Mozaik
U FINALU ĆE NASTUPITI 25 ZEMALJA

Nizozemski pjevač diskvalificiran s Eurovizije zbog prijetnji i zastrašivanja
Objavljeno 11. svibnja, 2024.

MALMO - Nizozemski glazbenik Joost Klein diskvalificiran je s Eurosonga u subotu pošto je švedska policija istražila optužbu za neprimjereno ponašanje prema članici produkcijske ekipe, priopćila je Europska radiodifuzna unija (EBU) koja organizira natjecanje.

 “Nizozemski umjetnik Joost Klein neće se natjecati u velikom finalu ovogodišnjeg natjecanja za pjesmu Eurovizije", kaže se u priopćenju EBU-a.

“Švedska policija istražila je pritužbu članice produkcijske ekipe nakon njegovog nastupa u polufinalu u četvrtak navečer.  Ne bi bilo primjereno da on nastavi s natjecanjem dok traje pravni proces", dodaje se.

EBU navodi da ima politiku nulte tolerancije prema neprimjerenom ponašanju "i predani smo pružanju sigurne radne okoline za svo osoblje na natjecanju".

“U svjetlu toga ponašanje Joosta Kleina smatra se kršenjem pravila natjecanja".

U finalu će stoga nastupiti 25 zemalja.

Švedske i nizozemske novinske kuće izvijestile su da se protiv Kleina, koji je u finalu trebao nastupiti s pjesmom Europopa, vodi istraga nakon incidenta koji je uključivao djelatnicu televizijske producentske ekipe.

"Muškarac je osumnjičen za prijetnje i zastrašivanje. Ispitala ga je policija, ali nije zadržan", objavila je glasnogovornica švedske policije.

“Očevid je završen pošto je policija je poduzela sve istražne radnje i ispitala osumnjičenog, tužiteljicu i svjedoke. Slijedi uobičajeni pravni proces", dodala je.

Nizozemska televizija odluku o diskvalifikaciji ocijenila je "nesrazmjernom".

Raniji medijski natpisi, koji su se pojavili nakon što Klein nije nastupio na probi u petak, sugerirali su da je došlo do nekog sukoba između Kleina i izraelske delegacije zbog različitih stavova o ratu između Izraela i Hamasa.

Njegovo isključenje, međutim, nema nikakve veze s njegovim stavom prema drugim izaslanstvima, istaknuo je EBU.

 

(Hina)

Možda ste propustili...

OTVORENO BOGATO KONCERTNO LJETO NA NAJLJEPŠOJ JADRANSKOJ POZORNICI

Dua Lipa nastupila u pulskoj Areni

“THE KILLER’S GAME”

Dave Bautista u akcijskoj komediji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana