Kultura
HNK U OSIJEKU: ZBOR, SOLISTI I ORKESTAR

Mozartov “Requiem” u Đakovu i Osijeku
Objavljeno 15. ožujka, 2024.
Zbor, solisti i orkestar HNK-a u Osijeku pripremaju "Requiem u d-molu KV 626". Mozartovo će se remek-djelo moći poslušati u Đakovu, u katedrali sv. Petra, 18. ožujka, u 19 sati te u Osijeku, u konkatedrali sv. Petra i Pavla, 22. ožujka, u 19 sati. Ulazak na oba koncerta je slobodan.

Mozartov "Requiem" oratorijsko je remek-djelo čija je geneza obavijena velom tajne koja djelo čini fascinantnijim i emotivno uzbudljivijim. Početkom srpnja 1791. "nepoznati, sivi stranac" pojavio se na skladateljevim vratima i u ime "nepoznatog pokrovitelja" naručio Requiem. Bio je to grof Count Franz von Walsegg, koji je naručio rekvijem za svoju nedavno preminulu suprugu. Uplašen narudžbom, Mozart se opsesivno bacio na posao, no sve je to bilo previše. Zdravlje mu se pogoršalo i vjerovao je da je proklet te da za sebe piše rekvijem, jer je bio siguran da će uskoro umrijeti. Uspio je dovršiti samo stavke Requiem i Kyrie, te skicirati glasovne dionice i basove za Dies irae do Hostias. Mozart je umro 5. prosinca 1791., u 35. godini, prije nego što je uspio dovršiti djelo. Mozartova udovica Constanze bojala se da će mecena tražiti novac natrag ako djelo bude predano nedovršeno. Stoga je zamolila Josepha Eyblera da dovrši partituru, no - osim što je orkestrirao glazbu nakon Kyrie - on je zadatak prenio na Mozartova učenika Franza Xavera Süssmayra, kojemu je skladatelj dao podrobne upute o doradi. Süssmayr je prepisao dovršenu partituru, pa je bilo gotovo nemoguće utvrditi tko je što napisao.

Mozartov Requiem, djelo za zbor, sole i orkestar, idealan je za vrijeme dubokog promišljanja otajstva Uskrsa. Dirigent je Vladimir Piskunov, solisti: Ilijana Korać Teklić (sopran), Gordana Kalmar (mezzosopran), Ladislav Vrgoč (tenor), Leon Košavić (bas) pjeva u Osijeku, a Berislav Puškarić (bas) pjeva u Đakovu. Koncertni majstori su Bela Nagy i Igor Šimonji, a zborovođa Maro Rica. T.K.
Requiem, djelo za zbor, sole i orkestar, idealan je za vrijeme dubokog promišljanja otajstva Uskrsa

Možda ste propustili...

IVAN ĆAĆIĆ GLUMAC HNK U OSIJEKU NA FESTIVALU GLUMCA

Mudrac si kad uspiješ oprostiti samome sebi, jer to je najteže

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

XIII. MEĐUŽUPANIJSKA SMOTRA MLADIH PIJANISTA

Porasla kvaliteta sviranja, napretka i broja učenika

2

GALERIJA KC-A

Izložba umjetnice Sibel Latin

3

U KLOVIĆEVIM DVORIMA

Izložba "Od boemstva do vječnosti"