Novosti
SKUP O REGIONALNOM RAZVOJU HRVATSKE

Niz projekata u Slavoniji vrijednih tri milijarde eura
Objavljeno 28. veljače, 2024.

Kao prvi u nizu u Osijeku je na Ekonomskom fakultetu u utorak održan znanstveno-stručni dijalog "Regionalni razvoj Hrvatske - razvojna transformacija Slavonije" u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a."Ovo je prvi ovakav skup kojim ćemo pokrenuti znanstveno-stručnu raspravu s ciljem otvaranje tema koje su važne za regionalni razvoj Hrvatske brinući se pri tome o svakoj regiji u kojoj ćemo biti domaćini", rekao je ministar Šime Erlić.

U Osijeku se raspravljalo o Slavoniji, prilikama koje pružaju zelena i digitalna tranzicija, ali i potrebi ravnomjernog razvoja svih dijelova zemlje. "Vidimo porast BDP-a veći od četiri posto, što je iznadprosječan rast u odnosu prema EU-u, ako nastavimo rasti stopama rasta iznad prosjeka, trendovi će se postupno početi mijenjati. Već se sada mijenjaju sa svim tim projektima koji su se realizirali u posljednjih šest do sedam godina. Gospodarski centri, regionalni distribucijski centri, brojne prometnice... svi ti projekti ne mogu instantno dati rezultat jer su to investicije koje traju. Dakle, moramo biti strpljivi. Do sada su u Slavoniji realizirani, ili će tek biti, projekti u vrijednosti od tri milijarde eura", odgovorio je ministar Erlić na novinarsko pitanje. Erlić je rekao kako su promjene već vidljive jer je od 2013. godine BDP per capita u Slavoniji porastao za 50 posto, a posljednje dvije godine u regiji Panonska Hrvatska rast BDP-a je iznad četiri posto, što je iznad prosjeka EU-a.

Mato Lukić, obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana, istaknuo je kako su svi realizirani projekti rezultat inicijative lokalne i regionalne vlasti prema nacionalnoj razini. Ivan Radić, osječki gradonačelnik, navodi kako je Osijek, prema podacima Ministarstva financija, u 2023. povukao najviše sredstva iz fondova EU-a. "U Gradu Osijeku u realizaciji su 84 projekta vrijedna 350 milijuna eura", istaknuo je Radić

O razvojnoj tranziciji Slavonije raspravljalo se na okruglom stolu na kojemu su sudjelovali Nataša Tramišak, saborska zastupnica HDZ-a, Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca, osječki dogradonačelnik Dragan Vulin, te Đula Borozan, predsjednica Katedre za nacionalnu i međunarodnu ekonomiju na osječkom Ekonomskom fakultetu.

"Ako se vratimo desetak godina unatrag, kad je Hrvatska počela koristiti ovu snažnu omotnicu strukturnih i investicijskih fondova EU-a, morali smo promišljati što trebamo, koje projekte želimo i kako ćemo doći do bolje regionalne razvijenosti. Tim putem smo krenuli i rezultati se vide u cijeloj Slavoniji. Osječko-baranjska županija najbrže je od svih regija počela povlačiti sredstva, i tu su sada brojni realizirani projekti", ustvrdila je Tramišak.

Irena Weber naglasila je kako su očiti pozitivni pomaci. "Ne čudi, jer rezultat se vidi kada se država i poduzetnici nađu u istom smjeru i fokus se stavi na porezno rasterećenje, na investicije i na povećanje poduzetničkog okruženja. Tada se vide rezultati, a oni su da se u pet godina povećao izvoz za 70, a volumne investicije za 30 posto", rekla je Weber.

U raspravi se čulo kako su razlike u razvijenosti regija u Hrvatskoj i dalje izražene i zato će budućnost regionalne politike i ulaganja iz EU fondova biti vrednovana po tome koliko se bude uspješan u pronalaženju razvojnih modela koji će pridonijeti aktiviranju regionalnog gospodarstva, stvaranju boljih životnih uvjeta te podizanju standarda.

Uz glavnog organizatora, MRRFEU, partneri projekta su Ekonomski fakultet u Osijeku, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku – HAZU, Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatsko društvo ekonomista. D.Kuštro
NOVI KBC JE NAJVRJEDNIJI PROJEKT
Nataša Tramišak naglasila je kako slijede veliki i dugoočekivani projekti, ali oni koji su od strateške važnosti. "Govorim ovdje o novom kliničkom bolničkom centru, trenutno najvećem projektu na području Slavonije. Govorimo o projektu većem od 700, a možda i 900 milijuna eura. Projektna dokumentacija je spremna. Željno iščekujemo njegovu realizaciju, koja će poslati jasnu poruku kako ovdje, uz svu komunalnu infrastrukturu, rješavamo pitanje zdravstvene infrastrukture, prometne povezanosti... što onda daje kvalitetan zamašnjak i poticaj gospodarstvu", istaknula je Tramišak.

Šime Erlić, ministar

SVE RAZINE VLASTI

Ministar Erlić naglasio je da se, kako bi se došlo do pravilnih saznanja o problemima koji tište pojedinu regiju, mora uključiti i znanstvena zajednica. "Moramo stvari staviti u odgovarajući kontekst. Ova je vlada od 2016. godine naovamo dala veliki naglasak na Slavoniju, organizirala Savjet za Slavoniju s ciljem okupljanja svih razina vlasti, lokalne i regionalnih, potom saborskih zastupnika pa do različitih institucija koje mogu sudjelovati u direktnoj komunikaciji i dogovaranju svih ključnih mjera i aktivnosti koje su bitne za Slavoniju. Rezultat je da se problemi zagovaraju na najvišim tijelima - u Saboru i Vladi. Bez te direktne komunikacije, bez direktne mogućnosti rješavanja problema koji su ovdje bitni ljudima, nemaš alata da se to riješi", naglasio je ministar.

Možda ste propustili...

POJAČAN NADZOR SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA

Utvrđeno je 45 nepravilnosti

SREDIŠNJI SKUP HDZ-A ZA 4. IZBORNU JEDINICU

Plenković: Dokazali smo se u najvećim krizama

Najčitanije iz rubrike