Svijet
SRBIJA IZBJEGAVA SUĐENJA

Ratni zločinci na slobodi i nakon tri desetljeća
Objavljeno 29. veljače, 2024.

Prije točno 31 godinu srpska naoružana paravojna skupina prisilila je 20 civila da siđu s vlaka u bosanskom selu Štrpcima. Prebili su ih, opljačkali i na kraju ubili.Bilo je to jedno u nizu neopisivih zvjerstava u krvavim ratovima tijekom raspada Jugoslavije, a pravda je u mnogim takvim slučajevima bolno spora. U Beogradu suđenje optuženima za pokolj u Štrpcima još traje, a osumnjičeni su slobodni. "Neoprostivo je da su srbijanska pravosudna tijela, toliko godina nakon otmice i likvidacije 20 civila u Štrpcima, nesposobna provesti suđenje na profesionalan način i donijeti presudu", priopćio je Centar za humanitarno pravo. Procjenjuje se da je u ratovima u Jugoslaviji 90-ih godina prošlog stoljeća poginulo 130.000 ljudi.

Nekoliko vodećih osoba iz razdoblja rata, uključujući zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića, završili je pred Međunarodnim kaznenim sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) u Haagu. Mnogima se sudilo i na lokalnim sudovima, no u Srbiji osuđene ratne zločince slave vodeći državni dužnosnici i veliča ih se u provladinim medijima. Oni koji su izišli iz zatvora nastavili su svoje političke karijere ili pišu revizionističke povijesne knjige.

U slučaju Štrpci četiri pripadnika paravojne skupine Osvetnici, povezane s vojskom bosanskih Srba, na suđenju koje je završilo u veljači 2022. godine osuđena su na zatvorske kazne između pet i deset godina. No godinu potom presuda je srušena, a u siječnju 2024. počelo je novo suđenje. Samo su četiri tijela žrtava pronađena oko 70 kilometara od mjesta otmice, uz obalu jezera Peručac. Skupine koje traže pravdu ljuti način vođenja postupaka - krenu pa stanu. Milana Lukića, srpskog zapovjednika povezanog s Osvetnicima, Haški sud 2014. osudio je na doživotni zatvor zbog zločina protiv čovječnosti. No nikada nije osuđen za pokolj u Štrpcima. I dok se Srbiju optužuje da odugovlači s takvim suđenjima, ostale države regije pokazale su veću inicijativu u tome, uključujući i suđenja pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi. Crnogorski je sud 2004. zbog sudjelovanja u otmici civila u Štrpcima osudio Nebojšu Ranisavljevića na 15 godina. U Bosni i Hercegovini je sedam pripadnika Osvetnika 2013. godine osuđeno na po 13 godina zatvora.

"Presude su zasigurno trebale biti strože, no ipak pokazuju volju društva u BiH da se sudi ratnim zločincima", kaže Edvin Kanka Čudić, stručnjak za ratne zločine u Udruženju za društvena istraživanja i komunikacije, regionalnoj nevladinoj organizaciji za ljudska prava i međunarodno humanitarno pravo. "Nažalost, to se ne može reći za Srbiju, jer suđenja, poput onog za Štrpce, traju jako dugo", ističe.

Igor Bošnjak
UBILI 18 BOŠNJAKA, HRVATA I NEPOZNATOG
Prema optužnici, posebna oružana skupina formirana je u Višegradu u veljači 1993. s ciljem da iz vlaka koji je povezivao Beograd s Barom otme nesrpske putnike. Oteli su 18 Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu osobu čiji identitet nikad nije utvrđen. Četvorku koju čine Gojko Lukić, Duško Vasiljević, Jovan Lipovac i Dragana Đekić sumnjiči se da je otela putnike u Štrpcima i predala ih njihovim krvnicima. Izvršitelji pokolja nikad nisu identificirani niti je otvorena istraga o tome tko je naredio likvidaciju nesrpskih civila.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DRŽAVNE AGENCIJE BIH PROVJERAVAJU POTENCIJALNO OPASNE TVRDNJE

U vojarni kod Mostara obučavali su se vehabije?

2

SJEVER POJASA GAZE

Palestinski civili opet bježe iz svojih domova

3

ZAKONODAVCI AMERIČKE DRŽAVE TENNESSEE ODLUČILI

Učitelji smiju nositi oružje