Svijet
MARŠ PREMA PREDSJEDNIČKOJ NOMINACIJI

Trump nastavlja pobjednički niz, Haley izgubila na vlastitom terenu
Objavljeno 25. veljače, 2024.
Donald Trump lako je pobijedio Nikki Haley na republikanskim predizborima u Južnoj Karolini, produživši svoj pobjednički niz dok maršira prema trećoj uzastopnoj predsjedničkoj nominaciji i revanšu s demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom. On je bio uvelike favoriziran za pobjedu u toj državi, pri čemu su ankete jedna za drugom pokazivale da drži značajno vodstvo usprkos nizu kaznenih prijava i činjenici da je Haley rođena u Južnoj Karolini, u kojoj je osvojila i dva guvernerska mandata. "Nikada nisam vidio Republikansku stranku tako jedinstvenu kao sada", rekao je Trump pristašama u Columbiji, glavnom gradu te države. Uvjerljiv ishod pojačat će pozive njegovih saveznika Haley, jedinoj preostaloj protukandidatkinji, da odustane.

Trump je dominirao u svih pet predizbora - u Iowi, New Hampshireu, Nevadi, na Američkim Djevičanskim Otocima i sada u Južnoj Karolini - ostavivši Nikki Haley zapravo bez puta do republikanske nominacije. Ovdje je vodio s 59,7 posto prema 39,7 posto nakon polovine očekivanih glasova. Prkosna Haley ponovno je rekla da će voditi kampanju bar do "superutorka", 5. ožujka, kada će republikanci u 15 država i na jednom teritoriju SAD-a glasati o kandidatu. "Moramo pobijediti Bidena u studenom. Ne vjerujem da Trump to može", ističe.

Međutim, ponovno su izlazne ankete upozorile na Trumpovu ranjivost. Gotovo trećina birača rekla je da Trump ne bi bio sposoban biti predsjednik ako bude osuđen za zločin. H
“SMRTNA PRIJETNJA”
Biden je ovih dana opisao Trumpa kao smrtnu prijetnju republici. Prije nego što je odletio u Južnu Karolinu, Trump je pak okupljenima rekao da će, ako pobijedi Bidena, to biti “sudnji dan” za SAD i njegovu “konačnu i apsolutnu osvetu”. Guvernerka Južne Dakote Kristi Noem i bivši predsjednički kandidat Vivek Ramaswamy favoriti su za Trumpove potpredsjednike, prema anketi na konzervativnoj konferenciji. Dobili su po 15 posto podrške. Haley, čije su vanjskopolitičke vjerodajnice u središtu njezine kampanje, bila se usredotočila na Trumpov stav prema Rusiji nakon smrti Alekseja Navaljnog. Kritizirala je Trumpa jer je danima čekao prije nego što je to komentirao, a potom i zato što nije okrivio Putina.

Najčitanije iz rubrike