Mozaik

Otvorena je Kuća tambure – slavonska notna bajka
Objavljeno 15. travnja, 2024.

Tambura, hrvatski tradicionalni instrument, dobila je svoju kuću u Slavonskom Brodu.
Ova jedinstvena kulturna atrakcija otvorila je svoja vrata 12. travnja 2024. godine i time obogatila turističku i kulturnu ponudu grada.


Svečanost je otvorio gradonačelnik Grada Slavonskog Broda Mirko Duspara, a prisustvovao je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sa svojom uvaženom pratnjom. Program su upriličili učenici Glazbene škole Slavonski Brod, student Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, članovi Folklornog ansambla Broda i Hrvatskog pjevačkog društva „Davor“ te svjetski poznat duo Hojsak&Novosel. Voditelj programa otvorenja bio je Branko Uvodić, dobitnik nagrade za životno djelo od strane Svjetske tamburaške asocijacije.


U povijesnoj lenti postava Kuće tambure – slavonske notne bajke istaknute su neke od najvažnijih godina u razvoju tambure, od prve pojave na ovim prostorima do današnjice. Također, književnik Matija Antun Relković prvi put spominje tamburu sredinom 18. stoljeća u knjizi „Satir u Vershe Slavoncu“ („Satir iliti divjičovik“). U postavu svoje su mjesto pronašle i tambureStjepana Radića i vojnika iz Prvog svjetskog rata, posuđene iz Hrvatskog povijesnog muzeja.


Obilaskom postavaInterpretacijskog centra„Kuća tambure – slavonska notna bajka“posjetitelji se upoznaju s poviješću toga glazbenog instrumenta, starim i suvremenim sustavima tambure, tamburaškim orkestrima i komornim tamburaškim sastavima, tamburom u školstvu kao i tradicijskom kulturom Slavonije. Osim postava, u Kući tambure smještena je i majstorska radionica gdje posjetitelji mogu svjedočiti izgradnji tambura. Također, Kuća tambure sadrži koncertnu dvoranu, ambijentalnu dvoranu, kao i suvremeni tonski studio.


Kuća tambure – slavonska notna bajka otvara se kao središte posvećeno tamburi, instrumentu koji je duboko ukorijenjen u slavonsku tradiciju i identitet. Cilj nije samo očuvanje glazbenog stvaralaštva veći promocija tambure kao simbola regije te stvaranje inovativnih kulturno-umjetničkih, edukativnih i drugih sadržaja.Očekivanja su da će Kuća tambure postati ne samo kulturno središte Slavonskog Broda već i regije, nudeći javni prostor koji će svojim sadržajima obogatiti turističku ponudu i pridonijeti održivom gospodarskom razvoju.


Projekt je trajao 72 mjeseca i financiran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, ukupne vrijednosti 4.296.585,80 eura, uključujući infrastrukturne radove i opremanjenovoobnovljenih prostora ukupne površine 2.429,65 m².Iz EU fondova sufinancirano je 3.652.097,85 eura, a iz proračuna Grada Slavonskog Broda osigurano je 644.487,95 eura.

Možda ste propustili...

JAVNO GLEDANJE EUROSONGA I U OSIJEKU

Podržite Baby Lasagnu uživo kod Školjke

NAJBOLJI HRVATSKI PLASMAN NA EUROVIZIJI OTKAKO JE SAMOSTALNA

Baby Lasagna osvojio Europu, ali nije bilo dovoljno za pobjedu

LAŽNE INFORMACIJE NA FACEBOOKU

Clint Eastwood ipak nije vratio Oscare

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana