Regija
UTJECAJ KLIME I OTKUPA

Lipa: Broj pčelinjih zajednica smanjio se u 2023. za osam posto
Objavljeno 27. veljače, 2024.
Nepoznatih šećera u nacionalnim staklenkama nije bilo, a mogu ih koristiti samo članovi HPS-a
SLATINAMeđu najznačajnijim aktivnostima pčelara protekle godine na godišnjoj je skupštini Udruge pčelara Lipa njezin predsjednik Dario Kovač istaknuo osnivanje Saveza udruga pčelara Virovitičko-podravske županije, čiji je predsjednik Milanko Jeličić. "Trenutačno smo u fazi prikupljanja podataka kako bismo što bolje mogli pregovarati s našom Županijom vezano za pomoć pčelarima, kao što to rade brojne druge županije", kazao je.Kovač je prošlu godinu ocijenio jako lošom kada je riječ i o pašnim prilikama i o otkupu meda.

– Svjedočili smo i još uvijek svjedočimo izrazito niskim otkupnim cijenama meda na veliko, jer je došlo do zastoja tržišta u Europi, pogotovo u Njemačkoj, koji je naš glavni trgovački partner - rekao je Kovač dodavši da način na koji Europska unija pomaže Ukrajini zbog rata u toj zemlji ne pogoduje europskim poljoprivrednicima jer se ukrajinskim i "ukrajinskim" proizvodima ne određuje carina ni kvota, pa se u EU uvozi "sve i svašta, sve svjetsko poljoprivredno smeće koje se legalno i ilegalno tamo prikuplja, pa tako i kineski kojekakvi šećerni pripravci koji se kod nas prodaju kao ekonomski prihvatljiva opcija za pravi med".

– Nadamo se da će nova uredba EU-a o označavanju podrijetla meda preciznim podacima ipak pomoći – ustvrdio je.

Prema izvješću pašnog povjerenika Ivice Sertića, u Udruzi pčelara Lipa 2023. godine evidentirano je 73 pčelara koji su posjedovali 4707 pčelinjih zajednica na 115 pčelinjaka. To je smanjenje broja pčelinjih zajednica za 8 posto u odnosu na prethodnu godinu, što je odraz iznimno loše pčelarske godine i stanja na tržištu pčelinjih proizvoda.

Ove je godine u planu intenzivirati informiranje građanstva (prvenstveno velikih i malih ratara i voćara) o pravilnoj uporabi insekticida te suradnju sa SŠ Marka Marulića u Slatini jer obrazovno područje za zanimanje agrotehničara ima predmet Pčelarstvo, a učenici kod pčelara mogu obaviti praktični dio nastave.

U izvješću o radu Upravnog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza u 2023. godini, koje je pripremio predstavnik slatinskih pčelara u tom tijelu Duško Grdić, navodi se da je krovna organizacija pčelara prošle godine imala 6422 člana u 152 udruge. Kao poseban problem naznačio je pojavu nepoznatih šećera u medu, ali tih pojava nije bilo u nacionalnim staklenkama, što dokazuje opravdanost njihova korištenja. Ovih dana očekuje se završetak projekta ulaska nacionalne staklenke za med u trgovački lanac, a novost je da staklenku mogu dobiti na korištenje samo članovi HPS-a. U projekt se uključila i Virovitičko-podravska županija i sufinancirala kupnju nacionalne staklenke s 0,25 eurocenti, pa više nema izgovora da je staklenka za med skuplja od obične staklenke.

Petar Žarković
Povećanje novčane potpore po košnici?
Osnivanje Europskog pčelarskog saveza inicirano je kako bi se smanjio “nered na tržištu meda Europske unije” i osigurala opstojnost pčela i pčelara kroz učinkovitiji sustav potpora, odnosno naknadu za oprašivanje. Zanimljivo je da HPS na poljoprivrednom sajmu u Gudovcu pokreće inicijativu za osnivanje Europskog pčelarskog saveza, i kad je već deset zemalja potvrdilo pristupanje, na skupštini 2. prosinca donosi odluku o nepristupanju Savezu.

Potpora po košnici planira se kroz trogodišnje razdoblje, u prvoj godini tri eura po košnici, s mogućim udvostručenjem u 2024. godini

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

2

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

3

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen