Osijek
OBOŽAVA KNJIGE I STRIPOVE

Najčitatelj Darko Mick
pročitao je lani 170 naslova
Objavljeno 28. veljače, 2024.
Čim uđeš u knjižnicu, osjetiš ljubaznost i pozitivnu enrgiju, kao u svom domu, kaže Mick

Osječanin Darko Mick Najčitatelj je Posudbenog odjela za odrasle Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek u 2023. godini. Ovaj je umirovljenik pročitao tijekom prošle godine čak 170 naslova, među kojima se nalaze i stripovi.“Puno čitam i čitam sve, stripove, domaće i strane autore, Brešana, Smoju, Murakamija, Orwella, Browna... Čitam od malih nogu, počeo sa stripovima, crtanim romanima, Stripotekama, pa su onda polako na red došle i knjige", otkrio je najčitatelj Darko.

Prvu knjigu koju je pročitao posudio je u knjižnici u Donjem gradu kada mu je bilo šest godina.

“Bio je to Tarzan. Taj me čarobni svijet odmah osvojio i u njemu sam se zadržao do današnjeg dana", ističe Darko, koji je prema vlastitom priznanju u Središnju knjižnicu po knjige i stripove dolazi gotovo svakodnevno. Ondje se i informira o novim naslovima, a posjećuje i sajmove knjiga te si povremeno priušti i pokoju knjigu za osobnu biblioteku. Omiljenog autora teško mu je izdvojiti.

“Kod stripova volim francusko-belgijsku školu, a u književnosti Orwella, Murakamija... svi imaju nešto svoje, teško mi je bilo koga izdvojiti", priznaje.

Na kraju izjave za medije poželio je pohvaliti djelatnike GISKO-a.

“Čim uđeš u knjižnicu, osjetiš ljubaznost i pozitivnu enrgiju, to je nešto predivno, bar za mene, jer osjećam se kao u vlastitom domu, predivni su i hvala im na svemu!", poručio je.

Jedan je od tih djelatnika i voditelj Posudbenog odjela Siniša Petković.

“Bez obzira na to što danas imamo mogućnost čitanja putem računala i različitih drugih uređaja, knjiga u papirnom obliku nešto je što je vječno, na nju možemo računati i kada nestane struje. Želimo ovakvim akcijama potaknuti mlade da dolaze u knjižnicu i posuđuju knjige", poručio je Petković.

Ivan Alilović
TOMASOVIĆ: VAŽNO JE PROMOVIRATI ČITANJE
Nagradu Najčitatelju, knjige i jednogodišnje besplatno članstvo u GISKO-u, uručila je novinarka i glavna urednica Televizije Slavonije i Baranje Antonija Tomasović. “Sve pohvale Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek što njeguje tradiciju darivanja ljudi koji vole puno čitati, važno je u današnje vrijeme kada se sve manje čita promovirati knjigu i čitanje. Ovakve nagrade svima su nam poticaj”, poručila je Tomasović, koja i sama voli čitati te nam je otkrila da je sljedeća knjiga koju planira pročitati “Deset krvavih godina” Miroslava Krleže.

Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike