Svijet
PROSVJEDI EUROPSKIH POLJOPRIVREDNIKA

“Nemoguće je izdržati ta pravila”
Objavljeno 27. veljače, 2024.
Nezadovoljni niskim cijenama poljoprivrednih proizvoda u supermarketima, sporazumima o slobodnoj trgovini i strogim ekološkim propisima, prosvjedovali su u ponedjeljak poljoprivrednici u Bruxellesu i Madridu.

Interventna policija ispalila je vodene topove na prosvjednike u Bruxellesu koji su bacali boce i jaja te zapalili gume, a oko 900 traktora zagušilo je promet u dijelovima grada, nedaleko od ograđenog područja gdje se održavao sastanak ministara poljoprivrede EU-a o krizi u sektoru. Poljoprivrednici prosvjeduju već tjednima diljem Europe tražeći od kreatora politika da nešto poduzmu oko niza problema koji guše sektor, od niskih cijena u supermarketima i jeftinog uvoza do strogih europskih propisa o zaštiti okoliša. Poljoprivrednici su na prosvjedu u Madridu pozivali EU da smanji birokraciju i odustane od nekih promjena u Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (CAP). “Nemoguće je izdržati ta pravila, oni žele da danju radimo na polju, a noću da rješavamo papirologiju, dosta nam je birokracije”, rekao je Roberto Rodriguez iz središnje pokrajine Avile. “Novi CAP uništava nam živote”, rekao je Juan Pedro Laguna iz okolice Madrida i dodao: “Želimo proizvoditi kao što smo uvijek, ali oni ne žele da mi proizvodimo.” Ministri poljoprivrede EU-a sastali su se u Bruxellesu zbog rasprave o novom skupu EU prijedloga za ublažavanje pritiska na poljoprivrednike uključujući smanjenje poljoprivrednih inspekcija i mogućnost izuzeća za manje farme iz nekih ekoloških standarda. Njemački ministar poljoprivrede Cem Ozdemir rekao je kako EU mora osigurati da poljoprivrednici mogu dobro zarađivati ako se odluče za bioraznolikost i zelene mjere, a za postojeću europsku poljoprivrednu politiku kazao je da je “birokratsko čudovište”. “Prosječan poljoprivednik provodi četvrtinu vremena za stolom”, rekao je. H
PROBLEM PRIHODA I POSKUPLJENJA
Morgan Ody, glavna koordinatorica organizacije poljoprivrednika La Via Campesina, rekla je na prosvjedu u Bruxellesu da su većini poljoprivrednika problem prihodi. “Riječ je o tome da smo siromašni i da želimo pristojno zarađivati”, rekla je. Pozvala je EU da uvede minimalne potporne cijene i da se povuče iz sporazuma o slobodnoj trgovini, koji omogućuju uvoz jeftinijih stranih poljoprivrednih proizvoda. “Nismo protiv klimatskih politika. Ali znamo da nam za tranziciju trebaju više cijene proizvoda jer više stoji proizvoditi na ekološki način”, rekla je.

Možda ste propustili...

NAČELNICA POLICIJE NOVOG JUŽNOG WALESA:

Nakon ubojstva šest ljudi u Sydneyu napadača ubila policija

NAPAD NOŽEM NA BISKUPA ASIRSKE CRKVE U SYDNEYJU

Motiv napada - vjerski ekstremizam

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana