Ekonomija
UGOSTITELJI JOŠ U FAZI PRILAGODBE

Napojnice su - prilika za privlačenje radne snage
Objavljeno 27. veljače, 2024.
Za primanje bezgotovinskih napojnica preduvjet je uspostava kartičnog plaćanja, na što se dio ugostitelja još nije odlučio

Fiskalizacija napojnica, kao i davanje mogućnosti ostavljanja napojnice pri kartičnom plaćanju, zakonska je izmjena koja ide u korak s vremenom i načinom poslovanja. Time su stvoreni uvjeti da gosti ostavljaju više napojnica. Kartične napojnice koje su gosti htjeli ostavljati, ali nisu imali mogućnosti, sada će napokon ostajati na računima djelatnika.
Naglasila je to Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK-a (UGD HGK-a) uvodno na okruglom stolu u sklopu Sajma Gast, najvećeg HORECA i gastronomskog događaja, koji se od 23. do 25. veljače održavao u Areni Zagreb.

Tabak je dodala: "Konkretno, ja sam u svojim objektima uvela bezgotovinske napojnice sredinom siječnja. U prvih 15 dana veljače iznos fiskaliziranih kartičnih napojnica premašio je siječanjsku za 50 posto – a do sada za 100 posto. Da nismo imali tu opciju, napojnica ne bi došla do zaposlenika."

Fiskalizacija napojnica, kao i bezgotovinska primjena napojnica u ugostiteljstvu, na snazi je od 1. siječnja ove godine. U primjeni se pokazalo kako je više izazova vlasnicima ugostiteljskih objekata izazvala fiskalizacija gotovinske napojnice, to jest njezino potencijalno neprijavljivanje sa strane radnika.

Međutim, na okruglom je stolu objašnjeno kako tu nema posebnog razloga za zabrinutost jer je situacija slična kao i do sada, ne smije biti viška u blagajni i novčaniku, na što su ugostitelji već godinama naučeni.

“Od 1. siječnja 2024. zakonodavac je propisao neoporezivu svotu nagrade, to jest napojnicu, do iznosa od 3360 eura godišnje zaposlenicima, studentima, učenicima i drugim fizičkim osobama. Korisnik usluge može dati tu nagradu osobi koja mu je pružila uslugu. Međutim, za provođenje te odredbe treba definirati interna pravila poslodavca internim aktima i osigurati posebnu evidenciju napojnica, iz koje se vidi da nije riječ o višku u blagajni", rekla je Ljerka Markota, porezna savjetnica u RRiF-u.

Za primanje bezgotovinskih napojnica preduvjet je implementacija kartičnog plaćanja u ugostiteljskim objektima, na što se znatan dio ugostitelja još nije odlučio. U objektima koji primaju kartice kao način plaćanja potrebne su tehničke nadgradnje sustava za naplatu napojnice preko POS terminala.

“Plaćanje napojnica karticama je jednostavno i transparentno. Nexi Croatia već duže vrijeme omogućuje taj oblik plaćanja na svojim POS terminalima, te vjerujemo da će mogućnost kartičnog plaćanja napojnica biti prepoznata kao prednost od ugostitelja i drugih uslužnih djelatnosti”, kazala je Rozana Grgorinić, direktorica Rješenja za trgovce u Nexi Croatia. Moderator okruglog stola, Alan Bahorić iz HGK-a, zaključio je kako je ugostiteljstvo još uvijek u fazi prilagodbe, ali kako je mogućnost plaćanja napojnice karticom velika prilika za dodatnu nagradu djelatnicima u ugostiteljstvu i time prilika za privlačenje radne snage.

Zdenka Rupčić

Jelena Tabak predsjednica UGD-a HGK

Ja sam uvela bezgotovinske napojnice sredinom siječnja. U prvih 15 dana veljače iznos fiskaliziranih napojnica premašio je siječanjsku za 50 posto. Da to nismo imali, napojnica ne bi došla do zaposlenika

 

Informiranje potrošača i ugostitelja


Hrvatska gospodarska komora u suradnji s partnerima započela je informativnu kampanju kojom vlasnike objekata, djelatnike u uslužnim djelatnostima, ali i potrošače informira o promjenama. Informativna kampanja sastoji se od informativnog letka, naljepnica koje se mogu postaviti na ulazu u objekte, ciklusa edukacija za ugostitelje i od informiranja potrošača i ugostitelja preko medija.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

2

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora