Regija
U OBNOVLJENOJ VILI GRÖGER

Gradska knjižnica Našice u šest puta većem prostoru
Objavljeno 26. veljače, 2024.
NAŠICE - Gradska knjižnica Našice, u novom prostoru i s novim konceptom otvorila je svoja vrata i okrenula novu stranicu u 187. godini svog djelovanja.

Knjižnica je otvorena u Vili Gröger, na Trgu Izidora Kršnjavoga, nakon gotovo tri godine sveobuhvatne obnove. Prije preseljenja, knjižnica je bila u Dvorcu Pejačević. Knjižnicu na novoj adresi oduševljeno su dočekali brojni korisnici koji su prvog dana pohitali obići novoopremljene odjele, ali i brojni uzvanici. Otvorenje knjižnice upotpunilo je Tamburaško društvo ‘‘Dora Pejačević‘‘, a predstavljena je i izložba ‘‘Dendroflora našeg zavičaja… i još ponešto o drveću, šumi i šumarima‘‘ knjižničara Đure Rajha i ravnateljice Zavičajnog muzeja Našice Silvije Lučevnjak. Izložbu je otvorio gradonačelnik Krešimir Kašuba, koji je rekao kako je u rekonstrukciju i prenamjenu Vile Gröger u knjižnicu uloženo 1.375.000 eura, a projekt je financirala Europska unija.

- U Dvorcu Pejačević knjižnica je imala 200, a sada raspolaže s 1190 četvornih metara moderno uređenog i opremljenog prostora. Ova investicija potvrđuje da su Našice grad tradicije, obrazovanja i kulture - istaknuo je Kašuba.

Obnova Vile Gröger sastavni je dio višemilijunskog projekta obnove kulturne baštine u Našicama, kojim su bili obuhvaćeni Veliki dvorac, Mali dvorac, perivoj Pejačević i gradski trg.

Zadovoljstvo otvorenjem knjižnice izrazio je i predsjednik Gradskog vijeća Našice Krešimir Žagar.

Ravnateljica Gradske knjižnice Našice Silvija Šokić zahvalila je svima zaslužnima za obnovu, uređenje i opremanje prostora vile u knjižnicu.

- Ponosno možemo reći da smo uspjeli. Želimo da knjižnica postane treći životni prostor svakog sugrađanina - zaključila je Šokić. S. Fridl
Povijest knjižničarstva na ponos
Na dugu tradiciju knjižničarstva i ulogu obitelji Gröger u povijesti šumarstva u Našicama nazočne je podsjetila ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak. “Još na početku 19. stoljeća Našice su osjetile potrebu za čitaonicom. Dakle, malo je sredina u ovom dijelu Hrvatske koje imaju dugu povijest knjižničarstva, i to nam može biti na ponos”, rekla je Lučevnjak. Izrazila je uvjerenje da će knjižnicu Našičani posjećivati, u njoj čitati, učiti i stjecati nova znanja.

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

ZAVRŠEN PROJEKT VAŽAN ZA OSNOVCE, SPORTSKE UDRUGE I REKREATIVCE

Uskoro će učenici dviju osnovnih škola vježbati u moderno uređenoj dvorani

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura