Novosti
PRIJE PREDSTAVLJANJA NOVE VLADE

Oporba ponovila da se radi o prevari birača
Objavljeno 17. svibnja, 2024.

Oporbeni saborski zastupnici u petak su prije predstavljanja programa i nove Vlade predsjednika HDZ-a i mandatara Andreja Plenkovića nanizali zahtjeve za stankom kako bi još jednom naglasili da se radi o prevari birača i podsjetili Domovinski pokret što su govorili o Plenkoviću i HDZ-u.

"Danas ćemo slušati kako je premijer dobio potporu na izborima, što nije istina. Bez ruku DP-a, bez ljudi koji su protiv njega dizali kaznenu prijavu, on nema dovoljnu ruku za sastav Vlade. Čak ni s njima, bez nacionalnih manjina, nema dovoljno ruku, a postaje premijer zahvaljujući ljudima koji su govorili da je lopov", istaknuo je Mostov Nikola Grmoja.

Naglasio je kako su građani glasali za promjene, a dobili istu Vladu, s istim licima, istim programom.

Zastupnica Možemo Sandra Benčić izrazila je zabrinutost smjerom kojim Hrvatska od danas kreće "jer je glavni partner u novoj Vladi stranka koja je eksplicitno izražavala stavove suprotne vrijednostima Ustava, tražila potpuno izbacivanje jedne političke stranke koja reprezentira jednu nacionalnu manjinu, srpsku i jer se radi o koaliciji koja dozvoljava promjenu diskursa koja je uzrokovala već u posljednjim tjednima napade na one za koje smatraju da su drugi i drugačiji".

Od Vlade želi čuti garanciju da HEP neće ići u privatizaciju i da se državna poljoprivredna zemljišta neće rasprodavati.

Ključno pitanje je i za Anku Mrak-Taritaš (Klub GLAS-a, DO i SIP-a, HSS-a) kojim smjerom od danas idemo i "koliko se nisko premijer može spustiti da sebe i HDZ održi na vlasti".

Raspudić: Program lista lijepih želja

Stanku je zatražio i Marijan Pavliček u ime Kluba Hrvatskih suverenista, Pravo i pravda te nezavisnog Josipa Jurčevića, koji je, također, podsjetio na sve ono što su govorili DP-ovci proteklih godina i prije izbora o HDZ-u i Plenkoviću.

"Danas će DP otići u zagrljaj Plenkoviću protiv kojeg su prije pet tjedana dizali kaznenu prijavu, nazivali ga lažovom, Vladu nazivali veleizdajničkom, Bačića torbarom, tražili ostavku ministra branitelja, stavljali Plenkovića na jumbo plakate... I što će sad napraviti? Jedno veliko ništa", kazao je.

Reagirao je DP-ov zastupnik Stipo Mlinarić Ćipe kroz povredu Poslovnika poručivši da je Pavliček greška DP-a iz 2020. kad su s njim išli na izbore. "Vi ste ostali sami, a nemojte se bojati za ovih 12 veličanstvenih".

Zbog toga je dobio opomenu od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji je pritom najavio da "neće tolerirati namjerno i nekorektno korištenje povrede Poslovnika te će u startu davati više opomena".

Unatoč riziku od dobivanja više opomena i gubljenju prava govora, Mostov Miro Bulj iskoristio je povredu Poslovnika za repliku pa pustio i snimku u kojoj Mlinarić govori da DP neće sudjelovati u vlasti ni s HDZ-om ni sa SDP-om. Više nema pravo sudjelovati u raspravi.

Nino Raspudić je u ime Kluba nezavisnih i Fokusa kritizirao što su program Vlade, koji je ocijenio listom lijepih želja, dobili kasno sinoć, a kritizirao je kandidate za ministre koje Plenković predlaže.

"Vidimo da je ova Vlada proširena na krivi način, da sve što se događalo u Ministarstvu kulture nije bilo dovoljno da Obuljen Koržinek preuzme političku odgovornost nego nam je i dalje nudite kao ministricu. Što, Plenkoviću, poručujete znanosti kad za ministra poljoprivrede nudite čovjeka koji je do 40-te godine mlatio vreću, a onda ekspresno magistrirao fiskulturu u Travniku, je li vas sram", upitao je Raspudić.

Grbin: Nemamo niti jednu potpredsjednicu Vlade, a imamo samo dvije ministrice

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kazao je kako je "smiješno da u državi gdje imamo kontinuiran pad broja stanovnika istovremeno imamo porast broja ministara i ministarstava, kao i potpredsjednika Vlade".

"Tako ćemo potpredsjednika Vlade imati sedam, doduše, niti jednu potpredsjednicu, 16 ministara i samo dvije ministrice", rekao je i podsjetio na neke afere HDZ-ovih ministara, koji nastavljaju obnašati dužnost.

 

Čelnik DP-a Ivan Penava odgovorio je kako iz oporbe još uvijek izbija nepomirljivost i neprihvaćanje izbornih rezultata.

"Vidimo kako sikću na sve strane s teškim kvalifikacijama. Sve što tražimo jest moment da ministri cjelokupne Vlade pokažu što znaju temeljem rezultata, ništa više. No, nema ni toliko povjerenja i demokratičnosti da se tome izađe u susret", rekao je pa Pavličeku poručio da ga može sram biti jer napada zastupnike DP-a, "heroje i stupove ove države".

HDZ-ov Nikola Mažar je ponovio kako su birači poslali poruku da žele nastavak onoga što je HDZ-ova vlada radila.  "Od jučer ste svi zajedno postali službeno najduža oporba u EU", dodao je i zaradio pljesak stranačkih kolega.

Trzavice između HDZ-a i oporbe nastavile su se i zahtjevom za stankom Marijane Puljak u ime Kluba Centra i Nezavisne platforme Sjever kada je ovu koaliciju nazvala "trgovačkim lancem."

"Ova koalicija nije rezultat stvarne vizije Hrvatske već političke trgovine, koja će osigurati nastavak korupcije i klijentelizma i proširiti ga. I da, gospodine Penava, ovo je izdaja svega onoga što ste govorili", rekla je. H

Možda ste propustili...

ZBOG GRADNJE NOVIH GRAĐEVINA

Lani srušena 1092 stana

SURADNJA CARNETA I CENTRA ZA NESTALU I ZLOSTAVLJANU DJECU

Sigurnije online okruženje za djecu

OŠTRA RETORIKA OPORBE I PREMIJERA NA SABORSKOM AKTUALCU

“Vi ste jataci kršitelja Ustava i licemjeri. Ostali ste u oporbi 12 godina”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KRIM-SLUŽBENIK UDALJEN IZ SLUŽBE

Vozio pijan auto PU vukovarsko-srijemske

2

PUTNICI LANI POTROŠILI 2,6 MLRD. EURA

Polovina stanovnika Hrvatske nije putovala

3

KRIMIĆI SU NAJPOPULARNIJI, ALI ZATVORENICI NISU ISKLJUČIVI

Što se čita u zatvorima? Od Biblije i “Proklete avlije” do Franje Tuđmana i Suzane Rog