Mozaik
NASTUPILO 20 IZVOĐAČA

Pobjednik 71. Zagrebačkog festivala je ToMa
Objavljeno 22. travnja, 2024.
Nagrada urednika HURIN-a i HR-a otišla je u ruke Mije Dimšić i Doris Kosović
Održano je 71. izdanje najdugovječnijeg hrvatskog festivala, a dvorana u zagrebačkom HoB-u bila je prepuna autora i izvođača koji su premijerno uživo izvodili svoje nove pjesme te njihovih kolega iz glazbenih krugova koji su ih došli podržati.

Nagradom za najbolju pjesmu i izvedbu prema žiriju Zagrebačkog festivala nagrađen je ToMa za pjesmu "Voljet ćeš opet", autora Aljoše Šerića. Fantastičnim nastupom oduševio je cijelu dvoranu, žiri te gledatelje pred malim ekranima i zasluženo osvojio glavnu nagradu. O pobjedniku festivala odlučivao je stručni žiri koji su činili Vanna, Urban, Matija Cvek, Ana Miščević i Željko Barba, a nagradu mu je uručio umjetnički direktor Zagrebačkog festivala Branimir Mihaljević.

- Isuse, hvala! Ne znam što reći, hvala svima koji su slušali, pratili i omogućili da pjesma bude na pozornici! Puno je ljudi sudjelovalo, ali moram istaknuti Aljošu Šerića koji je maestralan glazbenik i zahvaljujući kojem imam ovu pjesmu. Hvala Hrvoju Domazetu za aranžman i hvala Filipu Gržinčiću, a posebna zahvala ide Djordjiji Palić što me je zeznula, pa sam sad tu, na pozornici. Hvala obitelji i publici! - nije mogao sakriti uzbuđenje ToMa.

Večer je otvorio Martin Kosovec, koji je cijelu dvoranu oduševio izvedbom hita "Golubovi" legendarnog Ive Robića, čime je obilježena 101 godina od njegova rođenja. Nakon otvorenja uručena je nagrada za najizvođeniju pjesmu prošlogodišnjeg, jubilarnog festivala, a to je "Lagano na vrijeme" Saše Lozara, koju autorski potpisuje Predrag Martinjak.

Pozornicom je zatim prošetalo ukupno 20 izvođača koji su premijerno uživo izvodili svoje pjesme, boreći se za prvu nagradu. To su bili: Boris Štok, Cota G4, Dani Kristina, Giuliano, Grupa 777, Hjer feat. Lara, IDEM, Ilma, Josip Palameta, Kristijan Kiki Rahimovski, Laura, Leteći Odred, Marija Mirković, Mia Dimšić & Doris Kosović, Milošev feat. Nikolina Kovačević, Natali Dizdar, Roko Vušković, Stefany, Tina Vukov i ToMa.

Dio programa bio je posvećen jednoj od diva hrvatske glazbe i prvoj dami hrvatskog šlagera, Gabi Novak. Poseban trenutak večeri uslijedio je nakon natjecateljskog dijela festivala i dodjele nagrade za poseban doprinos, kad su medley za Gabi pjevali Martin Kosovec i Tajči; izveli su zajedno njezine hitove "Gazi dragi srce moje", "Plava ruža zaborava" i "Pamtim samo sretne dane". Nagradu za Gabi je od glavnog urednika Večernjeg lista Dražena Klarića i dugogodišnje urednice Croatia Recordsa Klaudije Čular preuzeo njezin sin, cijenjeni pijanist Matija Dedić.

Nagrada za najbolju pjesmu po izboru radijskih urednika HURIN-a i Hrvatskog radija uručena je pred sam kraj festivala i otišla je u ruke Mije Dimšić i Doris Kosović za pjesmu “Uzalud ti sve” koju potpisuju Vjekoslav Dimter, Mia Dimšić i Damir Bačić. Nagradu su im uručili potpredsjednik HURIN-a Robert Turkalj i Eliana Čandrlić Glibota, glavna urednica programa Hrvatskog radija.

Danijel Miklić
Dio programa bio je posvećen jednoj od diva hrvatske glazbe i prvoj dami hrvatskog šlagera, Gabi Novak

Zaslužena pobjeda
“Presretan sam i prezahvalan svima, žiriju, suradnicima i kolegama. Bila mi je čast biti na čelu ovog projekta četiri godine. Čestitke svim dobitnicima nagrada, a najviše ToMi, zaslužio je pobjedu”, izjavio je umjetnički direktor festivala Branimir Mihaljević.

Najčitanije iz rubrike