Regija
ATRAKTIVNA NAŠIČKA VITEŠKA PRIČA

Podno Sv. Martina
oživili doba templara
Objavljeno 12. svibnja, 2024.
NAŠICENa padini ispod crkvice sv. Martina u istoimenom našičkom prigradskom naselju održana je srednjovjekovna manifestacija Našička viteška priča u Martinu, koja je ove godine ponudila zanimljiv trodnevni program.

Posvećena templarima, pripadnicima viteškoga crkvenog reda koji su 1230. godine izgradili crkvicu sv. Martina, manifestacija je oživila davno minula vremena. Prošlost templara oživljena je raznovrsnim atraktivnim sadržajima koji su privukli brojne posjetitelje.

Srednjovjekovnu povijest oživili su Red vitezova Ružice grada iz Orahovice, Streličari Krvavog mosta iz Zagreba, Koprivnički mušketiri i haramije, Viteški red sv. Martina iz Varaždina, Streličarska udruga "Knez Domagoj" iz Donjeg Miholjca, Plesna skupina Kontea iz Konjščine i Vitezovi Vranski iz Pakoštana.

Središnji dio programa bio je prikaz srednjovjekovne bitke, a posjetitelji su imali priliku kušati specijalitete pripremljene po starinskoj recepturi, vidjeti alate iz srednjeg vijeka, okušati se u mačevanju i streličarstvu te uz druženje i nastup amabasadorice Našičke viteške priče, violončelistice Ane Rucner, opustiti se i uživati. Održan je i edukativni program za najmlađe s demonstracijom viteških vještina kroz igraonice i radionice.

Manifestaciji su nazočili i gradonačelnik Krešimir Kašuba i direktorica Turističke zajednice grada Našica Ines Resler.

- Manifestacijom su sjedinjene povijesne činjenice i način života u srednjem vijeku s autentičnim baštinskim i kulturnim vrijednostima crkve sv. Martina, koja je jedini očuvani primjer templarske građevine u Hrvatskoj - istaknuli su organizatori Našičke viteške priče, povijesne manifestacije koja je jedna od temelja turističkog razvoja Našica.

Posjetitelji su mogli i razgledati unutrašnjost crkvice i prigodnu izložbu.

Trodnevna je manifestacija počela okruglim stolom o temi ‘‘Templarska baština na tlu Hrvatske‘‘, na kojem su predavanja održali povjesničari Juraj Belaj, Ratko Ivanušec te Damir i Marija Karbić. U glazbenom dijelu okrugloga stola nastupili su članovi Komornog tamburaškog sastava Osnovne glazbene škole "Kontesa Dora" i Tamburaškog društva ‘‘Dora Pejačević‘‘. S. Fridl
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVA TRANŠA ZA PRODAJU

Grad Đakovo prodaje petnaestak nekretnina

2

JESTE LI SE SJETILI NA VRIJEME?

Stiže toplinski val, a instalateri klima-uređaja dijele odbijenice

3

BESPLATNE ULAZNICE ZA SVE OSNOVNOŠKOLCE

Na bazene u Belom od ovog četvrtka