Novosti
PRVO TROMJESEČJE

Hrvatski izvoz manji 5,1, a uvoz 2,1 posto
Objavljeno 10. svibnja, 2024.
Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prva tri mjeseca ove godine iznosila je 5,6 milijardi eura, što je 5,1 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok je uvoz pao za 2,1 posto, na 9,8 milijardi eura, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u četvrtak.

Vanjskotrgovinski deficit iznosio je 4,2 milijarde eura, a pokrivenost uvoza izvozom 57,1 posto. U prva tri mjeseca lani pokrivenost je iznosila 58,9 posto.

Prema prvim podacima DZS-a, u članice EU-a u prva tri mjeseca ove godine izvezeno je roba u vrijednosti 3,7 milijardi eura ili 9,4 posto manje nego u istom razdoblju lani. Vrijednost uvezene robe iz članica EU-a porasla je za 3,1 posto, na 7,9 milijardi eura.

Statistika vezano za izvoz u zemlje nečlanice EU-a registrira rast od 4,7 posto, na 1,87 milijardi eura, uz istodobni pad robnog uvoza za 19,1 posto, na 1,88 milijardi eura.

DZS je objavio i druge, korigirane podatke o robnoj razmjeni za prva dva mjeseca ove godine, koji pokazuju da je izvoz u odnosu na isto razdoblje 2023. porastao za 3,1 posto, na 3,6 milijardi eura, a uvoz za 0,8 posto, na 6,2 milijarde eura.

Prema novim podacima, vanjskotrgovinski deficit u prva dva mjeseca ove godine iznosio je 2,7 milijardi eura, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 57,2 posto. H
Možda ste propustili...

ODBOR ZA USTAV POZVAO NA PREDLAGANJE

Traži se 10 novih ustavnih sudaca

MONS. MARTINOVIĆ ZAREĐEN ZA POŽEŠKOG BISKUPA

“Očuvati moć zdravog rasuđivanja”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KRIM-SLUŽBENIK UDALJEN IZ SLUŽBE

Vozio pijan auto PU vukovarsko-srijemske

2

KRIMIĆI SU NAJPOPULARNIJI, ALI ZATVORENICI NISU ISKLJUČIVI

Što se čita u zatvorima? Od Biblije i “Proklete avlije” do Franje Tuđmana i Suzane Rog

3

PUTNICI LANI POTROŠILI 2,6 MLRD. EURA

Polovina stanovnika Hrvatske nije putovala