Osijek
RADIONICE ZA OSNOVCE U DOMU TEHNIKE

Ferije sa STEM predznakom
Objavljeno 23. veljače, 2024.
- Super mi je ovdje, zabavno je raditi s mBotom - rekao je Petar Madžarević, učenik 3. razreda

Brojni učenici osječkih osnovnih škola praznike već tradicionalno provode u Domu tehnike u Tvrđi, gdje se i ljeti i zimi održavaju radionice tehničkih i STEM aktivnosti, u organizaciji Centra tehničke kulture Osijek i Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka.Mali programeri


Nakon siječnja i 16. Zimske škole tehnike učenici tijekom drugog dijela zimskih praznika, od 19. do 23. veljače, sudjeluju u radionicama projekta "2. STEM tjedan u Domu tehnike".

“Kako bismo pružili djeci osnovnoškolske dobi zanimljiv i kreativan način provođenja zimskih praznika, za nju smo ove godine priredili šest STEM i tehničkih radionica u koje su se mogla uključiti, a to su: Robotika uz mBot i Micro:bit, Izrada stolnih sportskih igara, Recikliraj, eksperimentiraj, konstruiraj, STEM i mašta mogu svašta, Mala radionica ilustracije, I ja sam mali modelar, 1-2-3D kreni (od 3. do 8. razreda) te Škola vožnje autića na daljinsko upravljanje", uputila nas je u sadržaje 2. STEM tjedna voditeljica Centra tehničke kulture Osijek Terezija Blekić, prof., nakon čega smo pošli u obilazak radionica, a prva je na redu bila Robotika uz mBot i Micro:bit.

“Ovdje djecu učimo kako programirati mala robotska kolica, cijela je platforma zamišljena tako da djeci približi logiku programiranja, što će im biti od pomoći ako se odluče dalje razvijati u tom smjeru", uputio nas je voditelj ove radionice Zdenko Kupanovac.

Među malim programerima bio je Petar Madžarević, učenik 3. razreda OŠ "Frana Krste Frankopana", veliki ljubitelj informatike i robotike, koji, kako nam je otkrio, "već drugi put sudjeluje u ovim radionicama".

“Super mi je ovdje, zabavno je raditi s mBotom", rekao nam je Petar, prije nego što nas je uputio u svoju najdražu aktivnost.

“On ima ultrazvučne senzore koji mogu mjeriti duljinu i još puno toga, a ovdje (pokazuje na monitor i računalni program, nap. a.) mu zadajem naredbe", pojasnio je Petar.

Radionica STEM i mašta mogu svašta organizirana je prvi put. Učenici su ovdje svakoga dana otkrivali neko drugo STEM područje i obavljali pokuse. Voditeljica ove radionice bila je Željka Krizmanić, a naš sugovornik Stribor Hrpka iz 2.b razeda OŠ "Jagode Truhelke", koji nam je otkrio što je sve s kolegama radio za našeg posjeta.

“Danas izrađujemo 3D naočale od tvrdog kartona i plastike za gledanje 3D filmova i slika. Zanimljivo je i nije teško, lijepo se družimo ovdje", rekao je Stribor.

Radionica Izrada stolnih sportskih igara također se premijerno provodila ove zime, a bila je namijenjena učenicima koji žele primijeniti svoju kreativnost u stvaranju stolnih društvenih igara.

“Ovdje danas izrađujemo kuglanu i puno drugih stolnih igara. Kuglane smo napravili od starih kutija i rola toaletnog papira od kojih smo izradili čunjeve", uputio nas je Albert Lajoš iz 2.c razreda OŠ Ivana Filipovića.

“To su toalet-čunjevi", dobacio je netko iz pozadine. Primjenjujući razne tehnike, učenici su uistinu uživali u ovoj radionici, a prije kuglane i "toalet-čunjeva" izradili su i druge zanimljive stolne igre.

Igrice, autići, ilustracije


“Naglasak je na razvoju fine motorike, a izrađujemo sportske igre jer njih djeca najviše vole. Natječu se u igricama koje su sami izmislili, kao i pravila, i to im je najbolji dio. U utorak su izrađivali mini golf u kutiji, u ponedjeljak košarku s katapultom, a u planu su nam još stolni nogomet, kutija za voće, stolni hokej i praćka od toaletnog papira, kako bi, kada im dosadi kuglanje, čunjeve rušili praćkom. Ipak su ovdje osmorica dječaka", dodala je voditeljica ove vesele radionice Tamara Lajoš.

Ništa manje zanimljivo nije bilo na ostalim radionicama. U Školi vožnje autića na daljinsko upravljanje voditelj Josip Ševkušić djecu je učio sve o dijelovima automobila, prometnim znakovima i pravilima sudjelovanja u prometu, dok smo na Maloj radionici ilustracije Zorana Đurkića imali priliku vidjeti dječje interpretacije poznatih umjetničkih djela.

Ivan Alilović
DRUŽENJE UMJESTO VIRTUALNOG SVIJETA
Radionice u organizaciji Centra tehničke kulture Osijek i Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka uistinu su pravi magnet za djecu. Potvrđuje to i činjenica da su gotovo uvijek do kraja popunjene. One su i dokaz da će djeca, ako im se pruži poticaj i prilika, radije odabrati kreativno druženje nego virtualni svijet iza malih i velikih ekrana.

1, 2, 3D
1, 2, 3D kreni! naziv je radionice voditeljice Ide Đurkić u okviru koje su učenici pomoću 3D olovaka izrađivali razne predmete poput pločica s vlastitim imenima. “Ovdje je jako lijepo i zabavno, sigurno ću doći opet”, oduševljena je učenica 5.c OŠ “Mladost” Sofia Kiš.

6
kreativnih radionica priredili su u Domu tehnike u okviru 2. STEM tjedna. Za svakoga je ponešto, od robotike i izrade stolnih sportskih igara, konstruiranja i ekperimentiranja s naglaskom na recikliranje, do ilustracije, 3D olovaka i vožnje autića na daljinsko upravljanje.

Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

2

PUTNICA: EMA BUBALO, DESTINACIJA: DOHA (KATAR)

Obiteljski praznici u srcu arapske rivijere. Gutra, henna, karak, deve i dine

3

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip
Viljevac osvojio drugo mjesto