Osijek
FESTIVAL CVIJEĆA I DRVEĆA

Bogata ponuda sadnica i cvijeća
Objavljeno 11. svibnja, 2024.
Ove godine bilježimo najveći broj izlagača cvijeća i ostale ponude do sada, njih više od 60 i to iz cijele Hrvatske

U Parku kralja Držislava, u organizaciji Grada Osijeka i Turističke zajednice grada Osijeka, održan je trodnevni Festival cvijeća i drveća. Osim bogate ponude sadnica i cvijeća, više od 60 proizvođača i OPG-ova iz cijele Hrvatske, festival je ponudio raznoliki program prilagođen svim uzrastima.

- Od ove godine naš tradicionalni Festival cvijeća dobio je novi naziv i postao Festival cvijeća i drveća. A zašto drveće? Uvidom u klimatske promjene, Grad Osijek je pokrenuo pojačanu sadnju drveća, tako da do kraja godine planiramo, zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti posaditi 2000 sadnica drveća, što je veliko povećanje u odnosu na prethodne godine - rekla je Jasenka Crnković, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka.

Dodala je da ove godine imamo najveći broj izlagača do sada, njih 60 i to iz cijele Hrvatske. Festival je sve popularniji, posjetitelja je sve više, a program je bogat i atraktivan. Zamjenica gradonačelnika posebno je istaknula Dječji dan na Festivalu, jer Grad intenzivno radi na edukaciji najmlađih kako bi ih senzibilizirao na očuvanje svoga grada, zelenih površina, drveća i cvijeća.

Iz bogatog programa izdvajamo dječje pričaonice, turističko vođenje, slikanje, ples, revije, koncerte i druge aktivnosti. U petak su urbani šumari, licencirani učitelji penjanja, uz zaštitnu opremu, poučili djecu penjanju na stabla. Slijedile su brojne radionice za djecu, uz koje su naši najmlađi razvijali najljepše osjećaje prema biljkama i prirodi te naučili kako se odnositi prema stablima, grmovima i drugim biljkama u našim parkovima i drvoredima.

Subotnji program započeo je mimohodom puhačkih orkestara, uslijedilo je turističko vođenje parkovima, prigodni program imale su osječke srednje škole, u glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Glazbene škole Franje Kuhača, i Tamburaške škole Batorek, a održana je i smotra puhačkih orkestara.

Plesni studio Shine pripremio je bogat program.
Ipak, glavna zvijezda festivala bilo predivno cvijeće koje je preplavilo čitav park. Osječki cvjećari uključili su se u ukrašavanje izložbe old timera (starih automobila), stvorili florističke kreacije u parku te napravili najljepše vjenčane bukete za reviju cvijeća. Svi posjetitelji tijekom trajanja festivala mogli su razgledavati i kupiti sadnice i prateću opremu te oživjeti svoje stanove, vrtove, balkone, prozore i dvorišta bojama cvijeća.

 


Vesna Latinović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana