Novosti
KONSTITUIRAN JEDANAESTI SAZIV HRVATSKOG SABORA

Jandroković zastupnicima: Vodite računa o tome da nas građani gledaju
Objavljeno 16. svibnja, 2024.
Iako je sazvao Sabor, na njegovoj prvoj sjednici nije se pojavio predsjednik Republike Zoran Milanović
Konstituiran je novi, 11. saziv Hrvatskog sabora, a Gordan Jandroković je sa 144 glasa za i šest protiv treći put izabran za predsjednika parlamenta, što nije uspjelo ni jednom od njegovih 11 prethodnika. Izabrana su i tri potpredsjednika, to će biti Željko Reiner (HDZ), Ivan Penava (DP) i zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin, a preostalu dvojicu predložit će oporba.

Šestero protiv


Iako je sazvao Sabor, na njegovoj prvoj sjednici, kao ni prije četiri godine, nije se pojavio predsjednik Republike Zoran Milanović.

Marijan Pavliček (HS), Josip Jurčević (DP), Dražan Dizdar (PIP), Krešo Beljak (HSS), Dalija Orešković (SSIP) te Mostov Miro Bulj glasali su protiv Jandrokovićeva imenovanja jer ne podržavaju novu vlast. "Iako neki kažu da je parlamentarna praksa da se uvijek glasa ‘za‘, ja sam pokazala jasan stav što mislim o svemu ovome i ostajem pri načinu na koji sam glasala jer ovo nije uobičajena situacija, nego imamo izvanredno stanje", kazala je zastupnica Dalija Orešković (SSIP), koja će u ovom sazivu netom konstituiranog Sabora djelovati u Klubu s Ankom Mrak-Taritaš (GLAS) i Krešom Beljakom (HSS). Iako su njegovi stranački kolege glasali za Jandrokovića, Mostov Miro Bulj svoju mu podršku nije dao jer smatra da ima puno kvalitetnijih i boljih zastupnika za obnašanje te dužnosti. "On (Jandroković) dokazao se kao pristran, neujednačen prema oporbi i vladajućima i po tome ga se pamti u proteklom mandatu", ocijenio je Bulj. "Znam da je većina glasala ‘za‘, ali Jandroković ni HDZ nisu moj svijet, nikad nisu bili niti će ikada biti", obrazložio je svoje glasanje Beljak. Protiv Jandrokovića je glasao i Josip Jurčević, zastupnik Domovinskog pokreta, koji nije podržao ni Plenkovića kao mandatara za sastavljanje Vlade i usprotivio se koalicijskom sporazumu DP s HDZ-om, zbog čega mu prijeti izbacivanje iz stranke.Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izrazio je zadovoljstvo što mu je velika većina zastupnika dala potporu da treći put bude izabran za tu funkciju. Nada se da će ovaj saziv Sabora voditi računa o prioritetima i zakonima koji moraju biti kvalitetni, istaknuvši da je to ključna zadaća Sabora, kao i briga za opće dobro. Upitan nada li se da će zastupnici voditi računa i o svom ponašanju, Jandroković je rekao kako je to osobna odgovornost. "Politički stil svatko bira, na koji će način govoriti u Hrvatskom saboru. Sada se na izborima vidjelo da ljudi procjenjuju i odabiru one za koje misle da mogu utjecati kvalitetno na njihove živote", ocijenio je. Na pitanje hoće li biti strog, ali pravedan, Jandroković je odgovorio kako postoji poslovnik i da mu nije namjera nikoga kažnjavati niti izbacivati, ali očekuje da se zastupnici drže poslovnika, pa onda sigurno neće biti nikakvih sankcija ni opomena.

“Svatko ima svoju savjest, svoj stil rada. Pozivam ih da vode računa o tome da nas građani gledaju, da su poruke koje odlaze iz Sabora važne i utječu na građane, da i taj stil treba prilagoditi instituciji u kojoj rade. I da biraju riječi, poštuju drugog čovjeka i zastupnika", naveo je Jandroković.

Nespojive dužnosti


Na sjednici su potvrđene i zamjene za 35 izabranih zastupnika koji obnašaju dužnosti nespojive sa zastupničkom ili su dali ostavke, a novi su zastupnici potom položili svečanu prisegu. Većina zamjena u HDZ-ovim redovima uvjetovana je činjenicom da dio novih zastupnika obnaša i obnašat će izvršnu vlast. Tako u Sabor ulazi Ljubica Lukačić umjesto Andreja Plenkovića, Marko Pavić umjesto Davora Božinovića, Majda Burić umjesto Tome Medveda, Josip Borić umjesto Olega Butkovića, Dalibor Milan umjesto Branka Bačića, Marin Mandarić umjesto Ivana Anušića, Zdravka Bušić umjesto Gordana Grlića Radmana, Nikolina Baradić umjesto Josipa Bilavera, Ante Babić umjesto Šime Erlića, Ljubica Jembrih umjesto Damira Habjana, Josip Šarić umjesto Marina Piletića, Danijela Blažanović umjesto Vilija Beroša, Maksimilijan Šimrak umjesto Nine Obljen Koržinek, a Jasna Vojnić umjesto Zvonka Milasa. Dio HDZ-ovih zamjena uvjetovan je dužnostima župana koje obnašaju neki od izabranih zastupnika. Tako Ivan Budalić mijenja župana Blaženka Bobana, Magdalena Komes Ivana Celjaka, Damir Mandić Martinu Furdek Hajdin, Vesna Bedeković Igora Androvića, Anamarija Blažević Antoniju Jozić, Sanda Lidija Maduna Danijela Marušića, Ivan Dabo Ernesta Petryja, a Goran Kaniški Anđelka Stričaka. Zbog istog razloga Anita Curiš Krok (SDP) u Sabor ulazi umjesto župana Željka Kolara, Željko Jovanović umjesto Zlatka Komadine, a Ivica Baksa (NPS) umjesto Matije Posavca. Umjesto zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića u zastupničke klupe stranke Možemo sjest će Rada Borić, a umjesto Danijele Dolenec i Luke Korlaeta Jelena Miloš i Dubravka Novak. Viktorija Knežević (Centar) mijenjat će splitskog gradonačelnika Ivicu Puljka. SDP-ove zastupnike u EP-u Biljanu Borzan i Predraga Freda Matića mijenjaju Mate Vukušić i Marko Krička, umjesto Mislava Kolakušića (DP/PIP) u saborske će klupe Dražan Dizdar, a umjesto Marija Radića (DP) u Sabor ulazi Krešimir Čabaj.

Dijana Pavlović
LACKOVIĆ NAJAVIO “BRATSKI KLUB”
Nezavisni Željko Lacković izabran u Hrvatski sabor na listi Domovinskog pokreta (DP) demantirao je medijske napise da se odvojio od DP-a. “Netočno. Djelujem unutar kluba DP-a, a u sljedećem razdoblju formirat ćemo ‘bratski klub’ radi lakšeg administriranja poslova na suradnji s nezavisnim gradonačelnicima i načelnicima, kojih je 133 u RH i imaju probleme vertikalne suradnje sa Saborom i izvršnom vlasti”, poručio je Lacković za Hinu. Oko osnivanja tog “bratskog kluba” razgovara se sa zastupnicima iz većine koji još nemaju svoj klub, dodao je. To bi onda moglo biti za sada s Vesnom Vučemilović, zastupnicom koja je dala podršku Andreju Plenkoviću kao mandataru za sastavljanje nove vlade s Domovinskim pokretom, zbog čega je izbačena iz Hrvatskih suverenista, i Predragom Štromarom iz HNS-a, ako se ne pridruži HSLS-u. Lacković je osvojio mandat na listi DP-a kao nezavisni kandidat u četvrtoj izbornoj jedinici.

Miroslav Šeparović predsjednik Ustavnog suda

UPOZORENJA OKO MILANOVIĆEVE KANDIDATURE NISU BILA POLITIČKI MOTIVIRANA

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je novinarima u Saboru da odluke koje su donijeli oko kandidature predsjednika RH Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima nisu bile politički motivirane. “Sve što smo napravili, napravili bismo opet. To nije bilo politički motivirano niti je bilo usmjereno prema nekoj političkoj opciji, ili osobno prema predsjedniku Milanoviću, to je jednostavno naša dužnost”, komentirao je Šeparović. Poručio je da nitko ne može na neustavnom ponašanju stjecati osobnu ili političku korist. “Ja se nadam da je ovo poruka i svim političarima i ubuduće”, rekao je Šeparović. Rekao je i da se te odluke nisu dogodile u jednom danu i da se o njima dugo promišljalo. “Tu je bilo puno opcija, razmišljanja, tu je bilo uzimanje u obzir svih okolnosti i na kraju smo odlučili onako kako mislim da je najbolje, ali što je najvažnije da je u skladu s Ustavom”, kazao je Šeparović. Naglasio je da je Ustavni sud čuvar Ustava i kao institucija moraju paziti da se svi ponašaju sukladno vladavini prava kao temeljnoj vrednoti Ustava, “jer je Ustav iznad predsjednika, Sabora, Vlade, Ustavnog suda, građana...”.

Marija Selak Raspudić saborska zastupnica

SURADNJA S ONIMA KOJI ĆE IMATI KORISNE PRIJEDLOGE

Marija Selak Raspudić, nakon razlaza od Mosta, rekla je kako će u Saboru politički djelovati zajedno s Ninom Raspudićem i Dariom Zurovcem u Klubu nezavisnih i Fokusu. “Naša suradnja bit će dobra sa svima onima koji će predlagati korisne stvari za našu zemlju. U tom smislu ni Most, naravno, neće biti iznimka. Dugo smo surađivali, ne zamjeramo nikome ništa. Napravili smo što smo mislili da je potrebno za svoj integritet, kad su nam se politički putevi razdvojili”, izjavila je Selak Raspudić. Najavila je i razgovore sa zainteresiranim političkim istomišljenicima, ali nije sigurna hoće li to biti u sklopu nezavisne platforme ili stranke. “Nama je bitno da se dogovorimo oko cilja i da ostvarimo suradnju. U svakom slučaju krenuli smo u tom smjeru da osiguramo stabilniju političku budućnost i da okupimo sve koji razmišljaju o budućnosti Hrvatske na sličan način”, poručila je.

Možda ste propustili...

RAST VODOSTAJA DUNAVA

Zelenootočke vikendice pod vodom

POTPREDSJEDNIK VLADE I MINISTAR PROSTORNOG UREĐENJA

Bačić: Zlatno doba građevine

KNJIGA “HRVATSKA U 30 PRIČA”

Prvu kavanu u Londonu otvorio je - Dubrovčanin

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana