Regija
PROJEKTIRA SE OBNOVA I REVITALIZACIJA

Parku prvobitni izgled
Objavljeno 5. travnja, 2024.
Nakon što dokumentacija bude gotova, Grad će aplicirati za nova EU sredstava
DONJI MIHOLJACNakon što je s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije potpisan ugovor o sufinanciranju izrade projektno-tehničke dokumentacije za obnovu prirodne baštine kompleksa dvoraca Prandau-Mailath, uspješno je proveden i postupak javne nabave za odabir projektanta.Projektiranje je povjereno tvrtki Vita projekt d.o.o. iz Zagreba, čiji tim stručnjaka osmišljava budući izgled parka oko miholjačkih dvoraca kako bi se vratio povijesni ugođaj. Osim idejnog i glavnog projekta s troškovnicima, izradit će se studija isplativosti s analizom troškova i koristi te dokumentacija za javnu nabavu.

- Prije mjesec dana započelo je projektiranje i rok je 90 dana da se cjelokupan posao izrade dokumentacije završi. Nadam se da će projektiranje biti završeno u predviđenom roku - rekao je gradonačelnik Goran Aladić.

Riječ je o velikoj čestici površine 13,4 hektara u samom središtu grada. Projektanti imaju zadatak očuvati park i njegovo kulturno i prirodno nasljeđe te dati prijedlog obnove najdragocjenijeg spomenika parkovne arhitekture u Donjem Miholjcu, a čiji potencijal nije ni približno ispunjen koliko bi mogao biti. Ideja je da se park obnovi i vrati u prvobitno stanje te da istovremeno postane prostor za rekreaciju, šetnje i manifestacije - dio grada u kojemu bi svi mogli uživati.

Zato se projektira krajobrazno uređenje, ali i rješenje obnove objekata smještenih u parku, kao što su stari staklenik, kula i osmerokutni paviljon te betonske stepenice i ograda. Također, projektni je zadatak zaštititi floru. U parku je, naime, velik broj različitih vrsta drveća i grmlja. Uz hrastove lužnjake, grabove i jasene, kao vrijedni primjerci starog drveća ističu se japanski javori, platane, srebrne topole i crni orah, ali i američki tulipanovci, tise te bijele i ružičaste magnolije. Miholjački park krase raznobojne cvjetne gredice i rundele.

Park je nastao je 1818. iz livade nakon izgradnje prizemnog dvorca Prandaua, u čijoj je blizini poslije sagrađen i dvorac Mailath.

- Cilj je da se ovaj povijesni park u potpunosti revitalizira i vrati u prvobitno stanje, a kako bi to uspješno bilo realizirano, konzultirat će se i konzervatori. Postojeći objekti koji će se obnoviti, kao i stabla koja će se posaditi, neće narušavati izgled parka - kaže gradonačelnik.

Nakon što dokumentacija bude gotova, Grad Donji Miholjac planira aplicirati za nova EU sredstava.

- Pretpostavka je da će se, ako je raspisan natječaj za dokumentaciju, raspisati i natječaj za financiranje radova na obnovi parka. Bez sredstava EU-a ne možemo ništa - zaključio je gradonačelnik Donjeg Miholjca.

Snježana Fridl
Možda ste propustili...

MONS. JURAJ BATELJA PREDSTAVIO DVIJE KNJIGE:

Falsificirane su povijesne istine o blaženom Stepincu

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

Udrugama novac za promidžbu proizvoda

PREDSTAVILI SE U SREDNJOJ ŠKOLI ISIDORA KRŠNJAVOGA

Vukovarska “Golubica” gostovala u Našicama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana