Novosti
ANTE ŽIGMAN PREDSJEDNIK UPRAVNOG VIJEĆA HANFE

Pratit ćemo osiguranje od rizika povezanih s prirodnim katastrofama
Objavljeno 27. veljače, 2024.
Mirovinski fondovi A i B kategorije u prethodnoj su godini uspjeli nadoknaditi sve gubitke iz 2022.

Hrvatski sabor potvrdio je početkom veljače da će na čelu Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i idućih šest godina biti Ante Žigman. S njim smo razgovarali o rezultatima njegova prvog mandata, kao i o aktualnostima u "fondovskoj industriji".Kako biste ocijenili svoj prethodni mandat i na što ćete se fokusirati u novom?

- U proteklih šest godina naš rad bio je podložan neprekidnim promjenama i oscilacijama na financijskim tržištima. Od izbijanja koronakrize do početka sukoba u Ukrajini, te rasta inflacije i kamatnih stopa, suočavali smo se s brojnim izazovima. Sve te dinamike odražavale su se na financijski sektor pod našim nadzorom, naglašavajući važnost očuvanja financijske stabilnosti. Paralelno, tijekom prošlog mandata, odlučili smo se više usmjeriti na podizanje razine financijske pismenosti. Zakonski smo potaknuli mirovinska društva da izdvajaju dio svojih prihoda u financijsku edukaciju stanovništva svake godine, prepoznavši nedostatak znanja i svijesti o važnosti osobne štednje za mirovinu na nacionalnoj razini. Uspostavili smo red u poslovanju leasing društava osiguravši transparentnost u izračunu kamatnih stopa i prikazu naknada. Tijekom koronakrize olakšali smo korisnicima leasinga otplatu duga i potrebnu likvidnost investicijskih fondova u suradnji s HNB-om. Olakšali smo i ulaganje u alternativne investicijske fondove smanjivši administrativne prepreke pri njihovu osnivanju. Uveli smo i poseban odjel za sprječavanje pranja novca i uspostavili dobru suradnju s Ministarstvom financija u tom području. I, u konačnici, posebnu pozornost posvetili smo edukaciji i mentorstvu studenata, prepoznavši njihovu ključnu ulogu u budućnosti našeg rada. U idućem razdoblju naš će se fokus dodatno zadržati na očuvanju financijske stabilnosti, stabilnosti sustava mirovinske štednje, edukaciji mladih, ali i implementaciji nove regulative na kriptotržištu te obvezi nefinancijskog izvještavanja o održivosti kompanija na burzi.

Rizici kriptoimovine


Kakva će biti uloga Hanfe u provedbi klimatske tranzicije u financijskom sektoru, odnosno što to zapravo znači?

- Bit će nam od velike važnosti pružiti podršku izdavateljima na Zagrebačkoj burzi kako bi se uspješno implementirala Direktiva o korporativnom izvješćivanju o održivosti, imajući u vidu složenost sadržaja takvih izvještaja. Prve godine primjene uvijek nose izazove i zahtijevat će intenzivan angažman u suradnji s kompanijama. S obzirom na našu aktivnu ulogu u europskim nadzornim tijelima, osigurat ćemo im potrebne pripreme za uspješnu prilagodbu. Također, u suradnji s europskim tijelima pratit ćemo stupanj osiguranja financijskih društava od rizika povezanih s prirodnim katastrofama. Rezultati tih analiza bit će od ključne važnosti pri razmatranju potencijalnih makroekonomskih mjera ili novih poslovnih pravila, s obzirom na to da nedostatak adekvatne zaštite od šteta može imati znatne negativne posljedice na održivost i napredak cjelokupnog gospodarstva, čak i na njegovu financijsku stabilnost.

Najavljujete uspostavu novog nadzora tržišta kriptoimovine. "Kripto" je u nas još uvijek neistraženo, ali poželjno tržište, nažalost, za one lakovjerne. Što se tu može poduzeti?

- U skladu s europskom regulativom MiCA, u Hrvatskoj se ove godine razvija nacionalni okvir za izdavanje kriptoimovine. Uspostavit će se pravila za regulaciju i nadzor izdavanja kriptoimovine, definirati uvjete za javne ponude i uvrštenje kriptoimovine na trgovačke platforme, propisati odobrenja za pružatelje usluga te utvrditi mjere za sprječavanje zlouporaba na temelju povlaštenih informacija, zajedno sa sankcijama za kršenje zakona. Hanfa je već ove godine objavila svoj registar za to područje, provjerivši sva relevantna društva sukladno s postojećim zakonima. Do sredine 2026. godine sva ta društva bit će obvezna dobiti novu licencu prema novoj regulativi. Kriptodruštva koja planiraju pružati takve usluge od sljedeće godine bit će podvrgnuta postupku licenciranja i provjere prema novim pravilima. Taj pristup omogućava građanima relativno sigurno odabirati s kime žele surađivati i tako se zaštititi od potencijalnih prijevara. Međutim, unatoč novoj regulativi, važno je imati na umu da ulaganje u kriptoimovinu nosi iznimno visok rizik. Vrijednosti mogu dramatično oscilirati, što znači da ulagači mogu izgubiti uloženo preko noći. S obzirom na to da puna primjena MiCA-e još nije stupila na snagu, preporučljivo je da građani detaljno istraže sve rizike prije nego što ulože svoj novac, osobito imajući na umu da do sredine 2026. neće moći službeno podnositi pritužbe nadležnim tijelima.

Kako ocjenjujete stabilnost domaćih fondova, posebice obveznih mirovinskih?

- U dvadesetak godina postojanja obvezni mirovinski fondovi su u okviru svojih zakonskih okvira ostvarili dobre rezultate. Njihovi realni prinosi, isključujući troškove inflacije, od njihova osnivanja iznose oko 2,5 posto, a u posljednjih su deset godina dosegnuli 3,2 posto, što je izvanredan uspjeh u usporedbi s većinom drugih zemalja. Pri tome su negativni prinosi zabilježeni samo 2022. i 2008. godine. Fondovi A i B kategorije u prethodnoj godini uspjeli su nadoknaditi sve gubitke iz 2022. godine. Napori Hrvatske u upravljanju mirovinskim sustavom dobili su priznanje od OECD-a tijekom trenutnih pristupnih pregovora. Bitno je istaknuti da smo jedina jugoistočna europska zemlja koja uspješno izbjegava tzv. gap u mirovinskom sustavu, što je pohvala da smo ga održali. Važno je istaknuti da ni jedan član fonda nije pretrpio gubitke novca koji je uplaćen, što dodatno potvrđuje njihovu pouzdanost.

Oporavak sustava


Duže vrijeme smo u razdoblju kada se bilježi višak raspoloživih financijskih sredstava stanovništva. Ono ga najradije ulaže u nekretnine, iako s financijskog tržišta dolaze poruke kako je isplativije ulagati u investicijske fondove. Kakva je vaša poruka?

- Odabir ulaganja isključivo je individualna odluka svakog pojedinca. Zato je podizanje financijske pismenosti iznimno važno i u tom smo području aktivni, kako samostalno tako i u suradnji s drugim institucijama. Svaku investicijsku odluku potrebno je dobro ispitati jer rizik uvijek postoji. Za nas regulatore je važno na koji se način ulagačima pružaju informacije kako bi mogli procijeniti što im je najisplativije i koji su investicijski rizik spremni podnijeti. Investicijski fondovi svakako imaju velik potencijal za veći interes malih ulagača, ali to je heterogena skupina mogućnosti i rizika s obzirom da svaki fond ima različitu strategiju ulaganja. I za razliku od kupnje nekretnina, omogućava ulaganje s manjim iznosima.

Dosta ste radili na internacionalizaciji Hanfe. Hrvatska se ulaskom u eurozonu popela "stepenicu više" u financijskom svijetu. Kakva je prepoznatljivost i vrednovanje uspjeha naših fondova na tržištu EU-a?

- Prije ulaska u eurozonu Hanfa je već bila aktivan sudionik europskih regulatornih tijela poput ESMA-e, EIOPA-e i nekih globalnih udruženja poput IAIS-a, IOPS-a i IOSCO-a, koja koordiniraju rad supervizora. Naši stručnjaci aktivno sudjeluju u različitim operativnim i stručnim tijelima, kao i projektnim grupama, s ciljem poboljšanja izrade i primjene dodatnih pravila prema europskim standardima. To nam omogućuje da iz prve ruke identificiramo rane pokazatelje raznih rizika koji mogu utjecati na stabilnost europskih financijskih tržišta. Naša predanost na tim razinama uključuje zalaganje za primjenu principa proporcionalnosti, osobito s obzirom na naš status male europske zemlje. Nastojimo osigurati bitna izuzeća za manja tržišta u određenim situacijama kako bismo olakšali buduće investicije i uvrštavanje novih izdanja na burzu. Zato je iznimno važno biti aktivni sudionik u radu takvih institucija, jer tom suradnjom možemo ostvariti značajan utjecaj na oblikovanje regulatornog okvira i prilagodbu njegovih elemenata prema specifičnim potrebama malih tržišta poput našeg.

Kakve su posljedice nedavnog kibernetičkog napada na Hanfu? Jesu li sanirane?

- Nakon sigurnosnog incidenta provedena vanjska forenzička istraga otkrila je da je glavni cilj bio sabotirati naše aktivnosti. Važno je istaknuti da nema dokaza o neovlaštenom pristupu ili krađi podataka iz sustava Hanfe. To je ključno kako za nas tako i za financijsko tržište te naše građane. Nakon prvotnog šoka usmjerili smo sve svoje napore na temeljit oporavak našeg mrežnog i aplikativnog sustava osiguravajući da bude u skladu s najvišim sigurnosnim standardima. Postupno vraćanje pojedinih usluga odvijat će se pažljivo, jer želimo osigurati potpuno testiranje prije njihove konačne produkcije. Istinski cijenim izuzetnu predanost naših zaposlenika u tom procesu. Radimo kao tim s velikim entuzijazmom, za što im iskreno zahvaljujem.

Dario Kuštro
UPRAVNO VIJEĆE HANFE NIJE POLITIČKO TIJELO
Kako komentirate izjave da bi se imenovanje čelnika Hanfe i HNB-a trebalo provoditi natječajem. Bi li to dovelo do sličnih situacija kao s recentnim procedurom izbora glavnog državnog odvjetnika? - Postupak imenovanja čelnih pozicija financijskih regulatora jasno je propisan zakonima. Osobno nemam informacija jesu li Vladi prijavljeni višestruki kandidati. Međutim, važno je istaknuti da smo uvijek aktivno sudjelovali u odborima i radnim skupinama državnih tijela, pružajući detaljne informacije o našem djelovanju na određeno područje. Tijekom prethodnog mandata Hanfa je podigla standarde transparentnosti kako bismo kontinuirano informirali javnost o našem radu, našim ovlastima i postignućima, unatoč tome što se ne financiramo iz državnog proračuna. Svake godine šaljemo naše godišnje izvješće Vladi i Saboru, a osobno sam uvijek otvoren za dodatna izlaganja kada me se pozove. Ipak, važno je naglasiti da Upravno vijeće Hanfe nije političko tijelo. Naša je odgovornost upravljati agencijom koja se neovisno i stručno brine o stabilnosti financijskog sektora, kako u uobičajenim tržišnim uvjetima tako i u vremenima krize. Novim imenovanjem dobili smo potvrdu da smo dobro obavljali svoj posao, što je ključno s obzirom na dinamične promjene na financijskom tržištu. Pred nama je još mnogo posla, ali podrška koju smo dobili dodatno nas motivira da nastavimo s predanim radom.

Možda ste propustili...

RAZLIKU ĆE DOBITI UKUPNO 830.122 POREZNA OBVEZNIKA

Porezna uprava: Isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja

STATISTIKA TRŽIŠTA RADA

Prosječno 1,6 milijuna zaposlenih

52 POSTO OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA

HDZ osvaja 63, Rijeke pravde 42 mandata