Regija
MINISTARSTVO SMANJILO UPISNE KVOTE

Srednje škole u Županji mogu upisati 250 đaka
Objavljeno 15. svibnja, 2024.
Prema nacrtu odluke, Obrtničko-industrijskoj školi određena je kvota od 150 učenika, Gimnaziji 60, a Tehničkoj školi njih 40
ŽUPANJAPrema nacrtu odluke Ministarstva znanosti i obrazovanja o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2024./2025., koja je od 22. travnja do 7. svibnja bila na javnom savjetovanju, osmašima s područja županjske Posavine u tri srednje škole u Županji na raspolaganju je ukupno 250 mjesta, 48 manje nego lani. Odluka će stupiti na snagu nakon objave u Narodnim novinama, a škole koje su na nju iznijele primjedbe nadaju da će Ministarstvo uvažiti iznesene razloge, korigirati predloženi broj mjesta i udovoljiti im u planiranoj strukturi upisa.

“Srezani" ekonomisti


Prema nacrtu odluke, za Obrtničko-industrijsku školu u Županji predviđen je upis 150 učenika u ukupno 14 zanimanja. Za dva četverogodišnja zanimanja, ekonomist i poljoprivredni tehničar – fitofarmaceut, određeno je po 20 upisnih mjesta. U školi su se zauzeli da im se, kao i prethodnih godina, odobri upis još jednog razreda ekonomista na koji su računali, a za koje, napominju, postoji velik interes učenika i potreba na tom području. Što se tiče trogodišnjih programa, učenici mogu birati strukovna zanimanja frizer, automehaničar, CNC operater, elektroinstalater, elektromehaničar, bravar i vodoinstalater. Pedikera neće biti jer nema licenciranih majstora kod kojih bi učenici išli na praksu, ne samo na županjskom području nego i šire. U prvi će razred upisati i novu generaciju konobara i kuhara, za koje je redovito velik interes završenih osmaša jer riječ je o deficitarnom kadru. U školi su uređeni i opremljeni najsuvremeniji stručni praktikumi koji tim učenicima otvaraju dodatne mogućnosti za stjecanje i usavršavanje znanja i potrebnih vještina, i odmah ih nakon završetka školovanja čeka posao. Učenici mogu birati i pomoćna zanimanja - za bravare, cvjećare te kuhare i slastičare. "Učenicima doista imamo što ponuditi, kvalitetno radimo i mislim da velik broj može naći zanimanje koje im odgovara i koje će im omogućiti egzistenciju. Stvarno se trudimo, puno ulažemo u osiguranje što boljih uvjeta za rad s učenicima, u uređenje i opremanje učionica, kabineta i prostora za praktični rad", kaže ravnateljica Vesna Ivančičević. A o kvaliteti nastavnih programa i predanog rada s učenicima govore i rezultati koje ostvaruju na natjecanjima. U školi su nabavili i plastenik, koji se pokazao kao pun pogodak. Učenici i mentori napravili su odličan posao, uzgojili su oko 6000 presadnica, cvijeće je kupila tvrtka Čistoća i ono sada krasi grad, a građani su preuzeli sadnice povrća.

Razočarani tehničari


Prema nacrtu odluke, za Tehničku školu Županja u novoj je školskoj godini predviđen upis ukupno 40 učenika za zanimanja elektrotehničar i strojarski računalni tehničar, koja su potvrđena kao kvalitetan, prepoznat i vrlo tražen kadar. "Planirali smo u svaki razred upisati po 24 učenika, što je bilo i odobreno u strukturi upisa od strane Vukovarsko-srijemske županije i resornog ministarstva. I sve nas je iznenadilo kada je nacrtom odluke predloženo da to bude po 20 učenika, jer je navodno broj učenika na području županije manji i prema nekim su nam kriterijima kvote srezane", razočaran je ravnatelj Marko Dorotek. Podsjeća da su lani mogli upisati još jedan razred jer je dosta učenika ostalo ispod crte.

Kvaliteta rada te škole s velikim potencijalima nadaleko je poznata, među najopremljenijima su u Hrvatskoj i interes za upis je velik jer nakon završetka školovanja učenici rade u struci, otvaraju obrte, upisuju FERIT, FER...

Marija Lešić Omerović
“MORAMO BITI SVJESNI REALNOSTI”
Gimnaziji, su kao i lani, odobrena dva razreda Opće (ukupno 40 učenika) i jedan razred od 20 učenika Prirodoslovno-matematičke. Ta je brojka, smatra ravnatelj, prof. Ivica Živković, realna, s obzirom na broj osmaša u županjskoj Posavini. “Iako je s obzirom na nacionalnu strategiju obrazovanja stigla uputa da se u svim gimnazijama gdje je to moguće kvote podignu za 30 posto, to nam nije cilj. Shvaćamo realnost u kojoj živimo, limitarni smo brojem djece i toga smo svjesni”, zaključio je. Vjeruje da će uspjeti popuniti kvotu za tri odjela.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana