TvObzor
PSIHOLOŠKI TRILER “KRIVI SPOJ” STIGAO U DOMAĆA KINA

Dopisivanja, moderni dejtovi i opasnost
Objavljeno 12. travnja, 2024.
Kada Margot ode na spoj s Robertom, otkriva da stvarni Robert nije isti kao onaj s kojim je flertala preko poruka

Upoznavanje i komunikacija u današnje se vrijeme odvijaju online, no što kad se dvoje ljudi susretne prvi put? Jesu li doista osobe kakvima su se predstavljali u porukama? Margot će istinu spoznati na teži način.Kada Margot, studentica drugog semestra ode na spoj sa starijim Robertom, otkriva da stvarni Robert nije isti kao onaj s kojim je flertala preko poruka. Psihološki triler “Krivi spoj” (“Cat Person”), koji je stigao u domaća kina, oštro je secirano istraživanje rodne podjele, mutnog terena suvremenih izlazaka i opasnih projekcija koje stvaramo u svojim umovima o osobama s druge strane naših telefona.

Riječ je o adaptaciji kratke priče Kristen Roupenian koja je 2017. objavljena u The New Yorkeru, te je postala viralna. U priči mlada djevojka upozna simpatičnog muškarca s kojim započne online-flert, no nakon što se počnu viđati uživo, njegove laži počinju izlaziti na vidjelo. Priča je izišla na početcima pokreta #MeToo, čime je stekla još veću popularnost zbog svoje problematične teme, s kojom se mnogi mogu poistovjetiti.

“Muškarci se boje da će ih žene ismijati. Žene se boje da će ih muškarci ubiti.” Rečenicama autorice Margaret Atwood počinje “Krivi spoj” i baš one vise nad svakom scenom i postupkom lika. Iste se rečenice mogu primijeniti na mnogo više filmova, ali tema koja se ovdje obrađuje puno je bliža većini nego sve ostalo. Ovdje je, naravno, riječ o stvaranju nerealne slike koja bi trebala ispuniti sva naša očekivanja ili opravdati strahove, a takve se ideje dobivaju neverbalnom komunikacijom na daljinu, najčešće porukama.

Redateljica Susanna Fogel (“Špijun koji me napucao”) potencijalnu je priču o savršenoj romansi, ili nezamislivom hororu, smjestila u sivu zonu, gdje se nalazi većinu vremena. Glavna protagonistica ima mnogo neodgovorenih pitanja, ali postupno dobivaju odgovore, no i dalje se drži gledatelje u iščekivanju što će se iduće dogoditi. Je li ova osoba moja srodna duša, budala ili serijski ubojica? Pitanje je to koje si ona postavlja, kao i gotovo svatko tko se upustio u avanturu dopisivanja s neznancima. Za razliku od priče Kristen Roupenian, scenaristica Michelle Ashford (“Operacija Mincemeat”) dodatno je proširila ideju o tome što se može ili ne može dogoditi. Jer kada jedna misao prevagne, dolazi reakcija s obje strane. Što se tada događa?

U ulozi Margot je Emilia Jones (“CODA”), Roberta igra Nicholas Braun (“Nasljeđe”), a u ostalim ulogama su Geraldine Viswanathan, Isabella Rossellini, Hope Davis, Fred Melamed, Christopher Shyer, Liza Koshy i Josh Andrés Rivera. D.M.
Možda ste propustili...

NOVE EPIZODE “COOLTURISTA” UZ NOVU VODITELJICU PETRU GAJŠAK

Jako me veseli što ću gledatelje voditi kroz neotkrivene dijelove Lijepe Naše

TRODIJELNA BRITANSKA DRAMSKA SERIJA “JOHN STONEHOUSE”

Senzacionalna istinita priča o cijeni uspjeha

NAJNOVIJI “GARFIELD” STIGAO JE U KINA DILJEM HRVATSKE

Legendarni mačak sarkastičniji i gladniji nego ikad

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana