Osijek
REAKCIJE RAVNATELJA, UČITELJA I RODITELJA

Grad za novu demografsku mjeru dobio - čistu peticu
Objavljeno 17. svibnja, 2024.
Uštedjet ćemo i vrijeme i novac, kažu naši sugovornici, roditelji osnovaca
Svi osječki osnovci, a riječ je o 7200 učenika, najesen će, početkom nove školske godine, dobiti besplatne radne bilježnice, atlase, mape za likovnu kulturu i kutije za tehničku kulturu. Riječ je o novoj demografskoj mjeri Grada Osijeka, za koju je iz gradskog proračuna osigurano 1,2 milijuna eura.

Sve će ih čekati u školi


Ova je mjera top-tema u Osijeku, ali i šire, a o njoj smo razgovarali s osječkim ravnateljima, učiteljima, kao i roditeljima. Svi su zadovoljni, a roditelji su posebice istaknuli činjenicu da će ovim potezom Grada znatno uštedjeti - i novac i vrijeme.

Josip Mandurić, ravnatelj OŠ Antuna Mihanovića, ističe da je svaka mjera koja pomaže roditeljima da priskrbe svojoj djeci sve ono što im je potrebno za praćenje nastave odlična. "Stoga bih Gradu Osijeku za ovu mjeru dao ocjenu odličan! Iznos koji je Grad namijenio za ovu svrhu nije mali, riječ je o 1,2 milijuna eura, a i iznosi koje uštede roditelji, primjerice obitelj s prvašićem uštedjet će gotovo 70 eura, a roditelji dva školarca, učenika 5. i 8. razreda imat će u kućnom proračunu gotovo 380 eura više", ističe ravnatelj Mandurić.

Naš sugovornik podsjeća da Vlada RH financira udžbenike za sve osnovce, a radne bilježnice i radne materijale do sada su financirali roditelji. Sve to dočekat će učenike na školskim klupama početkom rujna.

- Primjerice, do sada nije svaki učenik imao svoj atlas, a sada će imati, što je mnogo lakše i bolje, a moći će se koristiti njime i kod kuće i proučavati sve ono što ga zanima - dodaje ravnatelj Mandurić.

I Marija Rastovski, knjižničarka u OŠ Antuna Mihanovića, pozdravlja ovu mjeru Grada i smatra da će sada početak nove školske godine biti puno lakši, ljepši i ugodniji, i za učenike i za učitelje.

- Ova je mjera dobrodošla za roditelje i učenike, a bit će lakše i mojim kolegama učiteljima, jer će materijali biti djeci dostupni odmah na početku školske godine. Naime, neki su učitelji odustajali od određenih materijala koji su potrebni za rad, primjerice od kutije za tehnički, zbog cijene i financijskog opterećenja roditelja - ističe knjižničarka Ristovski. Upravo stoga početak nove školske godine bit će kvalitetniji, jer sva će djeca sada imati pomoćna sredstva kao što su atlasi, materijali za likovni i tehnički, što će im znatno olakšati rad - dodaje naša sugovornica.

Škola će odraditi narudžbu i distribuciju potrebnih materijala, Grad će riješiti financijski dio, i nova školska godina može početi bez stresa za sve dionike, od učenika preko roditelja do učitelja i ravnatelja.

- Nama roditeljima sada će biti puno lakše, imat ćemo manje troškova za opremanje našeg školarca Luke koji sada završava drugi razred. Osim toga uštedjet ćemo i vrijeme koje smo do sada trošili odlaskom u knjižare, naručivanjem radnih bilježnica, čekanjem u redovima prije početka školske godine, a izbjeći ćemo i gužve. Ukratko, ova demografska mjera nama je roditeljima veliko financijsko rasterećenje. Stoga smatramo da je ova mjera odlična za nas roditelje osnovaca - kaže Ivan Horvat, otac školarca Luke, a s njim se slaže i supruga Ivana.

Plus za kućni proračun


- Naravno da će se ova mjera znatno odraziti na naš kućni proračun. Svake godine kada se vratimo s godišnjeg odmora moramo izdvojiti znatna sredstva za opremanje naših školaraca. Riječ je o nužnim troškovima jer djeci morate kupiti školsku torbu, pernicu, bojice i još mnogo toga. Stoga će nam ova mjera Grada financijski mnogo značiti i bit će veliko olakšanje za naš kućni proračun - kaže Tomislav Marić, otac djevojčice Tine, koja pohađa peti, i dječaka Marina, osmaša. Njegova supruga Marija dodaje da je važno što je Grad stavio fokus na ovaj financijski dio opremanja školaraca, jer je to velika pomoć roditeljima, posebice onima s nižim primanjima.

“Zamislite kako je obiteljima gdje radi samo jedan roditelj? Mi imamo sreću da oboje radimo, pa nam je ipak lakše", naglašava Marija Marić. Njezin suprug još kaže: "Ovako štedimo i vrijeme i novac. U školi dobijemo udžbenike, radne bilježnice, atlase, mapu za likovni i kutiju za tehnički, a nama ostaje kupiti papuče, opremu za tjelesni, školske torbe, pernice i ako još nešto bude nedostajalo. Ukupni je trošak znatno manji."

Vesna Latinović
LJUDIMA TO TREBA
Učiteljica Jasminka Kovačić odnedavno je u mirovini, ali sjeća se da je Osječko-baranjska županija bila među prvima u Hrvatskoj koja je svojim školarcima dala besplatne udžbenike. “Sjećam se i vremena svoga školovanja, kada su mi roditelji morali kupovati doslovce sve, od udžbenika, radnih bilježnica, atlasa, do pribora za likovni odgoj, tehnički odgoj i svega ostalog. Smatram da je ova mjera Grada Osijeka pogođena, da je to upravo ono što ljudima treba”, kaže.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana