Svijet
STRAHOTE I SUDBINA GAZE

Liječnici bez granica: Djeca od 5 godina žele umrijeti
Objavljeno 23. veljače, 2024.
Čelnik Liječnika bez granica (MSF) Christopher Lockyear rekao je Vijeću sigurnosti UN-a da se medicinski timovi u Pojasu Gaze koriste novom kraticom: WCNSF - ranjeno dijete, nema preživjele obitelji. "Djeca koja prežive neće nositi samo vidljive rane nego i one nevidljive", kaže glavni tajnik MSF-a. "Opetovano su raseljavani, u stalnom su strahu i pred očima su im članovi obitelji doslovno raskomadani. Zbog tih trauma djeca od pet godina nam govore da bi radije bila mrtva", rekao je. Žestoko je kritizirao SAD, užasnut vetom kojim su blokirali zahtjev za trenutnim humanitarnim prekidom vatre. SAD zagovara da Vijeće pozove na privremeni prekid vatre povezan s oslobađanjem talaca. "Nadamo se da tragična slika Gaze može dirnuti savjest određenog člana tog vijeća", rekao je kineski veleposlanik pri UN-u Zhang Jun. "Svi želimo vidjeti trajan kraj tog sukoba", rekao je zamjenik veleposlanika SAD-a pri UN-u Robert Wood. Velika Britanija je bila suzdržana, a ostalih 13 članova Vijeća glasalo je za rezoluciju.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu predstavio je plan za Gazu nakon rata, kao prvi njegov službeni prijedlog. Izrael bi zadržao kontrolu nad teritorijima zapadno od rijeke Jordan, uključujući Zapadnu obalu i Gazu - područja gdje Palestinci žele neovisnu državu. Netanyahu odbacuje "jednostrano priznanje", a obnovu Pojasa Gaze uvjetuje potpunom demilitarizacijom.

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rudeineh, kaže da je taj prijedlog osuđen na propast. “Ako je svijet istinski zainteresiran za sigurnost i stabilnost u regiji, mora okončati izraelsku okupaciju palestinske zemlje i priznati palestinsku državu s Jeruzalemom kao glavnim gradom”, ističe. H
Možda ste propustili...

POVIJESNO SUĐENJE BIVŠEM PREDSJEDNIKU

Trump cijeli mjesec na sudu zbog podmićivanja

EU I SAD UPOZORAVAJU DODIKA:

Odgovorni ste za krize jer kršite ustav BiH

NAPAD NOŽEM NA BISKUPA ASIRSKE CRKVE U SYDNEYJU

Motiv napada - vjerski ekstremizam

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SRAMOTNA ĆUDOREDNA POLICIJA

Uz napetosti u regiji Iran jača represiju

2

PRVI PUT: KAZNA SAD-A VOJNOJ JEDINICI IZRAELA?

Izrael: Sankcije bi bile moralno dno

3

KONGRES IZGLASAO 61 MILIJARDU DOLARA ZA UKRAJINU

Rusija će pojačati napade dok ne stigne pomoć SAD-a