Regija
U ORDINACIJAMA ŽUPANJSKE POSAVINE

Zubara imaju, problem je mali broj pacijenata
Objavljeno 4. ožujka, 2024.
Dosta ordinacija ima polovično financiranje - mala su sela, mali timovi - prihodi su ondje polovični, a izdaci dvostruki
ŽUPANJAI dok u mnogim područjima Hrvatske osim s nedostatkom liječnika obiteljske medicine, što je već kronični problem, muku muče i s doktorima dentalne medicine, posebice nedostatkom ortodonata, u županjskoj Posavini s potonjim takvih problema već dugo nemaju. Dom zdravlja Županja svojim je pacijentima koji imaju nepravilne zube, krivi zagriz i potreban im je aparatić kojim bi riješili i taj problem osigurao kontinuitet te specijalističke usluge. Ortodontsku ordinaciju u Županji vodi Ivana Ćurković, dr. med. dent. spec. koja se odlučila tu specijalističko-konzilijarnu djelatnost nastaviti obavljati u privatnoj praksi. Upravnom vijeću Doma zdravlja Županja uputila je zahtjev za donošenje odluke o davanju u zakup poslovnog prostora, što joj je i odobreno, a suglasnost na tu odluku u četvrtak će dati i Skupština VSŽ-a. Ravnateljica Doma zdravlja Luca Lešić ističe da ordinacija jako dobro radi i sada će prvi put biti u zakupu, što je, napominje, praksa i u drugim sredinama, ima ugovor s HZZO-om i za pacijente se tu ništa ne mijenja.Bez liste čekanja


Napominje da je doktorica Ćurković iz Slavonskog Broda, i ranije je dolazila na zamjenu u Županju, gdje je iznimno zadovoljna uvjetima rada, uređenošću i opremljenošću ordinacije i ubrzo se ondje i zaposlila. Ravnateljica priznaje da joj je jako drago što je županjski Dom zdravlja prepoznala kao poželjno mjesto za rad, u kojemu želi voditi svoju ordinaciju i brinuti se o pacijentima s područja županjske Posavine. I upravo je to, ustvrdila je, za njih sigurnost da će sljedećih godina imati svoga ortodonta. Napominje da ta zdravstvena ustanova vodi računa o svojim zaposlenicima, uvjetima i suvremenim metodama rada, kontinuirano ulaže u modernizaciju opreme radi podizanja kvalitete pružanja zdravstvene skrbi na što višu razinu. Ortodoncija je jako dobra jedinica rada, a ima i dosta pacijenata iz okolnih područja…

- Nismo ni dosad imali listu čekanja, radi se maksimalno, koliko dopusti HZZO, i tu su vrlo korektni - kaže Lešić. Dodaje da je sve više anomalija čeljusti kod djece i da je vrlo važno očuvati mrežu, održati kontinuitet djelatnosti i dostupnost ortodonta pacijentima u županjskoj Posavini, u geografski izoliranom području, teških socijalnih prilika. Napominje da je ta usluga dosta skupa, ortodontske naprave puno koštaju u sustavu.

Nedostaju tehničari


- Što se tiče dentalne medicine, uvijek imamo zaposlene stomatologe, ordinacije su nam jako dobro uređene i opremljene - govori i dodaje da problema imaju s financiranjem. Trenutačno imaju 14 ordinacija dentalne medicine. Imaju velike rashode jer trećina ih ima polovično financiranje HZZO-a zbog manjeg broja osiguranika, najviše u selima u Cvelferiji. Te su ordinacije i najudaljenije, a Dom zdravlja mora ih financirati kao da rade normalno. I u Županji su naslijedili male ordinacije od bivših zakupaca koji su ili otišli u mirovinu ili su se vratili u Dom zdravlja kada su vidjeli da više nemaju dovoljan broj pacijenata. Dodaje da privatnik ako mu se ne isplati, neće u njima raditi, a Dom zdravlja mora, jer osiguranicima se mora osigurati zdravstvena zaštita. I stoga smatra da onaj tko to radi treba biti nagrađen i dobiti puni iznos financiranja.

- Stalno imamo manjak prihoda nad rashodima, plaće idu, režije idu, a primanja su polovična. Ne možemo platiti samo pola režija, moramo imati sredstva za rad, opremu, medicinski materijal, moramo platiti i doktora i sestru. A prihod nam je otprilike toliki da pokrijemo jednu plaću, ne dvije - upozorila je.

I dok s doktorima nemaju problema, u Domu zdravlja Županja neuspješno pokušavaju popuniti četvrto mjesto dentalnog tehničara, koje je opremljeno, ali je već godinama ispražnjeno. Nitko se ne javlja ni za pripravnički ni na natječaj za posao.

Marija Lešić Omerović
TRAŽE FINANCIRANJE PUNIH TROŠKOVA
“Imamo mala sela, male timove, primjerice Rajevo Selo - Posavski Podgajci, Račinovci - Đurići, Soljani - Strošinci. Prihodi su polovični, a izdaci dvostruki. Imate rashode na dva mjesta i morate voditi računa o obje ordinacije, kao da je jedna, a zapravo je svaka za sebe”, kaže ravnateljica.

Iz Udruge poslodavaca u zdravstvu i domova zdravlja stalno upozoravaju na taj problem i traže financiranje punih troškova za te male ordinacije koje, naglašava, moraju raditi i ne trebaju se nikada ukinuti. Smatra da bi za to trebao postojati poseban fond.

Možda ste propustili...

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

2

AUTOKLUB PANONIJA DOBIO DONACIJU

Grad Našice dao 5500 eura za nabavu dvaju karting-vozila za djecu

3

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja