Sport
JOSE BOTO, SPORTSKI DIREKTOR NK OSIJEK

Anton Matković vrijedi više od pet milijuna eura
Objavljeno 15. svibnja, 2024.
Zekić ima punu podršku, a nakon sezone ćemo sjesti i razgovarati o svemu
Još jedna turbulentna sezona NK Osijek stigla je do samog klimaksa. Bijelo-plavi su u žestokoj borbi za plasman u Europu, a tijekom sezone počele su se događati promjene čiji bi se pravi učinak trebao vidjeti tek od ljeta.

Jesenas je na klupu umjesto Stjepana Tomasa stigao Zoran Zekić. Kada je doveden, poruka je bila da je upravo on trenerski izbor s kojim će se okrenuti novi list nakon godinu dana lutanja na planu sportske politike. U zimu je stiglo novo pojačanje u stručnom dijelu jer je za mjesto sportskog direktora angažiran Jose Boto ugledno ime u nogometnim krugovima. Angažmanom njih dvojice krenula je i nova strategija kadrovske politike. Stavljen je naglasak na pomlađivanje momčadi igračima iz Škole nogometa, što je Zekić kroz proljetni dio prvenstva uspješno počeo provoditi. Jose je, pak, u međuvremenu polako "snimao" kompletno stanje u klubu, te se istovremeno pripremao za ljetni prijelazni rok, koji je označen kao ključno razdoblje u formiranju nove momčadi koja bi na kraju, sljedeće sezone, trebala biti kompetitivnija od aktualne.

Jasna slika


Boto je u Osijeku sada već pet mjeseci i stvorio je jasnu sliku kojim putem treba ići dalje ako se želi stvoriti pobjedničko okruženje i mentalitet. Ima li sada jasnu sliku u kojem smjeru NK Osijek treba ići u budućnosti?

- Razdoblje u kojem sam snimao situaciju završilo je, međutim ne mogu reći kako imam baš 100-postotni uvid u sve, ali imam jasnu sliku što moramo poduzeti ako želimo postati uspješniji na rezultatskom planu i stvoriti pobjednički mentalitet. Međutim, u nogometu stvari nisu do kraja egzaktne. Možemo radom, odlukama i potezima utjecati na 95 posto stvari, i to je moj posao učiniti. Onih pet posto otpada na događaje nad kojima ne možemo imati potpunu kontrolu, poput sudačkih odluka, sreće i sličnih stvari. Moj je konačni cilj smanjiti utjecaj tih okolnosti nad kojima nemamo kontrolu na najmanju moguću mjeru.

Kad se već dotaknuo suđenja kao jednog "vanjskih utjecaja", zanimljivo je čuti njegov stav o tretmanu koji ima NK Osijek kod hrvatskih sudaca jer kroz sezonu često su se događale odluke koje su bile na štetu osječkog kluba, što ga je "skratilo" za priličan broj bodova.

- Bit ću potpuno iskren u vezi s tim. Otkako sam došao, mogu reći kako sam vidio jednu ili dvije utakmice u kojima su suci imali utjecaj na konačni ishod. Uvijek postoje neke odluke sudaca koje je teško objasniti. Ako me se konkretno pita za našu posljednju utakmicu protiv Dinama, mogu reći kako mi je jako teško shvatiti zbog čega je sudac u dvije iste situacije donio dvije različite odluke. Nisam naivan, ali želim vjerovati kako su one plod čiste krive procjene, a ne nekakve ciljane namjere. U Hrvatskoj se puno priča o suđenju, uvedeni su i strani arbitri, ali, vjerujte mi, nije ništa lošije nego u Portugalu, Grčkoj ili Ukrajini, zemljama u kojima sam radio. U Hrvatsku sam došao iz Grčke, gdje su sve utakmice sudili strani suci jer je bilo izgubljeno povjerenje u domaće, pa se problemi nisu riješili, jer se mentalitet nije mijenjao. UEFA je na kraju odlučila prestati slati strane suce na utakmice grčkog prvenstva. Stradali su samo grčki suci, koji su posve izgubili integritet. Mogu se složiti da suci imaju određeni utjecaj, ali to je izvan naše kontrole, pa preferiram gledati što mi možemo unaprijediti kako bismo se mogli uzdignuti iznad sudačkih pogrešaka koje ponekad utječu na ishode utakmica.

Zekić ima punu podršku


U posljednje vrijeme sve su glasnije priče koje stavljaju upitnik nad status trenera Zorana Zekića. U početku mandata Boto nam je pričao o tome kako se njegove i Zekićeve nogometne vizije poklapaju. Te su riječi izgovorene prije negoli je Jose imao svoj stav o svemu. Kakav je Zekićev status u ovom trenutku?

- Trener ima punu podršku kluba i mene. Sada je najvažnije pobijediti u preostale dvije utakmice, a onda ćemo sjesti s njim, razgovarati, te vidjeti što nam donosi budućnost.

Može li Zekić u sljedećoj sezoni donijeti Osijeku iskorak na novu rezultatsku razinu?

- Neću se upuštati u takve procjene dok ne obavim razgovor s njim nakon završetka ove sezone.

Puno se toga očekuje od nadolazećeg ljeta i prijelaznog roka. Postoji određeni broj igrača kojima istječu ugovori, neki bi mogli otići u transferima, momčad će, nema dvojbe, doživjeti ozbiljan remont. Ima li Jose spremne poteze koje će vući ovog ljeta već sada?

- Strategija za ljeto je potpuno spremna. Mene zanimaju samo ona pitanja koja možemo kontrolirati i rješavati ih dobrim odlukama. Završio sam dijagnostiku kluba. Ono što sam vidio, u usporedbi s klubovima u kojima sam dosad radio, jest to da ako se određene navike ne budu promijenile, nećemo moći stvoriti pobjedničko ozračje. Ne mogu tvrditi da ćemo ga imati ako promijenimo te stvari, ali sam siguran da do njih nećemo doći ako sve ostane kako je sada. To možemo promijeniti i poboljšati. Vezano je prije svega uz puni profesinalni odnos prema poslu i samom klubu. To je dio koji mene zanima. Ako ne uspijemo način razmišljanja i pristupa obvezama podignuti na veću razinu, neće nam pomoći ni da suci zabijaju pogotke za nas. Pojednostavljeno, inzistirat ću na podizanju profesionalne svijesti.

Prema njegovoj procjeni, koliko je novih igrača potrebno za pojačavanje momčadi?

- Prije početka priprema za novu sezonu sigurno ćemo dovesti pet novih igrača. Na tome se već naveliko radi. Koliko ćemo biti angažirani nakon toga u prijelaznom roku ovisi o tome hoće li nas neki prvotimci možda napustiti u transferima. Bit ćemo spremni reagirati ako se ukaže potreba. Profil igrača koji su nam zanimljivi prije svega je vezan uz karakter, profesionalizam i želju za napretkom. Ne trebaju oni koji će angažman u Osijeku doživljavati kao komfor-zonu. Moram reći što je za mene najbolja stvar za klub u ovom trenutku. To je činjenica da smo zaustavili odlaske važnih igrača.

Odbijena ponuda za Matkovića


Jedan od onih koji bi mogao spadati u tu kategoriju je i nadolazeća zvijezda Anton Matković. Zakotrljala se priča oko zanimanja nekolicine velikih europskih klubova za Osijekova tinejdžera, pa je zanimljivo čuti kakav je Joseov stav u vezi s tim pitanjem.

- Matković će igrati za Osijek sljedeće sezone. Takav je stav kluba u odnosu prema ponudama koje sada imamo. Vidio sam da se spominjao iznos od pet milijuna eura, za koji bismo ga bili spremni pustiti, ali to nije dovoljno, iako sam od dosta ljudi u klubu čuo: Prodaj ga za 500.000 eura. No u takvim stvarima neću vjerovati nikome, već samo svojim očima. Matković je u ovom trenutku jedini igrač za kojeg smo imali konkretnu službenu ponudu i nju smo odbili. Što se njega tiče, vidjet ćemo kako će se razvijati situacija, ali prva nam je ideja zadržati ga za sebe. Za ostale igrače postoje određeni upiti, ali mene priče ne zanimaju. Tek kada dođe službena ponuda, onda možemo razgovarati. Naš prioritet nisu prodaje igrača, već izgradnja kompetitivne momčadi za sljedeću sezonu.

U momčadi ima igrača koji ulaze u posljednju godinu ugovora, a u ovom su trenutku nositelji igre poput Miereza i Nejašmića. Ramonu je ponuđen novi ugovor i čeka se njegova odluka, kakva je situacija s Nejašmićem?

- Nejašmić ima važeći ugovor, vidim ga kao važnog za nas u sljedećoj sezoni pa ga nemamo namjeru transferirati. No, ako igrač želi otići mi ne možemo učiniti puno posebno ako za njega dođe ponuda koja će zadovoljiti financijske želje kluba. No, ta će ponuda morati biti stvarno izdašna - zaključio je Jose Boto, sportski direktor Osijeka.
Dalibor Keler
Jose Boto

sportski direktor NK Osijek

- U ovih pet mjeseci, koliko sam proveo u Osijeku, vidio sam određene navike koje će trebati promijeniti ako klub želi iskoračiti na višu razinu i biti uspješniji u rezultatskom smislu. Potencijal postoji, ali ga treba znati na pravi način iskoristiti.

BUKVIĆ PRODUŽUJE UGOVOR
Iako su postojale neke naznake po kojima je Domagoj Bukvić već trebao produžiti ugovor s Bijelo-plavima, to se nije dogodilo. Što se događa u tim pregovorima? "Očekujem da ćemo sljedećeg tjedna objaviti produženje ugovora s Bukvićem, a možda bude još nekih iznenađenja na tom planu", pomalo je zagonetan ostao Boto.

Možda ste propustili...

MŽNL OSIJEK - VINKOVCI

Daljci slave naslov prvaka

NIŠTA OD DEBIJA NA VELIKOM NATJECANJU

Pavlović ne igra zbog - krajnika