šesti par, a godišnje se liječi samo oko deset tisuća parova. Mnogi se odluče na dugogodišnju šutnju i ignoriranje prije nego što potraže pomoć. Dio zbog neznanja, dio zbog vjere koja to ne odobrava:

- Suočavamo se s pandemijom neplodnosti, ali radi se doista o stigmatiziranom području, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Međutim, u Hrvatskoj smo pogotovo pogođeni tom kulturom skrivanja, srama. Sad se možemo pitati zašto je tome tako. Naravno, tu postoji neko nasljeđe, neke poruke koje su se više godina komunicirale i mi smo svi naravno pod pritiskom toga što se generacijski prenosilo - upozorava Šantić.

Šantić ističe da svojim radom pokušavaju razbiti tu stigmu koja je prisutnija u manjim sredinama. Što se tiče obrazovnog sustava, često se ističe problem da se vrlo malo bavi reproduktivnim zdravljem, a Šantić ističe i da često preko medija dobivamo krivu sliku o našim biološkim mogućnostima.

Iako u Hrvatskoj postoji mogućnost da se obavi nekoliko postupaka medicinski potpomognute oplodnje na račun HZZO-a, mnogi smatraju da se radi o premalom broju, kao i da je doba granica preniska:

- Naravno da bi bilo dobro da se omogući još koji postupak više. Međutim, moramo biti fer i reći da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u Europi koja i ovaj broj postupaka ima osiguran u državnim klinikama, odnosno preko obveznog osiguranja. Ono gdje mi vidimo mogućnost da se poboljša trenutna situacija je da se poboljša uspješnost ovog liječenja na način da postoje manje razlike između različitih dijelova Hrvatske, jer postoji veliki nerazmjer između Zagreba i nekih manjih sredina što se tiče dostupnosti liječenja, a mnogima je privatno rješavanje ovog problema debelo iznad kućnog budžeta, pa odustaju - zaključuje Bojana Šantić. (Andrea Marić/MS)