Novosti
“RUSKI TRABANT ILI SATELIT”

Kandidatkinja za EU ne može izbjegavati osudu ruske agresije
Objavljeno 25. veljače, 2024.
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odbacilo je navode o miješanju u unutarnje poslove Srbije, u prosvjednoj noti Srbije zbog izjave hrvatskog ministra Gordana Grlića Radmana. Ističu kako je on konstatirao činjenicu o neusklađivanju Srbije s vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije, vezano uz rusku agresiju na Ukrajinu.

“Kao što smo već isticali, ne može se biti kandidatkinjom za članstvo u EU-u i koristiti sve dobrobiti toga, a pritom neprincipijelno i proračunato izbjegavati osudu ruske agresije i EU politike vezano uz to”, priopćio je MVEP. Dalje ističe kako takve izjave iz Srbije još jednom pokazuju svjesno i sustavno negiranje činjenica o naravi događaja u Ukrajini, odnosno stvarni stav Srbije prema tome. “Europska obitelj ima svoje vrijednosti, koje uključuju i poštivanje međunarodnog poretka, narušenog ruskom agresijom na suverenu i neovisnu Ukrajinu. Stoga pozivamo još jednom Srbiju da što prije prema pitanju agresije na Ukrajinu uskladi svoju politiku sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a i tako se uistinu svrsta na pravu stranu povijesti”, dodaju.

Ministar Grlić Radman je za televiziju N1 rekao da Srbija vodi dvostruku politiku. “Jedno su građani, a drugo je Vučić i njegova politika, koja mora odlučiti na kojem će stolcu sjediti, jer je neudobno sjediti na dva stolca. Vučić ne bi trebao imati veliku dilemu - zna otkud dobiva podršku, zna otkud se financira zapadni Balkan. On može biti eventualno nekakav trabant ili satelit Rusije, ali nećemo dopustiti kao saveznici, a i partneri sa SAD-om, bilo kakav utjecaj Rusa ili druge maligne utjecaje koji bi narušili stabilnost zapadnog Balkana”, rekao je Grlić Radman.

Njegove su riječi izazvale žestoke reakcije srbijanskih dužnosnika. “Ne samo da se brutalno miješa u unutarnje stvari Srbije već po običaju i laže i vrijeđa srpski narod i prijeti građanima Srbije. Grlić Radman je u jednom u pravu, možda sam ja nečiji trabant, ali nikada nisam bio ničiji potrčko i sluga, što se za Grlića Radmana ne može reći”, napisao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na Instagramu. Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić rekao je da se “u Hrvatskoj sustavno gradi atmosfera mržnje prema Srbiji i srpskom narodu”. “Jedan od takvih primjera je izjava Grlića Radmana kojom napada Srbiju i predsjednika Vučića. Nitko nema pravo, a ponajmanje Hrvatska, dijeliti lekcije i brutalno se miješati u unutarnje stvari Srbije. Srbija je zemlja koja vodi suverenu i nezavisnu vanjsku politiku, u interesu isključivo naših građana i naroda”, rekao je Dačić. Dodajući da “Srbija i Vučić nisu ničiji trabanti”, navodi kako “Grlić Radman nije naučio lekcije iz povijesti, pa zaboravlja ili bi želio zaboraviti da je Hrvatska bila najvjerniji trabant Austro-Ugarske i nacističke Njemačke” i da se “NDH borila čak i šest dana poslije kapitulacije Njemačke”. “Mi smo sluge samo Srbije i naših građana”, tvrdi Dačić. H/I.B.
“ATMOSFERA MRŽNJE”
Srbija je uputila prosvjednu notu Hrvatskoj zbog riječi ministra Gordana Grlića Radmana. Te izjave “predstavljaju dalji nastavak izgradnje atmosfere mržnje prema Srbiji i srpskom narodu i narušavaju zajedničku politiku promoviranja mira i stabilnosti u regiji”, stoji u toj noti. Ministarstvo vanjskih poslova Srbije očekuje da će se visoki dužnosnici RH ubuduće suzdržati od izjava “koje predstavljaju miješanje u unutarnje stvari Srbije te voditi politiku pomirenja i dobrosusjedskih odnosa”.