Regija
NOVAC ZA SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Različitim projektima
potiče se razvoj sporta
Objavljeno 28. veljače, 2024.
Uz polivalentno igralište, sagrađen je Street workout, ulaže se u nogometne klubove, u teniske terene, u dječja igrališta
ŽUPANJA - Grad Županja u posljednje vrijeme ulaže znatna sredstva u razvoj sporta, u obnovu i gradnju sportske infrastrukture kojom klubovima i udrugama pomaže u uređenju i opremanju njihovih prostora i nastoji im osigurati što kvalitetnije uvjete za rad, a građanima otvarati nove mogućnosti za rekreaciju i bavljenje sportom. A da je na dobrome putu potvrdilo se i jesenas u Poreču, na sedmom izdanju Sport Festa, vodećeg sajma i konferencije sporta, gdje je Županja nagrađena za infrastrukturu i ponijela je naziv Grad sporta za 2023. U obrazloženju tog prestižnog priznanja, na koje su stanovnici grada na Savi vrlo ponosni, naglašeno je da je u vremenima kada se svaki euro okrene dva-tri puta prije nego što se potroši sjajno znati da postoje gradovi koji su spremni uložiti i 350.000 tisuća eura u obnovu i izgradnju sportskih igrališta. A upravo je to napravila Županja izgradnjom polivalentnog igrališta s atletskom stazom.

Nogometni klubovi


Sagrađen je i opremljen i Street workout, koji je također, kao i polivalentno igralište, sufinanciralo Ministarstvo turizma i sporta, a vrijednost projekta je oko 81.000 eura. Park s fitness-spravama za vanjsko vježbanje nalazi se uz vrtić i osnovnu školu. Krajem prošle godine Županja je odabrana i među devet gradova u Hrvatskoj u kojima se od 1. siječnja provodi projekt Rukomet u vrtićima Vrtko - zajednički Masterplan projekt Europske rukometne federacije (EHF) i Hrvatskog rukometnog saveza.

Dosta se radilo i na prostoru NK-a Graničar, gdje je, kako doznajemo od gradskog pročelnika za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i geodetske poslove Josipa Nikoloze, ukupno uloženo 60.000 eura. Sanirana je šteta nastala u olujnom nevremenu, postavljene su ograde, zaštitne mreže iza golova, a najveći dio radova odnosio se na sanaciju sportskih prostorija za domaće igrače, za suce i za trenere. Prostorije su bile u iznimno lošem stanju, s dotrajalim instalacijama, zbog čega su bili i veliki gubici vode. Sada je sve to obnovljeno, riješena je i odvodnja i sanitarni čvorovi, i cijeli je taj prostor nakon dugo godina propadanja konačno doveden u primjereno stanje i lijepo uređen. U uređenje sportskih prostorija NK-a Županja 77 uloženo je 23.000 eura. A u krugu NK-a Radnički radilo se na uređenju i opremanju poligona, odnosno pomoćnog terena s umjetnom travom.

Biciklistička staza


Završen je i projekt zatvorenog teniskog terena, vrijedan 110.000 eura, od čega je gotovo 90.000 eura iz gradskog proračuna. Preostali iznos osigurao je Teniski klub Županja 1881. Svi ljubitelji bijelog sporta iz Županje i okolnih naselja sada mogu uživati u tenisu i kada su vremenske prilike loše te redovito trenirati i u zimskom razdoblju. Ovih su dana, uz pomoć Grada, ugrađeni i ventilatori za pročišćavanje zraka i uklanjanje vlage. Vrijednost investicije je 7000 eura. Na novi natječaj Ministarstva sporta u 2024. Grad će kandidirati projekt gradnje glavnog terena na teniskim terenima, s rasvjetom i tribinama. Procijenjena je vrijednost 150.000 eura. Uloženo je, podsjećamo, i u izgradnju multifunkcionalnih dječjih igrališta sa sportskim terenom u Mažuranićevoj ulici i u naselju Šećerani. A vrlo uspješnim županjskim šahistima konačno je osiguran prostor za rad u bivšem Stanobirou. U ovoj će godini biti nastavljeno uređenje sportskih prostorija NK-a Graničar, gdje bi i svlačionica za goste, koju koriste i mlađe kategorije, također trebala biti potpuno obnovljena, te NK-a Županja 77, jer otvorili su se pozivi za apliciranje projekata prekogranične suradnje.

Radi se i na izradi projektno-tehničke dokumentacije za gradnju biciklističkih staza ukupne duljine 28,8 kilometara kroz cijeli grad, a vodit će i do Županjskih virova.

Marija Lešić Omerović
U PRIPREMI OBNOVA ZGRADE RADNIČKOG
U pripremi je i projektna dokumentacija za rekonstrukcije zgrade u kojoj su sportske prostorije NK-a Radnički u naselju Šećerani. Ondje će se sanirati krovište, fasada, zamijeniti stolarija, urediti nova kuglana i pripadajuće prostorije. Planirano je uložiti oko 250.000 eura. A Sportska zajednica Grada Županje sredinom siječnja raspisala je javni poziv za prijavu projekta iz područja sporta u 2024. godini, ukupne vrijednosti 203.000 eura, što je najveći iznos dosad. U 2023. u tu je svrhu bilo osigurano 172.805 eura (1,3 milijuna kuna).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

2

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

3

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak