Ekonomija
ZAHTJEVI GRADITELJA OBRTNIKA

Razvoj nije moguće temeljiti samo na uvozu stranih radnika
Objavljeno 5. ožujka, 2024.

Hrvatska ima 13.583 obrta koji imaju registrirano građevinarstvo kao glavnu djelatnost, a unatrag godinu dana otvoreno je 1420 novih građevinskih obrta. Istaknuo je to Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, na susretu graditelja održanom prošloga tjedna u Sisku u organizaciji HOK-a, a na kojem se okupilo dvjestotinjak sudionika i s kojega su graditelji obrtnici uputili nadležnima svoje zahtjeve za unapređivanje struke. Raspravljalo se o temama u procesu gradnje i obnove, nedostatku radne snage i važnosti obrazovanja.Prema riječima potpredsjednika Vlade RH i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića lani je sektor graditeljstva rastao za 8,4 posto, a njegov je udjel u ukupnom BDP-u 10 posto te je, uz turizam, najjača gospodarska grana u Hrvatskoj.

Ceh graditeljstva donio je i zaključke koje će u obliku zahtjeva uputiti nadležnim vlastima. Među zaključcima se ističe kako uvjeti za apliciranje na natječajima za obnovu, ali i druge građevinske radove, koji se provode preko javne nabave, stavljaju obrtnike u nepovoljniji položaj u odnosu prema drugim poslovnim subjektima. "Obrtnici, za razliku od drugih sudionika na tržištu, za poslovanje odgovaraju svom svojom imovinom, stoga tražimo da se obrtnicima pojednostavne uvjeti za javljanje na natječaje koji se provode kao javna nabava (primjerice da se umjesto bankovne garancije može dostaviti zadužnica, da se ne primjenjuje uvjet o dokazu ostvarenog prometa u vrijednosti investicije i slično. Također, u uvjetima za javnu nabavu iskustvo majstora/vlasnika obrta treba vrednovati jednako kao i iskustvo stručne osobe", navodi se u zaključku.

“Održivi razvoj graditeljskog sektora i zadovoljenje potreba za kvalificiranom radnom snagom nije moguće temeljiti samo na uvozu radnika iz trećih zemalja. Tražimo da se jednaka pažnja posveti politikama koje će omogućiti zadržavanje domaćih radnika kroz poreznu politiku koja će manje oporezivati rad ili procedure koje će olakšati primanje i zadržavanje naučnika. Od države tražimo da naknadu za naučnike poslodavcima isplaćuje ‘mjesec za mjesec‘", ističe Ceh graditeljstva."Kvaliteta izgradnje i postizanje visokih standarda u graditeljskog struci uvelike ovise o projektno-tehničkoj dokumentaciji koja prati gradnju te uvjetima za izdavanje građevinskih dozvola. Tražimo da jedan od uvjeta za izdavanje građevinske dozvole postane i dokaz investitora (npr. bankovna garancija) o osiguranim sredstvima za finalizaciju projekta/investicije", jedan je od zaključaka.

S obzirom na različite prakse područnih ureda za graditeljstvo koji dodjeljuju oznake objektima prilikom izdavanja građevinskih dozvola, traže i da se izmjenom Zakona o gradnji svi objekti veličine do 400 četvornih metara, s dvije stambene jedinice, uvijek označavaju kao IIIb.

Dijana Pavlović
RADOVI U SEZONI
Istaknuta je i nemogućnost obavljanja građevinskih radova za vrijeme turističke sezone “koju uvode jedinice lokalne samouprave bez prethodnih konzultacija s predstavnicima graditeljskog sektora stvara ozbiljnu ekonomsku štetu obrtnicima koji posluju na područjima s izraženom turističkom aktivnošću”. “Uvažavajući važnost turizma kao gospodarske grane, a u cilju postizanja ravnoteže i zadovoljstva svih aktera koji privređuju na određenom području, tražimo od Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine da jasno propiše trajanje, tj. razdoblje u kojem se dio građevinske aktivnosti može privremeno obustaviti te vrstu radova na koje se privremena zabrana odnosi”, navode graditelji.

Možda ste propustili...

ISPLATA UPISANIMA U DEPOZITARIJ SKDD-A NA DAN 14. LIPNJA

Dioničarima Podravke 3,20 € dividende po dionici

MOGUĆNOST KARIJERE ZA VIŠE OD 500 ZAPOSLENIKA

RÜBSAM Fachkräfte nudi prave mogućnosti karijere diljem Njemačke

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana