Osijek
ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada
Objavljeno 24. travnja, 2024.
Terenska nastava za učenike i praktično učenje o zbrinjavanju otpada

Prvi osječki festival otpada, Eco City Waste Fest, svoja će vrata otvoriti za sve građane ovog četvrtka i petka (25. i 26. travnja) u Gospodarskom centru. Cilj je na jednom mjestu okupiti gradska poduzeća, žurne službe, udruge, sportske klubove i privatna poduzeća koja se bave zbrinjavanjem otpada kako bi se posjetiteljima, prije svega osnovnoškolcima, kroz interaktivne radionice, predavanja, zabavu i poučan sadržaj prezentiralo područje djelovanja komunalnog poduzeća, gradskog prijevoza, policije, vatrogasaca i drugih službi. Uz Unikom, među brojnim izlagačima naći će se GPP, Vodovod, Ukop, Tržnica Osijek i drugi.

 

Festival će se održati u tjednu kada obilježavamo Dan planeta Zemlje, što je odlična prilika školama i njihovim učenicima za izlazak na terensku nastavu, praktično učenje o zbrinjavanju otpada, ali i gradskom gospodarstvu. Eco City Waste Fest prostirat će se kroz cijeli Gospodarski centar, pa će tako unutarnji dio uključiti prezentacijske štandove, zabavne, edukativne i interaktivne programe, a vanjski dio bit će rezerviran za prezentaciju vozila, strojeva i opreme te žurne službe.

 

Osim vozila u vanjskom prostoru, svi ljubitelji nogometa imat će priliku družiti se s članovima Nogometnog kluba Osijek i Ženskog nogometnog kluba Osijek te pokazati svoje nogometne vještine. Za dozu adrenalina zadužena je ekipa iz Pannonian Challengea s preskokom preko kamiona za odvoz otpada. Festival će ponuditi i širok zabavni program. Posjetitelji će u unutarnjem dijelu Gospodarskog centra moći posjetiti pravu minitržnicu i opskrbiti se svježim proizvodima te isprobati zdrave smoothieje, a za dodatnu zabavu pobrinut će se poznati gosti koji će svojim sudjelovanjem uveseliti, zabaviti i naravno educirati.

 

Kako spremati jela od ostataka hrane i neiskorištenih namirnica? Podučit će nas to poznati hrvatski chef Tomislav Špiček u suradnji s Ugostiteljsko-turističkom školom u Osijeku i Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu. Prekomjerno bacanje hrane veliki je problem koji je moguće smanjiti ili potpuno ukloniti dobrom organizacijom i pokojim receptom ponajboljeg hrvatskog chefa. Kakvo je znanje osječkih osnovnoškolaca o gospodarenju otpadom i drugim zanimljivostima vezanim uz grad Osijek ispitat će se u kvizu s Deanom Kotigom, gdje će po jedan učenik iz šest osječkih ekoškola predstavljati grad Osijek protiv dobro poznatog lovca... Festival će ponuditi i glazbenu poslasticu uz Indiru Levak. D.Kuštro

PROGRAM FESTIVALA

ČETVRTAK

10:00 - Otvorenje festivala

10:30 - Obilazak festivala

11:00 - Druženje s igračima i školom nogometa NK Osijek

11:00 - Izrada smoothieja i degustacija

12:00 - Pannonian Challenge akrobacije

16:30 - Gastro show s Tomislavom Špičekom

17:00 - Zabavni program  uz Indiru Levak

 

PETAK

10:00 - Početak programa

11:00 - Kviz s Deanom Kotigom

11:00 - Izrada smoothieja i degustacija

12:00 - Eco City Legosi - glazbeno-dramska radionica

15:00 - Druženje sa školom nogometa ŽNK Osijek

16:30 - Zabavni program - plesni studio Shine i Školski bend Ivan Štark

17:00 - Pannonian Challenge akrobacije

17:00 - Radionica - Kako iskoristiti ostatke  hrane u kuhinji?

Možda ste propustili...

NA EKONOMSKOM FAKULTETU

Studentski sajam održive mode

U KULTURNO-RAZVOJNOM CENTRU OPĆINE BILJE

Izrada kozmetike

17. MILANKOVIĆEVI CIKLUSI U DALJU 25. SVIBNJA

Znanstvenici i umjetnici ispod zvijezda

Najčitanije iz rubrike