Magazin
RENATA BARIĆ, SPORTSKA PSIHOLOGINJA

Perfekcionizam u sportu je koristan, ali uz dozvolu da pogriješiš
Objavljeno 24. veljače, 2024.

Uoči 17. Tjedna psihologije na KIF-u u intervjuu Media servisa gostovala je profesorica i sportska psihologinja Renata Barić, koja, između ostalog, ima velik dio zasluga za pobjede Barakuda i osvajanje drugog naslova svjetskih prvaka te sudjelovanje na Olimpijskim igrama. Otkrila nam je stoga i kako izgleda mentalna priprema sportaša za velika natjecanja...- Vidim da je to često kamen spoticanja, koji može pomoći jer je izvrsnost u sportu cilj, ali zna biti i prepreka. Ove godine pozvali smo stručnjake koji se bave perfekcionizmom u sportu i šire, kao i ljude iz prakse koji iz prve ruke žive perfekcionizam kako bi u sportu bili dobri, da nam o tome nešto kažu.

Sport pozitivno utječe ne samo na tjelesno nego i na mentalno zdravlje. Na koji su način psihologija i sport zapravo povezani?

- Tjelesna aktivnost jedna je od ljudskih primarnih potreba i kad smo tjelesno aktivni, to je nešto što pomaže našoj funkcionalnosti. Postoje jasni znanstveni dokazi na psihološkoj i na neurobiokemijskoj razini zašto se mi zbog vježbanja osjećamo dobro, što je najčešći odgovor kad ljude pitate zašto dolaze vježbati.

Psihologinja je objasnila i što se točno događa s našim tijelom zbog fizičkih vježbi?

- Mijenja nam se kemija mozga, izlučuje se određena količina neurotransmitera, hormona sreće poput dopamina, seratonina, endorfina. Mi se socijaliziramo i dijelimo aktivnost sa sebi sličnim ljudima, poboljšavamo vježbajući neke svoje vještine, pa nam raste osjećaj kompetentnosti, što je jedna od temeljnih ljudskih potreba, raste nam samopouzdanje, pa postajemo zadovoljniji sobom, mijenja nam se i izgled, a tjelesna slika o sebi važan je dio samopoštovanja, pa nam i samopoštovanje raste.

Za bavljenje sportom perfekcionizam je korisna osobina, istaknula je naša sugovornica, ali u određenoj mjeri:

- Perfekcionizam koji ide uz težnju izvrsnosti, uz motivaciju za postignućem, ali uz dozvolu sebi da budeš čovjek, da je neuspjeh, pogreška... sastavni dio bavljenja sportom. Da znaš podnijeti poraz a da to kao negativizam ne “lijepiš” na sebe, već da u tom vidiš priliku za učenje i ideš dalje.

Na koji način se odvijaju psihološke pripreme sportaša za velika natjecanja?

- To je različito kad se radi individualno i s timom. Psihološke pripreme tima podrazumijevaju niz zajedničkih psiholoških radionica na kojima sudjeluje cijela ekipa, podrazumijeva individualni rad sa svakim sportašem i individualni rad s trenerom, a nekad i prisutnost trenera na nekim od tih radionica. Cijelo vrijeme se radi analiza i kontinuirana podrška onog što se događa - zaključuje psihologinja Renata Barić. (Iva Ralica/MS)
Možda ste propustili...

PROF. DR. SC. ENES KULENOVIĆ, FAKULTET POLITIČKIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Agresivni politički akteri svojim istupima štete razvoju demokratske kulture

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

NATO - 75 GODINA: OBLJETNICA PROSLAVLJENA I U HRVATSKOJ

Temelji sigurnosti
jučer, danas i sutra