Osijek
SAJAM ANTIKVITETA

Druženje u jedinstvenom ambijentu kakav mogu ponuditi samo osječki perivoji
Objavljeno 2. ožujka, 2024.

Sajam Antikviteta u organizaciji Tržnice d.o.o. Osijek i uz supokroviteljstvo Turističke zajednice grada Osijeka ispunio je sva očekivanja, ili, bolje rečeno, nastavio tradiciju ugodnog druženja u jedinstvenom ambijentu kakav mogu ponuditi samo osječki perivoji. U slučaju Sajma antikviteta to je Perivoj kralja Držislava, točnije njegov dio kod Školjke, koji je i prije devet sati, kada je službeni počatak sajmovanja, bio ispunjen Osječanima i posjetitejima iz drugih dijelova Slavonije i Baranje, koji su šetali između štandova u potrazi za kakvim zanimljivim starinskim predmetom, zastajkujući povremeno nakon neizbježnog nailaska na znance.

"Ne propuštamo Sajam, svaki put smo ovdje, malo prošetamo, popričamo, a nerijetko i kupimo kakav zanimljiv predmet ili proizvod naših OPG-ova, ponuda je zaista dobra i raznolika", rekla nam gospođa Elizabeta koja je bila u društvu dviju prijateljica.

Mi smo zastali kod gospodina Mirka Zandta, Esekera, kako voli reći, koji na Sajmu izlaže posljednjih 20-ak godina, a na čijim se štandovima može pronaći usitinu raznolika i zanimljiva roba.

"Imam knjige, stripove, gramofonske ploče, antikvitete, puno militarije, značke i druge kolekcionarske predmete koji su traženi", otkrio nam je gospodin Mirko te dodao kako posjetitelji najčešće traže stare predmete kojima ukrašavaju sjenice, dvorišta, vikendice i slično, a mnogi i staro oružje, dalekozore, novčiće, filateliju, numizmatiku, kao i knjige (dok smo razgovarali s gospodinom Mirkom jedna je gospođa upitala "pošto vam je Zagorka". Interes za njezina djela ni danas ne jenjava). U ponudi ovog iskusnog trgovca bili su i telefon iz 1920. godine, secesijska vaga iz 1899. i brojni drugi predmeti iz povijesti Osijeka.

"Ljudi skupljaju ono što ih sentimentalno veže za mjesto u kojem žive, a takvi se predmeti najbolje mogu pronaći ovdje", zaključio je Eseker Mirko.

Ivan Alilović

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike