Regija
ZIMSKI KAMP IZVIĐAČKOGA KLUBA “JAVOR”

U Dravskoj priči druženje, igre, zabava i izviđačka edukacija
Objavljeno 2. ožujka, 2024.
NOSKOVCIU Posjetiteljskom centru Dravska priča Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije u Noskovcima održan je zimski kamp Izviđačkog kluba Javor iz Osijeka. Osječki izviđači već su četvrti put svoj zimski kamp "odradili" u Noskovcima, što je najbolja preporuka za taj Posjetiteljski centar.

Uz brojne planirane aktivnosti voditelja izviđača, kao što su uporaba izviđačkog alata, izrada izviđačkih poruka, izrada logorske vatre, edukativni program Svijet skauta na karti svijeta, aktivnost Za zdravi san idemo van, organizirane su i rekreativne aktivnosti te kulturno-zabavni program, radionica Zgode i nezgode moje obitelji i n iz drugih aktivnosti.

Prema riječima dopredsjednice osječkog Izviđačkoga kluba Javor Monike Feher, koja je bila s izviđačima u Dravskoj priči, sudionici kampa imali su priliku naučiti kako koristiti sjekiru, pilu i čekić, a to znanje odmah su praktično primijenili prilikom pripreme večernje vatre na kojoj su samostalno pripremali večeru – od pronalaska i guljenja štapa, do pečenja kobasica na vatri. Osim obroka, uz vatru su se tijekom dviju večeri u Dravskoj priči mogle čuti izviđačke pjesme i priče, ali i vidjeti igrokazi s temom izviđačkih reklama i međugeneracijske solidarnosti.

– Voditelji kampa potrudili su se da sudionici što više vremena borave na otvorenom pa su pripremili i igru pokretnog kviza, u kojoj su sudionici po cijelom perivoju tražili pitanja i davali odgovore, a program zimskog kampa upotpunili su djelatnici Javne ustanove, koji su organizirali vožnju biciklima po zaštićenim dijelovima prirode uz rijeku Dravu te obilazak i upoznavanje izviđača sa sadržajima Posjetiteljskog centra Dravska priča. Osim toga, čuvar prirode Karlo Fičko za sudionike kampa pripremio je prezentaciju o otrovnim organizmima (biljkama, gljivama i životinjama), a neke od njih izviđači su vidjeli tijekom obilaska perivoja, multimedijskog prostora i laboratorija. Cijeli kamp zapravo je korisno provedeno zabavno i edukativno vrijeme jer djeca kroz igru i samostalne praktične aktivnosti mnogo toga nauče. Oni obožavaju lokaciju i vrlo su zadovoljni što im se pruža prilika raditi nešto što ne mogu kod svojih kuća. Neki od njih nikad nisu u ruci držali sjekiru, ili čekić, ili pilu, a pod budnim okom naših volontera oni to mogu naučiti – ispričala nam je dopredsjednica Feher.

Doznali smo također da su osječki izviđači po grupama izradili i plakate s temom Svijet skauta, na kojima su pokazali u kojim to svjetskim izviđačkim regijama živi više od 60 milijuna izviđača, gdje su centralni uredi te koje su zanimljivosti izviđača određenih država. Kamp je završio evaluacijom tijekom koje su izviđači pisali svoje osvrte na temu 5Z, odnosno pisali su što im je bilo zabavno, zimsko, zanimljivo, zajedničko, zdravo.

– Zanimljivo je da se svaka aktivnost našla u svakoj od pet kategorija, što nam pokazuje da je izviđaštvo doista razvoj u punom smislu, stvaranje odgovornih i samostalnih pojedinaca u našem društvu – zaključila je dopredsjednica Monika Feher.

Petar Žarković
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura