Zdravlje
STUDIJA POTVRDILA

Gojaznost u djece povećava rizik od multiple skleroze
Objavljeno 8. travnja, 2024.
Pretila djeca mogu biti izložena većem riziku da im se u ranoj odrasloj dobi dijagnosticira multipla skleroza, pokazuje nova studija. Čini se da je rizik od dijagnoze multiple skleroze (MS) dvostruko veći među debelom djecom u usporedbi s onom koja to nisu, objavljeno je u švedskoj studiji. Akademici s Karolinska instituta u Stockholmu analizirali su podatke iz švedskog Registra liječenja pretilosti u djece. Baza podataka, poznata kao Boris, jedan je od najvećih svjetskih registara za liječenje pretilosti u dječjoj dobi. Istraživački tim pregledao je podatke o djeci u dobi od dvije do 19 godina koja su upisana u registar između 1995. i 2020. te usporedio njihove podatke s onima o djeci u općoj populaciji. Njihova studija uključila je podatke o više od 21.600 djece s pretilošću, koja su liječenje od pretilosti počela u prosječnoj dobi od 11 godina, i više od 100.000 djece bez pretilosti.

Djeca uključena u studiju, koja bi trebala biti predstavljena na Europskom kongresu o pretilosti u svibnju u Veneciji, praćena su prosječno šest godina. Prosječna dob dijagnoze MS-a bila je oko 23 godine.

- Jedan od učinaka pretilosti u djetinjstvu jest taj što prouzročuje slabu, ali kroničnu upalu, a ta upala povećava rizik od razvoja nekoliko bolesti kao što je multipla skleroza - rekli su autori studije, profesorica Emilia Hagman i profesor Claude Marcus.

Tijekom razdoblja praćenja multipla skleroza dijagnosticirana je u 28 gojaznih osoba, što čini 0,13 posto skupine, i u 58 osoba bez pretilosti, što čini 0,06 posto skupine. H