Mozaik
GLASOVNI KLON

UI se popeo na Billboardovu country top-listu
Objavljeno 15. svibnja, 2024.
Pjesma s UI glasovnim klonom Randyja Travisa "Where That Came From" službeno je dovela pjevača na Billboard Country Airplay top-listu. To je njegova prva pjesma na radijskim ljestvicama nakon otprilike 20 godina, prema riječima pjevačeva tima, piše Ravnododna.hr. "Where That Came From" označila je Travisovu prvu novu pjesmu otkako je 2013. pretrpio gotovo smrtonosni moždani udar koji ga je lišio većine njegovih pjevačkih sposobnosti. Njegov dugogodišnji producent Kyle Lehning upotrijebio je UI tehnologiju kako bi desetljeće stare tekstove koje je izvorno izvodio country pjevač James Dupré prekrio zvukom Travisova vokala. Travis je tako postao jednim od prvih izvođača koji je odobrio korištenje svog glasa za komercijalno objavljenu UI pjesmu. Dupré je označen kao "vocal bed" na ploči, što je, prema Warner Nashvilleu, prvi put da je korišteno takvo priznanje. Pjesma je debitirala na Country Airplay ljestvici – koja isključivo mjeri radijsku reprodukciju, ne streaming ili prodaju – na 45. mjestu, s oko 3,3 milijuna streamova u prvom tjednu. U razgovoru s Rolling Stoneom prošli tjedan Dupré je rekao da nije znao da je njegov vokal izvor snimke sve dok nije prvi put čuo pjesmu.

- Činjenica da je to moguće stvarno mi je otvorila oči. Odmah sam znao da je to velika stvar, jer sam znao da se ovakvo što nikada prije nije dogodilo - rekao je Dupré.

UI je trenutačno vruća tema u glazbenoj industriji, a umjetnici i diskografske kuće istražuju kako osigurati da su njihova autorska prava i sadržaj zaštićeni, a istovremeno omogućiti korištenje tehnologije za pojednostavljenje umjetničkog procesa.

Travisova UI pjesma jedna je od mnogih pjesama koje su se pojavile u posljednjih nekoliko godina, šokirajući slušatelje činjenicom da su takve pjesme uopće moguće. Iako je u ovom slučaju umjetnik sudjelovao, većinom su AI vokali kontroverzno stvoreni bez dopuštenja izvođača ili nositelja autorskih prava. T.K.
Možda ste propustili...

TRIPTIH KOJI PRATI TRI ODVOJENE PRIČE O RODITELJIMA I NJIHOVOJ DJECI

Driver i Waits s Jarmuschem

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana