Osijek
CENTAR ZA AUTIZAM

Nova će zgrada Centra biti za starije korisnike
Objavljeno 24. veljače, 2024.
Novi se objekt, za čiju je projektnu dokumentaciju potpisan ugovor, nalazi u Čevapovićevoj ulici

Župan Mato Lukić potpisao je ugovor o izradi projektne dokumentacije za preuređenje Centra za autizam Osijek s tvrtkom EL3D iz Splita. Vrijednost je ugovora 104.375 eura, a rok izrade pet mjeseci. Uime tvrtke EL3D ugovor je potpisao Luka Giljanović, član Uprave te splitske tvrtke.Na potpisivanju su bili i Vladimir Bjelobrk, ravnatelj Centra za autizam Osijek, glavni projektant Boris Ileković te suradnici župana Lukića.

- Riječ je o novom objektu Centra za autizam koji se nalazi u Čevapovićevoj ulici u Osijeku. Nakon provedenog natječaja, posao za izradu projektne dokumentacije dobila je tvrtka EL3D iz Splita, a glavni je projektant Boris Ileković, arhitekt iz Zagreba - rekao je Mato Lukić. Istaknuo je kako Županija stoji iza ovog projekta kojim će se u konačnici omogućiti usluge rane intervencije i poludnevnog boravka te dodao: "Osigurali smo sredstva za taj trošak, ali i za nastavak projekta. Kada sve bude dovršeno, na tom će se mjestu provoditi usluge psihosocijalnog savjetovanja, usluge rane intervencije te ono što do sada nismo imali, a to je usluga poludnevnog boravka za starije korisnike."

Iznimnu važnost ovog projekta naglasio je Vladimir Bjelobrk, ravnatelj Centra za autizam, jer će se u novom objektu provoditi socijalne usluge za osobe starije od 21 godine. Na novinarsko pitanje o kadrovskoj ekipiranosti Centra Vladimir Bjelobrk je odgovorio: "U Centru djeluju rehabilitacijski edukatori i socijalni pedagozi, no edukacijsko-rehabilitacijskih profila nedostaje, ne samo u našem centru nego i na nacionalnoj razini. Centar za autizam u Osijeku stoga usko surađuje s osječkim sveučilištem, gdje se u posljednje vrijeme školuju takvi profili stručnjaka na novim studijskim programima."

Bjelobrk je zahvalio Županiji i svim dionicima u ovom projektu te naglasio da će uslugom poludnevnog boravka za starije korisnike zaokružiti svoje djelovanje i postati primjer neposrednog rada i provođenja programa pomoći. "Mi već sada imamo upite iz susjednih država koji traže primjere dobre prakse i načine na koje unapređujemo svoj rad", zaključio je Vladimir Bjelobrk.

Luka Giljanović zahvalio je na prilici da realiziraju posao u Osječko-baranjskoj županiji. “Dobili smo posao na temelju naših referenci, dakle niza projekata koje smo već odradili. Do sada smo radili i dio Centra za autizam u Splitu, tako da vjerujemo da ćemo obaviti kvaalitetan posao i u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji”, istaknuo je Giljanović.

Vesna Latinović
104.375

eura vrijedan je ugovor o izradi projektne dokumentacije nove zgrade Centra za autizam

Projektant: Referentni centar za Hrvatsku
Boris Ileković, glavni projektant, arhitekt je i sveučilišni profesor iz Zagreba. “Projekt koji je Osječko-baranjska županija zacrtala, mi ćemo realizirati. Tema je prekrasna, ali i veoma važna, jer nema mnogo centara za autizam u Hrvatskoj i ovaj u Osijeku trebao bi biti referentni centar za cijelu zemlju. Nama je to izazov i napravit ćemo najbolje što možemo. Naš je posljednji veliki projekt Tvrđava sv. Ivan u Šibeniku, gdje se nalazi kampus, najveća kulturna investicija u nas”, kaže Ileković.

Možda ste propustili...

UDRUGA ZA POLJEPŠANJE GRADA “MOJ OSIJEK” I MUZEJ SLAVONIJE

U subotu Susret ugode s glumicom Vlastom Ramljak

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana