Osijek
LARVICIDNI TRETMANI

Grad Osijek u borbu protiv komaraca opet zajedno sa susjedima
Objavljeno 1. ožujka, 2024.
Potpisnice su ugovora za 2024. općine Petrijevci, Darda, Bilje i Erdut te Osječko-baranjska županija

I ove će se godine u našem gradu nastaviti prošlogodišnja, prvi put uspostavljena, metoda intenzivne borbe suzbijanja uvoznih komaraca. Onih koji se izlegu izvan Osijeka, ali k nama dođu na hranjenje.Prošle je godine Grad Osijek, uz financijsku potporu Vlade RH i Osječko-baranjske županije, na sebe preuzeo financiranje larvicidnih tretmana poplavih područja uz Dravu koji katastarski ne pripadaju Osijeku, ali je posve jasno kako su ta područja glavni izvor rojeva koji potom dolijeću u naš grad i ljetni život, posebice u večernjim satima, čine nelagodnim. Istraživanja su, naime, pokazala kako 95 posto komaraca u Osijek dolazi s poplavnih područja susjednih općina, koje nisu u mogućnosti osigurati dostatna sredstava u proračunima za učinkovitu borbu protiv komaraca.

Stoga su Grad Osijek i susjedne općine Erdut, Bilje, Darda i Petrijevci te Osječko-baranjska županija sklopile, prvi put u 2023. godini, sporazum o suradnji u programu kontrole komaraca, koji je vrijedio do 31. siječnja 2024.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj ovog utorka, izglasano je potpisivanje novog ugovora prema kojemu bi Grad Osijek i nadalje u omjeru od 90 posto, predvidljivo s ukupnim iznosom do 800 tisuća eura, preuzeo na sebe obvezu financiranja larvicidnih tretmana na rubnim poplavnim područjima općina koje su potpisnice sporazuma.

Općine Erdut, Bilje, Darda i Petrijevci financirale bi tretmane suzbijanja komaraca (larvicidne i adulticidne tretmane) u svojim naseljenim područjima i kanalskoj mreži, te bi sufinancirale ukupne troškove s deset posto. Konkretno, financijski je doprinos Općine Erdut određen u najvišem iznosu od 150 tisuća eura, Općine Bilje od 70 tisuća, Općine Darda od 12 tisuća te Općine Petrijevci u najvišem iznosu od 80 tisuća eura. Osječko-baranjska županija uključit će se u najvišem iznosu od 200 tisuća eura, a koje će uplatiti na račun Grada Osijeka.

Svi će tretmani, kao i prethodnih godina, bit provedeni u skladu s preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Prema podacima Hrvatskih voda, ukupna poplavna površina u našoj županiji iznosi 30.399 hektar, a najveći dio tih površina pripada Dunavu (61,5 posto), i to zato što on plavi i zaštićeno područje Parka prirode Kopački rit. Najveća poplavna površina od 11.376 ha pripada općini Bilje s obzirom na to da uključuje Park prirode Kopački rit, a slijedi općina Erdut (deset posto). No i Osijek ima svojih od šest do sedam posto poplavnih površina koje također daju velike izglede za razvoj enormnih populacija komaraca koji preferiraju upravo takva, poplavna staništa.

Dokazano je da u nas najbrojnija vrsta Aedes vexans (kopneni poplavni komarac) može, uz povoljne ekološke čimbenike, migrirati i do 30 kilometara, te je stoga problem i za veći dio županije. No u najtežoj su situaciji gradovi i mjesta koji su uz obale Drave i Dunava.

U Gradu Osijeku, kao nositelju ove inicijative, svjesni su kako ni ova predložena koordinirana i sinergijska suradnja susjednih jedinica lokalne samouprave neće riješiti da "komaraca više ne bude", ali će zacijelo pridonijeti smanjenju broja komaraca u okolici. Pokazala je to i prošla godina, ali ne treba zanemariti ni činjenicu da će se ovakvom borbom umanjiti rizici i izgledi za pojavom i prijenosom virusa kao izrazito javnozdravstvenog problema.

Dario Kuštro
CILJEVI SURADNJE S OPĆINAMA
* unaprijediti sustavno praćenje komaraca (monitoring),

* osigurati koordinirani i sinergijski učinak spajanja tretmana suzbijanja komaraca susjednih jedinica lokalne samouprave koji može dovesti do dugotrajnijeg efekta učinkovitosti u kontroli komaraca,

* spriječiti najezde poplavnih komaraca s poplavnih područja uz rijeke Dravu i Dunav koja se nalaze unutar administrativnih granica sporazumnih strana,

* smanjiti brojnost komaraca na razine koje neće utjecati na kvalitetu življenja stanovništva,

* spriječiti unošenje i širenje novih vektora (invazivne vrste komaraca).

Možda ste propustili...

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

STRUČNI SKUP O SIMULIRANIM SUĐENJIMA

Stekli znanja o važnosti sudstva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije