Regija
OZNAČEN POČETAK PROJEKTA

Strizivojna je prvo
digitalno selo u Hrvatskoj
Objavljeno 4. ožujka, 2024.

STRIZIVOJNA – Strizivojna je prvo digitalno selo u Hrvatskoj. U tom je općinskom središtu u ponedjeljak, naime, u dvorani zgrade Općine, svečano startao projekt Strizivojna – prvo digitalno selo u Hrvatskoj, koji će predvidivo trajati godinu dana i besplatan je za poljoprivrednike. Za njih, napose mlade poljoprivrednike, šansa je to za usvajanje novih vještina i to vezanih za digitalizaciju, a time, u konačnici, i unapređivanju svoje poljoprivredne proizvodnje.

Predstavljajući projekt, ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je kako je Strizivojna odabrana za nj jer da pokazuje inicijativu za unapređenje kako poljoprivrede, tako i cjelokupnog svog ruralnog prostora, pritom inicirajući razne projekte koji pomažu u digitalizaciji i to ne samo na području poljoprivrede. Iznoseći 'osobnu kartu' strizivojačke poljoprivrede, rekla je kako to područje broji 130 registriranih poljoprivrednika od kojih su 23 mlada poljoprivrednika, a čime Strizivojna po tom pitanju prati prosjek Osječko-baranjske županije koji je u odnosu na ukupan broj poljoprivrednika 19,7 %, dok je on za RH 14,4%. Time je OBŽ među prve tri županije u RH. Projekt su pozdravili i obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić, rekavši kako projekt prati niz benefita i da je on u skladu s EU poljoprivrednim politikama, načelnik Strizivojne Josip Jakobović, gradonačelnik Đakova i saborski zastupnik Marin Mandarić – obojica su istaknuli kako je on i prilika za zadržavanje mladih u ruralnim prostorima, te drugi. U nastavku je održana panel rasprava s poljoprivrednicima.

Nositelj projekta je Poslovni dnevnik, a partneri su Osječko-baranjska županija, Općina Strizivojna, te tvrtke Digital Agro i InfoDom - Centar kompetencija za osnaživanje prehrambene industrije ruralnih područja. Projekt će se provoditi uz podršku Ministarstva poljoprivrede.

S.ŽUPAN

Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana