Kultura
SAŠA JAKŠIĆ O SVOM NOVOM ROMANU “LUTKICA”

Spas vidim jedino u ljubavi, koja mi pruža utjehu i nadu
Objavljeno 16. svibnja, 2024.
Čitajući romane slične tematike, fascinirao me taj odnos dominantnog i pokorne
Saša Jakšić po struci je profesorica engleskog i njemačkog jezika i književnosti, koja radi u Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek već 20 godina. Ljubav prema knjigama rodila se još u ranom djetinjstvu, kada se najradije družila sa slikovnicama i dnevnicima, a čim je naučila čitati, gutala je sve što joj je došlo u ruke, kaže. Može se reći da je ljubav uskoro prerasla u ovisnost, pa je tako pokrenula i blog o čitanju pod nazivom "Ovisna o čitanju". Danas je Saša autorica šest samostalnih romana, zbirke priča i poezije, no uskoro izlazi i njezin novi ljubić pod nazivom "Lutkica".

ErotikaOva ljubavno-erotska priča svojevrsni je nastavak "Zvijezde padalice", a prati nogometaša Ivora i novinarku Lenu.

Već na prvi pogled shvaćaju da snažno privlače jedno drugo te da moraju istražiti tu privlačnost. Kada Ivor tijekom njihova prvog dopisivanja preko SMS-ova u šali predloži da Lena nosi ogrlicu njegove pokorne, nisu ni on ni ona znali u kojem će ih smjeru to odvesti. A nije ni autorica, otkriva, sve dok nije napisala kraj priče.

- To je dosad moj najizazovniji roman i pravi eksperiment budući da obično ne pišem s toliko erotike. Čitajući romane slične tematike, fascinirao me taj odnos dominantnog i pokorne, vjerojatno zato što su junakinje potpuna suprotnost meni, koja se ne pokoravam nikome, nikada, ni pod kojim uvjetima. Ono što me oduševilo je to što ti dominantni muškarci jako vole svoje žene, o njima se uistinu brinu, pa je tu prisutna jedna dublja razina emocija, i ono što je danas postalo gotovo mit – bezgranično povjerenje i potpuno predavanje svom partneru. Pokušavala sam tu fascinaciju prenijeti na svoje likove, ali vjerujem da će se čitatelji iznenaditi, neki možda i neugodno, jer na kraju to nije ispao tipičan BDSM roman na kakve su vjerojatno naviknuli kod stranih autorica tog žanra. Kod mene ima i humora, drame, ali prije svega romantike i ljubavi - ističe Saša.

Ova ljubiteljica priča o nekonvencionalnim vezama vjeruje da ljubav dolazi u više oblika. Mnoge od njih istražuje upravo kroz prizmu književnosti, potičući maštu i tajne osjećaje budućih čitatelja.

Oblici ljubavi


- Kada se radi o odraslim osobama koje svojevoljno ulaze u takve ili neke druge vrste veza, mislim da sami kreiraju, pomiču i šire granice svog odnosa. Ljubav je ljubav, a meni nje nikada neće biti dosta, u bilo kojem obliku. Iako sam sama u prilično konvencionalnom odnosu koji me čini sretnom i zadovoljnom, čitajući ili pišući volim istražiti i druge tipove odnosa. Književnost je izvrstan oblik istraživanja svoje seksualnosti, jer čitajući o tome možete već u mašti doživjeti nešto pa shvatiti zanima li vas to, sviđa li vam se i uzbuđuje li vas. S obzirom na to da rijetko gledam TV, meni je književnost glavni prozor u svijet. Kroz nju sam odrastala, sazrijevala, učila, formirala se kao osoba, pa i dandanas iz nje izvlačim ono što mi je potrebno za daljni rast i razvoj svoje osobnosti - govori Saša.

Rođena Osječanka i majka dvoje djece, s mužem Danijelom pokrenula je izdavačku kuću Prof&Graf prema igri riječi njihovih zanimanja - profesorica i grafičar. S više od 30 godina zajedništva ljubav je i dalje glavna tema njezinih djela. Razlog je tome, otkriva, njezina romantična duša.

- Oduvijek sam bila zaljubljena u ljubav. Mislim da ne postoji ništa snažnije ni moćnije od ljubavi jer ona pokreće svijet, smatram da smo bez ljubavi, kao ljudi, svi izgubljeni i prazni. Naravno, volim sve oblike ljubavi, od majčinske i prijateljske do romantične. O svim tim oblicima ljubavi i pišem, pa moji romani nisu samo o muško-ženskim odnosima nego su u njih utkani i drugi motivi povezani s ljubavlju. Taj mi žanr pruža utjehu i nadu, jer kada pogledam svijet koji me okružuje, gdje se ljudi sve više otuđuju, zavide, mrze i ratuju jedni s drugima – sve me to baca u teški očaj. Spas vidim jedino u ljubavi, pa je valjda svim silama pokušavam očuvati u pisanom obliku, za buduće generacije - govori Saša.

“Lutkica” je planirana za tisak krajem svibnja, a već u lipnju bit će dostupna u webshopu Prof&Grafa te u svim suradničkim knjižarama. Po pretprodajnoj cijeni od 15.75 € i redovitoj od 17,85 € roman se može pronaći u knjižari Nova, Antikvarijatu Stakleni grad te knjižari Znanje.

Elena Lukić
Možda ste propustili...

HRVATSKI FILMSKI SAVEZ OBILJEŽAVA 16. LIPNJA

Bloomsday u čast Ivanu Ladislavu Galeti

U VUKOVARU OTVORENA IZLOŽBA MLADENA IVEŠIĆA

Osnovica ovog velikog ciklusa slika je pejzaž

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UČENICI I PROFESORI OSJEČKE GIMNAZIJE SVIRAJU ZAJEDNO

Popravni ro(c)k u
osječkom školstvu

2

POŽEŠKI POVJESNIČAR S BOGATIM OPUSOM

Peta knjiga prof. Vinka Tadića “Dijalog u šumskoj dvorani”

3

GLAZBENA ŠKOLA FRANJE KUHAČA OSIJEK

Školska godina puna nagrada