Regija
OŠ DRENJE PROIZVODI STRUJU, SADA I PRODAJA

Prodajom “placa” područne škole do novca za elektranu
Objavljeno 4. ožujka, 2024.
Prodaje zemljište 1974. zatvorene pa potom srušene škole u selu Preslatincima
DRENJE/PRESLATINCIOsnovna škola Drenje oglasila je prodaju dvorišta u Preslatincima, čijih se 1520 m2 prodaje po početnoj cijeni od gotovo simboličnih 2500 eura. Licitacijom po načelu "tko da više" OŠ želi do što više novca za gradnju svoje druge solarne elektrane. Dok prva služi za proizvodnju vlastite energije, struja iz druge bit će za prodaju.Jedinstvena je to prigoda da se OŠ riješi godinama za svoje potrebe nekorištene nekretnine, proizvede još električne energije, i to iz obnovljivih izvora, i k tome na praktičan način širi ekološku svijest među učenicima.

Licitacija


Ravnatelj Darko Čota kaže da je riječ o zemljištu nekadašnje područne škole što je zatvorena 1974. te su školarci potom prešli u školu u susjedne Kućance. Bila je to, kaže, politička odluka. Zatvoreni područni objekt zbog nedostatka novca nije održavan i počelo se urušavati.

- Inspekcija je naredila rušenje, što je i učinjeno sredinom 1990-ih. Došla je legalizacija i OŠ Drenje morala se upisati kao vlasnik sada već zemljišta, "placa", na kojemu je prije bila područna škola. A sada je na tom mjestu dječje igralište s ljuljačkama, što nam je svojevrsno opterećenje. Jer, svojevremeno se dogodio nesretan slučaj - dijete je bilo na ljuljački i na njega je pala drvena greda s nje. Škola je, kao vlasnik zemljišta, morala platiti odštetu obitelji za ozljedu djeteta iako s igralištem nemamo veze. Kako se ubuduće takvo što ne bi događalo, a i treba nam novac za izgradnju druge solarne elektrane na matičnoj školi u Drenju, Školski odbor donio je odluku da se ide u prodaju tog dvorišta, odnosno zemljišta, jer u Preslatincima više neće biti škole. Dakako, sa svim je suglasan i osnivač, Osječko-baranjska županija - kaže Čota. U međuvremenu, dodaje, OŠ je odnose oko korištenja "placa" u navedenom selu zbog postavljanja igrališta uredila ugovorom s Općinom.

Druga s 40 kW


Početnu cijenu od 2500 eura za čak 1520 m2 Čota pojašnjava službenom procjenom, tj. kada ovlašteni procjenitelj pravi procjenu, mora uzeti u obzir kako su se u pet godina tu kretale cijene. S obzirom na to da se zemljište, dvorište, već koristi za javno dobro – za dječje igralište koje je postavila Općina, očekuje se da će to ona "amenovati" i kupnjom te nekretnine.

Nova solarna elektrana stajat će nešto više od 40.000 eura s tim da će polovinu osigurati OBŽ. Riječ je o 40-kilovatnom pogonu, a sadašnja je upola manje snage.

- I u realizaciji prve elektrane sudjelovala je Županija. Bili smo se prijavili na Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost; on je sudjelovao s 40 %, a OBŽ sa 60 % - kaže Čota. Postojeća elektrana u pogonu je od lani, a za njezinu realizaciju, kaže Čota, škola je prodala također godinama za školske potrebe nekorištene nekretnine u Bučju Bračevačkom i Podgorju, 2018. i 2019. godine. Škola ima i nešto zemlje, koja je u zakupu do 2025.

OŠ Drenje danas ima 164 učenika u matičnom i područnim objektima, a još prije samo 10 godina imala ih je 280. Loša demografska kretanja nije poboljšala ni činjenica da Drenje ima novu, suvremenu školu s nastavno-sportsko dvoranom. Loša demografska kretanja i u Drenjanštini su zatvorila neke područne škole – u Bučju, Podgorju i već spomenutim Preslatincima, dok Borovik svoju školu nikada nije ni imao. Djeca iz Podgorja i Bučja u više razrede OŠ idu u susjedni našički kraj jer im je on prostorno bliži.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

NA OBRONCIMA FRUŠKE GORE

Idući vikend drugi Ilok Walk & Wine

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

2

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

3

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak