Regija
BLAGDAN BL. IVANA MERZA

Štovatelj euharistije i moralni vođa katoličke mladeži
Objavljeno 10. svibnja, 2024.
SLATINA

Župa bl. Ivana Merza u Slatini u petak je svečanim misnim slavljem obilježila blagdan svoga nebeskog zaštitnika, istaknutog laika u svjedočenju evanđelja i zaštitnika hrvatske katoličke mladeži.

Dana 22. lipnja 2003. godine sveti otac Ivan Pavao II. proglasio je blaženim Ivana Merza u njegovoj rodnoj Banjoj Luci, a istoga dana požeški biskup mons. Antun Škvorčević potpisao je dekret o osnutku nove župe u Slatini pod zaštitom blaženog Ivana Merza. Time nova župa u Slatini postaje prva župa u Hrvatskoj i svijetu koja u svome titularu nosi ime novoproglašenog blaženika.

Blagdan bl. Ivana Merza obilježava se na dan njegova preminuća,10. svibnja. U slatinskoj župi vjernici se već tradicionalno uoči blagdana duhovno pripremaju devetnicom. U sve dane devetnice na kraju svete mise molile su se Litanije blaženog Ivana Merza, sastavljene prema nazivima koje su mu pridavali prijatelji i štovatelji nakon njegove smrti, a objavljeni su u raznim člancima i publikacijama njemu posvećenima. Župnik vlč. Patrik Alatić posebno ističe odnos bl. Ivana Merza prema euharistiji, njegov svakodnevni dolazak na euharistiju i crpljenje snage za život upravo iz euharistije:

- Kad sam počeo malo detaljnije upoznavati bl. Ivana Merza, posebno me fasciniralo njegovo pismo majci u kojem je napisao: ‘‘Katolička vjera je moje životno zvanje‘‘. Osim toga, njegovi dnevnički zapisi o podnesenim patnjama, žrtvi i euharistiji mogu i danas biti uzor nama, katolicima 21. stoljeća, uzor kako u ovom ubrzanom tempu živjeti svoje kršćanstvo, svoju vjeru.

U zajedništvu sa svećenicima Slatinskog dekanata, svečanu svetu misu u Slatini predvodio je vlč. Goran Mitrović, župnik u Župi sv. Marka evanđeliste u Našičkom Markovcu. "Ovaj mladi čovjek zračio je vedrinom i blagošću poput svoga božanskog učitelja kojem se predao i kojeg je odlučio slijediti", rekao je u nadahnutoj propovijedi vlč. Mitrović.

Blaženi Ivan Merz rođen je u Banjoj Luci 16. prosinca 1896., a preminuo je na glasu svetosti u Zagrebu 10. svibnja 1928. u 32. godini života. Nakon studija književnosti u Beču i Parizu radio je kao profesor francuskog jezika na Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji, godine 1923. doktorirao je s temom "Utjecaj liturgije na francuske pisce". Nastavio je studirati kršćansku filozofiju, teologiju i sve važnije crkvene dokumente. Posebno se posvećuje apostolskoj djelatnosti za mladež, a ljubav i odanost prema Papi i Crkvi širi također osnivanjem Hrvatskog orlovskog saveza. Bio je krhka zdravlja i bolest ga je sputavala u radu, a preminuo je nakon neuspjele operacije zbog upale čeljusne šupljine. P.Ž.
Možda ste propustili...

KNEŽEVAČKA NOGOMETNA PRIČA

Nakon poduže agonije Belje opet u Kneževu!?

ODRŽANA 144. IZBORNA SKUPŠTINA HPD-A RODOLJUB VIROVITICA

Antun Rohtek treći put predsjednik

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBA KUPALIŠNA KOMPLEKSA OTVORILA SU SVOJA VRATA

Spas od vrućina u
baranjskim bazenima

2

OPET BEZ SJEDNICE

Komunalni radovi stoje bez Vijeća

3

PREDSTAVLJENA APLIKACIJA

Djeca mogu sama kreirati cijele priče